Gå til indhold

Tidligere pressemeddelelser

Alle pressemeddelelser udsendt før 15. december 2022 af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Viser 1-120 af 1000 resultater
Investering i uddannelse og reform af kandidatuddannelserne: Læs hele udspillet

I et nyt reformudspil lægger regeringen op til en ny struktur på universitetsområdet med tre forskellige kandidatveje og markant flere timer. ”Vi skal gøre de studerende bedre klar til arbejdsmarkedet og investere mere i uddannelsernes kvalitet”, siger uddannelsesminister Jesper Petersen.

Aftale om kommissorium for opdatering af magtudredningen

Samtlige partier i Folketinget er netop blevet enige om et kommissorium for, hvad det hold af forskere, der skal opdatere magtudredningen, skal fokusere på. Tre temaer, der spænder fra mediernes udvikling til folkestyrets institutioner og demokratisk deltagelse, vil være hovedfokus.

Nationalt partnerskab skal styrke pædagogikken for de mindste

Uddannelsesminister Jesper Petersen har netop udpeget Agi Csonka som formand for bestyrelsen for partnerskabet, der med 200 mio. kroner de næste fire år skal styrke den pædagogiske forskning. Initiativet ligger i forlængelse af regeringens prioritering om at styrke kvaliteten i dagtilbud.

Ekspertgruppe skal vurdere forskningens betydning for den grønne omstilling

For at nå regeringens klimamål er det afgørende at investere i den forskning og innovation, der har størst effekt. I dag er det svært at vurdere, hvilken forskning og innovation der har størst betydning for den grønne omstilling. Det skal en ny ekspertgruppe udvikle et værktøj til.

Forhandlinger om ny og bedre læreruddannelse begynder i dag

Uddannelsesminister Jesper Petersen har inviteret forligspartierne til forhandlinger om en ny læreruddannelse af højere kvalitet i dag, torsdag den 23. juni klokken 14. I forhandlingerne skal partierne blandt andet fordele de ekstra 125 mio. kr., som læreruddannelsen får tilført.

Nyt og forbedret optagelsessystem: Her er udspillet til forhandlinger

Med et nyt udspil lægger regeringen op til at ændre, hvordan studerende optages på de videregående uddannelser. Toppen skal tages af karakterræset, matchet skal forbedres, den sociale mobilitet skal øges, og der skal skabes flere veje ind på uddannelserne. I dag mødes partierne til forhandlinger.

Ny kortlægning: Dansk kvanteforskning er i verdensklasse

Dansk kvanteforskning er helt i top. Det viser ny kortlægning, der skal danne grundlaget for en ny kvanteforskningsstrategi. Forskningsministeren ønsker, at den nye strategi vil skabe rammerne for fremtidige forskningsgennembrud inden for både grøn omstilling og forsvars- og sikkerhedsudfordringer.

Tocifret millionbeløb til læreruddannelsen

Et politisk flertal har fordelt i alt 65 mio. kr. til læreruddannelser i hele landet. Allerede ved studiestart til august vil de første studerende kunne mærke de første forbedringer.

Ny uddannelse skal omskole flere til pædagoger

To nye forsøg skal gøre det muligt for blandt andet akademikere at søge ind på meritpædagoguddannelsen i et skræddersyet forløb med lønnet arbejde ved siden af studiet. Den nye uddannelse gør det dermed lettere at sadle om og blive uddannet pædagog.

22 nye uddannelser på vej - 18 uden for de store byer

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har netop godkendt ansøgninger om 22 nye uddannelsesudbud rundt om i landet. I tråd med den brede politiske aftale om "Flere og bedre uddannelsesmuligheder" i hele Danmark åbner 18 uden for de største byer.

Presseinvitation: Ekstraordinær adgang til Uddannelses- og Forskningsmødet 2022

Sammen med uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen vil repræsentanter fra blandt andre videregående uddannelser, forskningsfonde, studerende, erhvervsliv og fagbevægelse debattere fremtidens uddannelser på Hotel Koldingfjord den 7. april, og pressen er ekstraordinært inviteret med.

48.801 har søgt ind på en videregående uddannelse via kvote 2

48.801 har valgt at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2, der havde ansøgningsfrist i dag kl. 12. Som forventet falder ansøgertallet efter to år med rekordmange ansøgere som følge af corona og nedlukninger.

Anders Eldrup bliver ny formand for Danmarks Innovationsfond

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har udpeget Anders Eldrup som ny formand for Danmarks Innovationsfond, der hvert år uddeler mere end 1,5 milliarder kroner i støtte til innovative forskere, virksomheder og iværksættere.

