Gå til indhold

Nyheder 2017

Viser 1-120 af 177 resultater
Problembaseret læring forbereder studerende på arbejdslivet

Nyt fra Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser: Problembaseret læring kobler teori og praksis og giver bedre læring, fortalte prorektor Inger Askehave, da Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser besøgte Aalborg Universitet den 19. december 2017.

Her skal forskerne publicere for at opnå point

Universiteterne modtager en del af deres basismidler på baggrund af deres forskningsaktivitet. Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop offentliggjort de opdaterede lister over tidsskrifter, bogserier, konferenceserier og forlag, der udløser point i Den Bibliometriske Forskningsindikator.

Nye rapporter: Sådan klarer Danmark sig i Horizon 2020

Danske forskere og innovative virksomheder henter milliarder af kroner i EU's forsknings- og innovationsprogrammer, Horizon 2020. Men hvordan går det egentlig inden for de forskellige programmer? To nye rapporter gør status og ser på Danmarks muligheder frem mod 2020.

Aftagerpaneler løfter uddannelsernes kvalitet og relevans

Nyt fra Sekretariatet for Udvalg om Bedre Universitetsuddannelser: Aftagerpaneler styrker uddannelsernes relevans for arbejdsmarkedet, og tværgående kandidatuddannelser løfter de studerendes muligheder for at få job, sagde ITUs rektor på møde med Universitetsudvalget.

Uddannelses- og Forskningsmødet 2018 om dannelse

Uddannelses- og forskningsministeren holder den 5.-6. april 2018 det årlige møde for ledelser og beslutningstagere på de videregående uddannelser og forskningsverdenen. Mødets tema er dannelse.

Virksomheder kan få penge til udvikling af ny dansk rumteknologi

De sidste fem år har det offentlige investeret 224 millioner kroner i 61 projekter, der laver ny rumteknologi eller anvender data fra rummet. Ny publikation giver et indblik i offentligt støttet teknologiudvikling med dansk deltagelse siden 2013.

Udvikling af ny kvalitetsmåling for de videregående uddannelser

Som en del af det nye bevillingssystem skal uddannelsernes kvalitet måles. Målingen skal baseres på velafprøvede udenlandske modeller og flere eksperter skal inddrages, så det bliver en solid måling af uddannelsernes kvalitet.

Flere kvindelige forskere på de danske universiteter

Universiteterne ansætter flere kvindelige forskere end tidligere, men mændene er stadig i overtal på forskergangene. Det viser Danmarks nye talentbarometer, som for første gang giver et samlet overblik over kønsfordelingen blandt forskerne på de danske universiteter.

Hjemmesiden Study in Denmark går i luften med nyt design

Flere end én million besøgende klikker hvert år på hjemmesiden Study in Denmark for at finde information om uddannelsesmuligheder i Danmark. Et nyt design på hjemmesiden gør det endnu nemmere for udenlandske studerende at finde svar på deres spørgsmål.

Danmark nyt medlem af FN’s rum-komite

Danmark får nu bedre mulighed for at følge med i og påvirke den internationale udvikling på rumområdet. FN’s generalforsamling har enstemmigt godkendt, at Danmark bliver medlem af FN-komiteen for fredelig udnyttelse af rummet.

DFiRbrief 9: Forskermobilitet i fokus

Flere forskningsmiljøer og virksomheder har haft gode initiativer og erfaringer med forskeres mobilitet mellem sektorer end vi har antaget, fremhæver Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) i sit DFiRbrief 9. Derfor sætter rådet fokus på forskellige bidrag til mobilitet.

BSBF2018: Europas største forskningsinfrastrukturer samlet under ét tag

Yderligere otte Big Science organisationer deltager på konferencen Big Science Business Forum 2018 (BSBF2018). Dermed samles Europas 17 største forskningsinfrastrukturer under ét tag for at fortælle om deres fremtidige investeringer. En unik mulighed for danske virksomheder.