Opfordring til at indstille samarbejde med Rusland og Belarus

Uddannelses- og forskningsministeren har sendt et brev til uddannelsesinstitutionerne med opfordring til at indstille eventuelt uddannelses-, forsknings- og innovationssamarbejde med institutioner i Rusland og Belarus.

Stor pris og hyldest til fem fremragende forskere

EliteForsk-priserne uddeles til fem forskere i international særklasse, der over et bredt felt bidrager med afgørende, ny viden om os selv og verden omkring os. De fem priser overrækkes af H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i Moltkes Palæ i København.

Bliv klogere og få pirret nysgerrigheden: Bestil en forsker

Skarpe forskerhjerner over hele landet tilbyder under Forskningens Døgn i april et gratis foredrag. Du kan få stillet din nysgerrighed, uanset om du vil høre om aldring, om enzymer eller om global opvarmning. Forskeren kan bestilles nu - også til et besøg i dit eget hjem.

Presseinvitation til prisuddeling: EliteForsk 2022

24. februar 2022 bliver årets EliteForsk-priser overrakt til fem fremragende forskere. H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen overrækker priserne ved et festligt arrangement i Moltkes Palæ i København.

Politisk aftale med markante investeringer i uddannelse

Som en del af en ny reformpakke for dansk økonomi er der enighed om at sikre varig finansiering til et takstløft på de humanistiske og samfundsvidenskabelige universitetsuddannelser og et markant løft af velfærdsuddannelserne på 200 mio. kr. om året.

134 mio. kr. til avanceret forskningsudstyr

Uddannelses- og forskningsministeren bevilger nu 134 millioner kroner til udstyr og faciliteter, der skal understøtte dansk forskning med såkaldt forskningsinfrastruktur. Det er næsten en fordobling i forhold til den normale årlige bevilling.

Særlig vejledningsindsats for afviste ansøgere fortsætter i 2022

De seneste år med COVID-19 og nedlukning har ført til nye måder at vejlede kommende studerende. En direkte SMS med tilbud om vejledning til ansøgere, der ikke er kommet ind på en videregående uddannelse, er en succes. Derfor fortsætter ordningen også i 2022.

Politisk flertal vil løfte studerendes evner i tysk og fransk

Sprogkundskaber er vigtige for samhandel, samarbejde og forståelse for forhold i andre lande. Regeringen og alle Folketingets partier ønsker at styrke og udbrede evner inden for tysk og fransk og afsætter nu 40 millioner kroner til en række initiativer.

Læreruddannelsen styrkes med 125 mio. kr. om året

Partierne bag finansloven for 2022 er enige om et varigt løft af læreruddannelsen på 125 mio. kr. om året. Regeringen har et højt ambitionsniveau for læreruddannelsen, og løftet på de 125 mio. kr. årligt er vigtigt for det videre arbejde med uddannelsen.

Flere unge kan komme med skoleskibene til søs

Uddannelses- og forskningsministeren vil afsætte 36 millioner kroner til Skoleskibene DANMARK og GEORG STAGE, så skibene kan sætte kurs mod ekstra togter og uddanne flere til maritime erhverv.

Ny aftale styrker universiteternes forskningsindsats med millioner

En ny aftale fordeler flere forskningsmidler til Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og IT-Universitetet til gavn for forskning, uddannelse og erhvervsliv. Alle partier på nær Venstre står bag aftalen.

Anbefalinger fra udviklingsgruppe: Sådan bør fremtidens lærere uddannes

Regeringen bad i efteråret 2020 en udviklingsgruppe komme med forslag til, hvordan fremtidens lærere skal uddannes. Nu ligger anbefalingerne til en nytænkt læreruddannelse klar. Ministeren ser mange gode perspektiver i anbefalingerne, som tages med i arbejdet med en ny læreruddannelse.

Ny evaluering: Mange nyuddannede pædagoger er ikke klædt godt nok på

Kun 23 procent af de arbejdsgivere, der har ansat nyuddannede pædagoger de seneste år, vurderer, at uddannelsen har klædt dem ordentligt på til det, der venter dem i praksis. Det viser en ny omfattende evaluering af pædagoguddannelsen, som offentliggøres i dag.

Dansk rumsucces fortsætter

Gode forskningsresultater ligger til grund for, at det danske rumobservatorium ASIM nu får forlænget sit ophold på den internationale rumstation ISS til 2025. ASIM blev installeret på en udvendig platform på ISS i april 2018 og har siden bidraget med klima- og vejrobservatorier.