Internationale forskernetværk øger markant chancen for Horizon 2020-bevilling

Ny undersøgelse viser, at ansøgninger til Horizon 2020 med afsæt i et internationalt forskernetværk finansieret af organisationen COST har en succesrate på 28 procent. Det er dobbelt så højt som det europæiske gennemsnit på omkring 14 procent og dermed et klogt springbræt til Horizon 2020.

Slip uden om de typiske fejl i en Horizon 2020-ansøgning

Styrelsen for Forskning og Uddannelser har identificeret seks typer af fejl og mangler, som giver afslag til ansøgninger til Horizon 2020. Undersøgelsen af tidligere afslag skal hjælpe nye ansøgere med at undgå disse fejl og øge deres muligheder for finansiering fra Horizon 2020.

Fra næste år kan studerende kombinere erhvervskandidatuddannelse med fuldtidsjob

Flere studerende skal have tilknytning til arbejdsmarkedet. Et bredt flertal i Folketinget har i dag vedtaget, at universiteterne og de kunstneriske uddannelser kan oprette kandidatuddannelser på deltid. Det er vigtigt, at studerende kan prøve arbejdsmarkedet af, mens de lærer, siger Søren Pind.

Færre og bredere bacheloruddannelser i Finland

Nyt fra Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser: I Finland har universiteterne mindsket antallet af indgange på universiteterne. De arbejder også med entreprenørskab i uddannelserne og deler viden og erfaringer med undervisning.

Søren Pind giver sproguddannelser frihed til at afprøve nye ideer

Som tredje initiativ i Søren Pinds frihedspakke får uddannelsesinstitutionerne mulighed for at afprøve nye ideer med et nyt friuddannelsesforsøg, der kan gøre sproguddannelserne stærkere. Der skal ikke være hindringer for, at gode ideer kan blive til virkelighed, siger Søren Pind.

Halló! Islands Universitet søger ny lektor i dansk sprog

Danske lektorer i udlandet spiller en vigtig rolle for at udbrede et internationalt kendskab til dansk sprog og kultur. Islands Universitet (Háskóli Íslands) søger en ny lektor i dansk sprog. Ansøgningsfristen er den 22. december 2017

Tal om forskning og innovation 2016 er offentliggjort

I 2016 modtog danske forskere og virksomheder konkurrenceudsatte forsknings- og innovationsmidler for 4 milliarder kroner fra de tre store statslige forskningsfonde og Horizon 2020. I forhold til forskningsfinansiering er Horizon 2020 en stor spiller på linje med de statslige forskningsfonde.

Praktik i udlandet hitter blandt elever i erhvervsuddannelserne

Flere og flere elever rejser ud i verden under deres erhvervsuddannelse. Særligt er der fremgang blandt elever på landbrugsuddannelser og den pædagogiske assistentuddannelse, som i højere grad er begyndt at kigge til udlandet for inspiration.

Rummet skal på skoleskemaet

Rumfart og rummissioner skal være med til at vække børn og unges interesse for de natur- og tekniskvidenskabelige uddannelser. Derfor kan danske lærere nu blive inspireret til at bruge rummet i undervisningen ved hjælp af en række kurser og undervisningsforløb.

Elever vinder pris for at fortælle om deres praktikophold i udlandet

Elever fra Roskilde Tekniske Skole og NEXT Uddannelse København har fået prisen for bedste fortælling om et praktikophold i udlandet. Deres personlige beretninger om at rejse ud i verden for at blive klogere skal inspirere andre unge til at rejse ud.

Horizon 2020: Ny køreplan for tilskud

Europa-Kommissionen har offentliggjort en opdateret version af tilskudsaftalen med uddybende forklaringer og eksempler. Deltager du i igangværende projekter, eller er du med i budgetlægningen i ansøgninger til Horizon 2020, så brug den nye ’køreplan’ til at forstå og navigere i kontrakten med EU.