Kortlægning viser markant grøn forskningsindsats

2020 var et godt år for grøn forskning i Danmark. En ny kortlægning af fordelingen af grønne forskningsmidler i 2020 viser, at der i alt er fordelt 4,4 milliarder kroner i 2020 fra både offentlige fonde, private fonde og EU.

Fremragende undervisere bliver fejret og hyldet med Undervisningsprisen

H.K.H Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen uddeler Undervisningsprisen til Danmarks dygtigste undervisere. Underviserne modtager i alt 3,5 millioner kroner og bliver hyldet for deres evne til at inddrage, inspirere og pirre nysgerrigheden hos de studerende.

Presseinvitation til prisuddeling: Undervisningsprisen 2021

27. september 2021 bliver årets undervisningspriser overrakt til inspirerende og engagerede undervisere på de videregående uddannelser. H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen overrækker priserne ved et festligt arrangement i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

CBS skal betale tilskud tilbage

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen kræver 692.000 kr. tilbage fra Copenhagen Business School (CBS). Pengene er tildelt som et engangsvederlag til en afgået rektor i strid med reglerne.

Finanslov: Regeringen afsætter historisk højt beløb til forskning

Forskningen har en afgørende rolle i at løse de samfundsudfordringer, som vi står overfor. Derfor fortsætter regeringen med at prioritere forskningen højt. Der afsættes i alt cirka 25,3 milliarder kroner i 2022. Det er knap 600 millioner kroner over sidste års niveau.

Presseinvitation til prisuddeling: EliteForsk 2021

23. august 2021 bliver årets EliteForsk-priser overrakt til fem fremragende forskere. H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen overrækker priserne ved et arrangement i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Ekstraordinært højt studieoptag for andet år i træk

Knap 67.500 ansøgere får i år tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Det er det næsthøjeste antal nogensinde. Helt forventeligt er tallet dog lavere end 2020-optaget, som var præget af COVID-19-søgning samt ekstra studiepladser som følge af en bred folketingsbeslutning.

Ny politisk aftale begrænser SU-udgifter til udenlandske studerende fra EU

Regeringen har sammen med en række partier besluttet at reducere antallet af engelsksprogede uddannelser. Det sker for at få kontrol med stigende SU-udgifter til EU-studerende. Reduktionen er målrettet uddannelser, hvor kun få engelsksprogede studerende får arbejde i Danmark bagefter

Bred politisk aftale om bedre muligheder for uddannelse i hele Danmark

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om flere og bedre muligheder for at tage en uddannelse i hele Danmark. Som en del af aftalen indføres bl.a. et nyt regionalt taxameter og en 2030-målsætning om højere optag uden for storbyerne og lavere optag i de største byer.

Bred aftale: 100 millioner til genstart af det gode studieliv

Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier afsætter nu 100 mio. kr. til en genstart af det gode studieliv. Pengene skal gå til faglige og trivselsrettede aktiviteter, sårbare og udsatte studerende samt til øget vejledning. Uddannelsesinstitutionerne er klar med lokale tiltag

Ny sommer- og erhvervspakke giver 22,5 millioner kroner til studenterforeningerne

Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har prioriteret 22,5 mio. til at genstarte studiemiljøerne på de videregående uddannelser. Det er en del af den sommer- og erhvervspakke til sårbare, mennesker med handicap, børn, unge og ældres trivsel, som regeringen har præsenteret d. 4. juni

Danmarks rumstrategi får grøn overhaling

Regeringen har opdateret Danmarks rumstrategi. Vi skal i højere grad bruge rummet til at løse udfordringerne omkring klima, natur, biodiversitet og miljø – men også øvrige samfundsudfordringer, som sikkerhed og beredskab i bl.a. Arktis.

Fuld genåbning af de videregående uddannelser

Der er gode nyheder til de 250.000 studerende på de videregående uddannelser landet over. Fra den 21. maj vil uddannelserne nemlig være fuldt genåbnet. Det kommer som følge af en ny aftale for genåbning af samfundet, der blev indgået natten mellem den 17. og 18. maj.

Stor pris til fem fremragende forskere

Fem af Danmarks dygtigste yngre forskere modtager årets EliteForsk-priser. Forskerne bliver hædret for deres fremragende forskningsresultater, som er afgørende for at løse Danmarks og verdens store samfundsudfordringer.

Pandemiforsker får Forskningskommunikationsprisen 2021

Professor Lone Simonsen har formået at gøre kompliceret ny viden om corona-pandemien jordnær og relevant for danskerne i en kritisk tid. For den indsats hædres professoren med Forskningskommunikationsprisen 2021.