Astronaut Andreas Mogensen besøger danske gymnasier

ESA astronaut, Andreas Mogensen, skal i løbet af november besøge danske gymnasier og fortælle om rummets muligheder og om sit nye arbejde i Mission Control Center i Houston. Målet er at styrke elevernes kendskab til rummet og øge deres interesse for naturvidenskab og teknik.

Konference: Er forskningen i krise, når den ikke kan genskabes?

Hvad betyder det for forskningens troværdighed, hvis forskningsresultater ikke kan efterprøves og verificeres af andre? Det er et af de spørgsmål, der skal diskuteres på konferencen den 15. november 2017, hvor der sættes fokus på reproduktion af forskning.

Prominente talere åbner Big Science Business Forum 2018

12 prominente talere og et opdateret program er nu offentliggjort til den europæiske konference om investeringer på Big Science markedet: Big Science Business Forum 2018. Konferencen afholdes i København den 26.-28. februar 2018.

Nyt EU-Information: Opskriften på morgendagens forskere

Hvordan uddanner man morgendagens forskere? Magasinet EU-Information har hentet en række interessante bud på dette fra forskellige fremsynede ledere, der alle har det tilfælles, at de har modtaget millionbeløb i støtte fra EU til deres uddannelse af forskere. Læs det nye magasin som pdf.

FORSK2025: Nu skal kataloget tages i brug

På tirsdagens debatmøde om FORSK2025 lød der en fælles opfordring til organisationer, videninstitutioner, ministerier og politikere: Brug FORSK2025. Det er samfundets efterspørgsel efter forskning.

Sulten efter støtte til din forskning?

Så har vi den perfekte menu til dig. Til forret serverer vi et webinar med introduktion til Horizon 2020. Til hovedret får du et kursus i, hvordan du skriver en god ansøgning til Horizon 2020. Efter denne menu er du klar til at tage en bid af EU’s kage på ca. 30 milliarder euro.

Livslang læring står øverst på agendaen i Frankrig

Nyt fra Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser: Frankrigs universiteter skal i højere grad anspore til livslang læring. Medlemmer fra sekretariatet var i sidste uge på studietur i Frankrig for at blive klogere på deres arbejde med fremtidens universitetsuddannelser.

Konference: Europæisk uddannelsessamarbejde gennem 30 år

Styrelsen for Forskning og Uddannelse inviterer til konference om europæisk uddannelsessamarbejde med Erasmus+ i de danske institutioner. På konferencen sættes der fokus på effekterne af Erasmus+ og fremtidsperspektiver for det populære uddannelsesprogram. Det er gratis at deltage.

Årets sidste ansøgningsrunde til EUopSTART

EU offentliggør i disse dage de nye forsknings- og innovationsemner i Horizon 2020, som kan søges i 2018-20. Overvejer du at søge et konkret emne? Så få EUopSTART til at betale halvdelen af dine udgifter til ansøgningsarbejdet. Årets sidste frist for at søge EUopSTART er den 30. oktober 2017.

EU øremærker forskningsmidler for de næste tre år

EU har offentliggjort de første forsknings- og innovationsemner, der kan søges om støtte til de næste tre år. Emnerne er inden for Informations- og Kommunikationsteknologi (IKT), Nano, Transport, Samfund og Fremtidens teknologier. De øvrige emner forventes klar den 8. oktober 2017.

Universiteterne arbejder med kvalitet på forskellig vis

Nyt fra Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser: Der er mange måder at arbejde med kvalitetssikring på universiteterne. Det stod klart, da Universitetsudvalget fik besøg af tre uddannelsesledere fra universiteterne.

Meld en regel

Regler og love er med til at udstikke retning og skabe klare rammer for, hvad og hvordan ting skal gøres. Men regler kan også blive forældede eller unødvendigt komplicerede.

Humanistisk forskning vigtigere end nogensinde

Danmarks Frie Forskningsfond sætter fokus på humaniora som kilde til innovation, sammenhængskraft og refleksion i en ny publikation, der skal vise bredden og vigtigheden af humanistisk forskning i dagens samfund.

Danske landmænd elsker satellitter og GPS

Som første EU land nogensinde er der i Danmark indhentet tal om anvendelsen af satellitteknologi i landbruget. Tallene viser, at danske landmænd i stor stil brugersignaler fra rummet og højteknologiske løsninger til at få et større udbytte og bruge mindre gødning og sprøjtegift.

Hvordan bliver universitetsuddannelserne bedre?

Nyt fra Sekretariatet for Udvalg om bedre Universitetsuddannelser: Kom med bud på, hvordan fremtidens universitetsuddannelser kan blive endnu bedre, og send dem til Universitetsudvalgets nye idebank.

Nyt aftagerpanel følger gymnasiereformens virkning

Undervisningsminister Merete Riisager nedsætter sammen med uddannelses- og forskningsminister Søren Pind et nyt aftagerpanel for gymnasierne. Panelets hovedopgave bliver at følge, om den nye gymnasiereform resulterer i fagligt stærkere og mere studieparate studenter.

Danske virksomheder investerer mere i vidensamarbejde med GTS’erne

De Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS’erne) samarbejder mere med danske virksomheder. Det viser publikationen Performanceregnskab for GTS-net 2017. Samarbejdet giver virksomhederne adgang til at afprøve nye teknologier på deres produkter.

Forskere søges til internationale netværk

Forsker du i civile rettigheder og demokrati i Europa, fysik og kvanteteknologier eller klimaændringer i tørre landområder? Så er du ’efterlyst’ af det internationale forskernetværk COST. De leder nemlig efter danske repræsentanter til de styrende organer i en række internationale forskernetværk.

Big Data fra rummet skal bruges i undervisningen

IT-Universitetet og Styrelsen for Forskning og Uddannelse starter nyt samarbejde om at give studerende og forskere bedre kendskab til mulighederne ved nye applikationer med udgangspunkt i Big Data fra satellitter.

EliteForsk 2018: Prestigefulde forskerpriser i nye rammer

Uddannelses- og forskningsministeren uddeler hvert år de prestigefulde EliteForsk-priser til Danmarks dygtigste forskere. Som noget nyt hædres EliteForsk-prismodtagerne ved en prisuddeling i et nyt format i Operaen, København, torsdag den 1. marts 2018.

Fokus på dansk-brasiliansk forskningssamarbejde

En dansk delegation har været i Brasilien for at tage pulsen på det dansk-brasilianske forsknings- og innovationssamarbejde. Mobilitet, fælles forskningspublikationer og samarbejde med industrien var i fokus.

Lovende forskertalenter opnår prestigefulde europæiske bevillinger

Otte talentfulde forskere i Danmark modtager eftertragtede bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd til fri grundforskning. Tilsammen modtager de 90 millioner kroner til ny og banebrydende forskning i blandt andet landbrugsmyrer, grønlandske iskerner og gærcellefabrikker.

Nordeuropa cementeret som centrum for fremtidens materialeforskning

Fredag den 1. september 2017 åbnede verdens kraftigste røntgen-laserfacilitet, European XFEL (X-ray Free Electron Laser), i Hamborg. Danmark er stærkt involveret i projektet, og åbningen cementerer Nordeuropas centrale rolle for fremtidens materialeforskning.

Digitale værktøjer øger studerendes engagement

Nyt fra Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser: Digitale værktøjer i undervisningen skaber bedre interaktion mellem undervisere og studerende var en af pointerne, Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser tog med sig hjem fra inspirationstur til Aarhus Universitet.

1,5 millioner kroner til arktisk forskning

Styrelsen for Forskning og Uddannelse uddeler knap 1,5 millioner kroner til tre forskningsprojekter om blandt andet sundhedsuddannelser i Grønland, bæredygtig ressourceudnyttelse og krabbefiskeri i Arktis.