Skolebørn får en bid af klimaforskningen

Hvordan ser klimavenlig mad ud? Hvordan sørger vi for, at bioaffald ender i den grønne skraldespand? Og hvordan mindsker vi madspild? Der er klima på menuen i et nyt skoleprogram, som bliver lanceret i forbindelse med åbningen af Forskningens Døgn.

Maja Horst bliver ny bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har udpeget professor Maja Horst som ny bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond. Maja Horst har stor indsigt i det forskningspolitiske område, og tiltræder formandsposten d. 1. april 2021.

Delvis genåbning af de videregående uddannelser

Der er gode nyheder for de videregående uddannelser. Fra tirsdag d. 6. april vil det blandt andet være muligt for afgangsstuderende på uddannelser med mange praksiselementer at vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde. Studerende på de øvrige uddannelser må vende tilbage med 20 procent fremmøde

Flere end 60.000 har søgt ind via kvote 2

60.718 har valgt at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2, inden ansøgningsfristen udløb i dag. Det er det højeste antal nogensinde og 3.286 flere end sidste år, hvor rekordmange søgte ind på en videregående uddannelse.

Studerende får corona-hjælp: 100 millioner kroner til videregående uddannelser

På grund af nedlukningen har mange studerende ikke fået undervisning i flere praktiske elementer af deres uddannelse. Problemet er særligt presserende for sidsteårsstuderende. Derfor afsætter regeringen og Folketinget nu 100 mio. kr. til ekstra tiltag og undervisning på praksisrettede uddannelser.

Nu kan du få et forskerbesøg hjemme i stuen

Invitér en forsker på besøg gennem skærmen og bliv klog på alt fra det ydre rum over søvn til den grønne omstilling. Du kan nu bestille et gratis foredrag fra en af de mere end 200 forskere, der stiller op via Bestil en Forsker-ordningen og fortæller om deres forskning og svarer på dine spørgsmål.

Danske forskere leverer rum-teknologi til Marslanding

Torsdag den 18. februar lander NASA’s rover Perseverance i Jezero-krateret på Mars, hvor den har til opgave at udforske et udtørret floddelta. Når Perseverances arbejde går i gang, bliver det med hjælp af dansk udstyr.

STEM-uddannelser kan føre til rumjobs

Har du, hvad der skal til? For første gang siden 2008 søger Den Europæiske Rumorganisation (ESA) nye astronauter, og det er STEM-kvalifikationerne, der bliver efterspurgt.

Onlineundervisning går ud over studerendes læring

Seks ud af 10 studerende vurderer, at deres faglige udvikling er dårligere med onlineundervisning end normalt. Underviserne oplever også et fald i kvaliteten. Det viser en omfattende undersøgelse af onlineundervisningen på de videregående uddannelser under forårets corona-nedlukning.

Langt flere er kommet ind på en velfærdsuddannelse i efteroptaget

Både lærer- og pædagoguddannelsen har fået flere studerende i efteroptaget end tidligere. 546 flere har fået plads, især uden for de store byer. Det glæder ministeren, der peger på direkte SMS-kontakt med tilbud om ekstra studievejledning til alle afviste ansøgere som en del af årsagen.

Nye muligheder for uddannelse i hele landet

41 nye uddannelser og udbud er netop blevet godkendt af uddannelses- og forskningsministeren. Tre ud af fire ligger uden for de store byer. Det betyder endnu bedre mulighed for at uddanne sig i hele landet, og det er med til at skabe bedre balance.

Stor succes med at oprette 5.000 ekstra studiepladser

På grund af situationen med coronavirus besluttede Folketingets partier før sommerferien at give penge til at oprette ekstra uddannelsespladser på de videregående uddannelser. Målet var 5.000 ekstra pladser. En ny opgørelse viser, at der er oprettet endnu flere pladser fordelt ud i hele landet.

Minister sætter gang i arbejdet med at udvikle læreruddannelsen

Regeringen skyder nu udviklingsarbejdet med læreruddannelsen i gang. Uddannelsen skal udvikles sammen med dem, der har med den at gøre til dagligt. Læreruddannelsen skal endnu tættere på virkeligheden i klasselokalerne til gavn for dem, det hele handler om: Vores børn.

Ny retning for Innovationsfonden

Regeringen og en bred gruppe af Folketingets partier har indgået en aftale for Innovationsfonden. Fremover skal fonden anlægge en ny tilgang for at bidrage til løsninger på de store samfundsudfordringer inden for eksempelvis grøn omstilling og samtidig bidrage til at skabe vækst og beskæftigelse.