Konference: Innovation i verdensklasse – hvordan får vi mere af det?

Det spørgsmål sætter Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFIR) til debat på konferencen Innovation i verdensklasse den 5. september 2017 kl. 13-17 på Axelborg i København. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind lægger for og åbner konferencen.

Ny handlingsplan for ESS-indsats frem mod 2025 er klar

Det går rigtigt godt med det danske forberedelsesarbejde for det europæiske forskningsanlæg European Spallation Source (ESS), som Danmark sammen med Sverige er værter for. Det konkluderer en rådgivningsgruppe i en ny handlingsplan, der også gør status over den igangværende ESS-indsats frem mod 2025.

Det Europæiske Forskningsråd satser på ekstra store forskningsprojekter

Forskningsbevillinger fra det Europæiske Forskningsråd (ERC) er normalt personlige og gives til én forsker. I et nyt opslag for ERC Synergy Grants giver ERC nu mulighed for, at to til fire topforskere i fællesskab kan søge om op til 10 millioner euro til ekstra store forskningsprojekter.

35 nye internationale forskernetværk søger danske medlemmer

COST-aktioner er overskriften for en række internationale forskernetværk, der skal bane vejen for ny, banebrydende videnskab. Nu kan danske forskere og virksomheder søge om at blive medlem i et af de 35 netværk, der spænder fra forskning i tørkeområder over spilteori til kvanteteknologier.

Husk deadline for indstillinger til EliteForsk 2018

Hvem skal modtage næste års prestigefulde EliteForsk-priser? Fristen for at indstille kandidater til EliteForsk-priser og EliteForsk-rejsestipendier til uddeling i 2018 er den 14. august 2017 kl. 12.00

20 millioner kroner til forskeruddannelse uden for universiteterne

Det Frie Forskningsråd uddeler 20 millioner kroner til ph.d.-stipendier, der skal gennemføres på forskningsinstitutioner uden for universiteterne. Otte talentfulde ph.d.-studerende kan nu indlede en forskerkarriere på bl.a. SFI, KADK og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Skyd genvej til Erasmus+

Danske uddannelsesinstitutioner og organisationer får nu deres egen indgang til viden om Erasmus+. De nye indgange skal gøre det nemmere at få overblik over det europæiske uddannelsessamarbejdes mange muligheder.

Nordplus uddeler 10 millioner euro til nye uddannelsesprojekter

Nordisk Ministerråds uddannelsesprogram Nordplus uddeler mere end 10 millioner euro til uddannelsesprojekter i de nordiske og baltiske lande. I alt har 403 institutioner og organisationer modtaget støtte til projekter om udveksling og samarbejde.

8,2 millioner kroner til formidling af forskning

Uddannelses- og Forskningsministeriet har fordelt Udlodningsmidlerne 2017. I alt blev der uddelt godt 8,2 millioner kroner til projekter, der skal fremme forståelsen for forskningens betydning for samfundet

Det er ikke attraktivt for forskerne at være vært for videnskabelige kongresser

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) har i en ny rapport identificeret barrierer og gevinster for værtskab for videnskabelige kongresser. De samfundsøkonomiske gevinster af et dansk værtskab er tydelige, hvorimod de videnskabelige gevinster ikke altid står mål med indsatsen.

Danmark stadig i top på innovation i Europa

Igen er Danmark placeret som nummer to over de mest innovative lande i EU i Europa-Kommissionens store rapport om innovation. Region Hovedstaden er en af EU's mest innovative regioner.

Ny vejledning til etablering af uddannelsesstationer

Uddannelses- og forskningsministeren godkendte i marts 2017 en forsøgsordning, som skal give erhvervsakademier og professionshøjskoler mulighed for at henlægge (distribuere) relevant og kvalitetssikret uddannelsesaktivitet til lokaliteter, som ikke har status som godkendt udbudssted.

Ny rapport viser stigende udbud af lærere i fremtiden

Nye tal viser en balanceret udvikling i udbuddet af lærere. På kort sigt vil der imidlertid være regionale udfordringer. Derfor vil regeringen nu styrke meritlæreruddannelsen, så den i højere grad kan understøtte de regionale behov.

Enighed om det fortsatte arbejde med kompetenceudvikling i folkeskolen

Parterne på området er enige om at målrette kompetenceudviklingen i folkeskolen gennem en række sigtelinjer. Dette skal understøtte arbejdet med at opnå fuld kompetencedækning i 2020. To nye rapporter viser, at det er muligt at øge kompetencedækningen, men at det kræver en målrettet indsats.

15,9 millioner euro til udlandsophold med Erasmus+

Danske institutioner og organisationer modtager 15,9 millioner euro til at igangsætte 162 nye projekter om udlandsophold for elever, studerende, unge, undervisere og medarbejdere. Styrelsen for Forskning og Uddannelse har netop offentliggjort resultatet af første Erasmus+-ansøgningsrunde i 2017.

Studerende får ny mulighed for at studere og arbejde samtidig

Nu får studerende en ny mulighed for at kombinere job og studie. Regeringen sender i dag et lovforslag i høring, som skal give universiteterne mulighed for at oprette kandidatuddannelser på deltid. Det er et vigtigt skridt til at bringe Danmark klogere ind i fremtiden, siger ministeren.

Danmark indstillet til medlemskab af FN’s rum-komite

I dag har en samlet FN-komite for fredelig udnyttelse af rummet indstillet, at Danmark bliver medlem af komiteen. Det vil give Danmark bedre mulighed for at følge med i og påvirke den internationale udvikling.

Kan bedre sammenhæng give bedre innovation?

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) har i 2016 undersøgt forsknings- og innovationssystemerne og deres evne til at få mere af forskning omsat til innovation. DFiR har identificeret seks opmærksomhedspunkter, som kan føre til mere innovation, i sin årsrapport for 2016.

Rekordstor søgning til eliteinitiativet Sapere Aude

Mange dygtige forskere vil være forskningsledere. Ansøgningsbunken til Det Frie Forskningsråd er næsten firedoblet på syv år. - Glædeligt med stor virketrang og idérigdom blandt forskerne, men vi må desværre skuffe mange højtkvalificerede ansøgere, siger bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen.

Regeringen og KL vil styrke skoleledernes uddannelse

Der er høje krav til landets skoleledere. Derfor skal skoleledere fremover kunne tage en uddannelse med en formel specialisering i skoleledelse. Sådan lyder det fra en arbejdsgruppe, der har kigget på skoleledernes uddannelse.

Boost din Horizon 2020-ansøgning med tilskud fra EUopSTART

Hvis du planlægger at søge midler fra EU’s forsknings- og innovationsprogram, Horizon 2020, kan du søge tilskud fra EUopSTART-ordningen til dit arbejde. Søg senest den 29. maj 2017 og få dækket op til 50 % af dine udgifter til ansøgninger i efteråret 2017 og primo 2018.

Digitalt Vækstpanel afleverer 33 ambitiøse anbefalinger til regeringen

Regeringen har i dag modtaget anbefalingerne fra Digitalt Vækstpanel, hvor koncernchef for Danfoss A/S Niels B. Christiansen er formand. Digitalt Vækstpanel har en vision om, at Danmark skal være en digital frontløber, der er hurtigst og bedst til at udnytte og skabe gevinsterne ved digitalisering.

Styrket forskningssamarbejde mellem Danmark og Sydkorea

Droner, mobilitet og sampublikationer. Dette var nogle af de emner, der blev diskuteret tirsdag den 25. april, hvor Styrelsen for Forskning og Uddannelse mødtes med en delegation fra det sydkoreanske forskningsministerium for at tale om fremtidens forskningssamarbejde mellem Danmark og Sydkorea.

Handlinger tilknyttet webside