Ministre inviterer til topmøde om unges trivsel under COVID-19

Uddannelses- og forskningsministeren og kulturministeren inviterer til topmøde om unges trivsel under COVID-19 den 26. november. Med hjælp fra omkring 80 interessenter, organisationer, eksperter og unge skal mødet føre til nye aktiviteter og tiltag, som kan forbedre unges trivsel under pandemien.

Danmarks første satellitprogram for studerende ser dagens lys

Fire danske universiteter er gået sammen med Industriens Fond og har skabt satellitprogrammet DISCO, der er målrettet studerende. Programmet skal være med til at fastholde Danmarks styrkeposition inden for de såkaldte CubeSats - satellitter, der er bygget op af små kvadratiske moduler.

Grøn forskning løftes til nyt niveau med 2,7 milliarder kroner

Aftale om forskningsreserven 2021 på 3,1 mia. kr. er på plads. Folketingets partier er enige om at løfte grøn forskning til nye højder med målrettet satsning på 4 grønne missioner. En delaftale uden LA, NB og DF mangedobler Inge Lehmann-programmet, der skal fremme ligestilling i forskningsmiljøerne.

Nu bliver studerendes oplevelse af sexisme og corona-nedlukning undersøgt

Fra i dag modtager over 250.000 studerende en invitation til spørgeskemaundersøgelsen Uddannelseszoom. Som noget nyt er der i år også spørgsmål om sexisme og corona-nedlukning. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen opfordrer alle studerende til at deltage i undersøgelsen.

Nyt partnerskab skal bane vejen for flere dimittender i arbejde

Udfordringen med nyuddannede som begynder arbejdslivet med arbejdsløshed er gennem en længere årrække steget. Situationen med Covid-19 kan vise sig at gøre problemet endnu større. Regeringen nedsætter et nyt partnerskab, der skal hjælpe dimittender med hurtigere at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Syv fremragende undervisere bliver hyldet med Undervisningsprisen

H.K.H Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen uddeler Undervisningsprisen til syv af Danmarks dygtigste undervisere. Underviserne, der i alt modtager 3,5 mio. kr., bliver hyldet for deres evne til at inddrage, inspirere og pirre nysgerrigheden hos de studerende

Gymnasieelever: Høje karakterer er vigtigere end venner og at lære noget nyt

Hver fjerde gymnasieelev har større fokus på at få høje karakterer end på gode venner og muligheden for at lære noget nyt. Det viser en undersøgelse blandt elever, der er i gang med sidste år i gymnasiet. Uddannelses- og forskningsministeren er klar til at lave optagelsessystemet om.

Minister: Vi skal have et bedre optagelsessystem

Mange ansøgere til en videregående uddannelse synes, at uddannelser er attraktive, udelukkende fordi det kræver et højt karaktergennemsnit at komme ind. Dermed påvirker selve optagelsessystemet ansøgernes uddannelsesvalg – stik imod hensigten. Ministeren vil lave optagelsessystemet om.

Minister stærkt bekymret over for få kvindelige forskere

Der er fortsat langt mellem kvindelige forskere på de danske universiteter. Det viser den nye udgave af Danmarks Talentbarometer. Uddannelses- og forskningsministeren vil intensivere arbejdet for en mere ligelig fordeling.

Presseinvitation til Undervisningsprisen 2020

30. september 2020 bliver Uddannelses- og Forskningsministeriets undervisningspris uddelt for første gang. H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen overrækker prisen til syv inspirerende og engagerede undervisere på de videregående uddannelser.

Finanslov: Regeringen hæver ambition for grøn forskning

Forskning er en central del af den grønne omstilling. Derfor ønsker regeringen at hæve de øremærkede midler til grøn forskning i 2021, så de overstiger det historisk høje niveau i 2020. Det sker bl.a. med en ekstra, grøn forskningspulje på 750 millioner kroner.

Markant flere har fået studievejledning denne sommer

I ugerne efter optagelsen på de videregående uddannelser har Studievalg Danmark haft 570 procent flere telefonvejledninger sammenlignet med 2019. Uddannelses- og forskningsministeren er glad for, at flere har benyttet dette års udvidede tilbud.

Læreruddannelsen skal tættere på praksis

Regeringen ønsker et højt ambitionsniveau for læreruddannelsen. Det skal ske ved mere praksis, ikke ved mere akademisering. Derfor bliver læreruddannelseskommissionen afviklet. I stedet sætter uddannelses- og forskningsministeren et udviklingsarbejde i gang sammen med praktikere fra uddannelsen.

Handlinger tilknyttet webside