Uddannelses- og forskningsministeren inviterer alle interesserede parter til at komme med skriftlige indspil til, hvordan et nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser bedst muligt indrettes.
Nyheder 2015
Uddannelses- og forskningsministeren nedlægger SU-rådet, da behovet for SU-rådet som rådgivende organ for ministeren reelt er ophørt. Ministeren vil fremadrettet drøfte SU-politiske emner i andre fora.
I dag har Styrelsen for Forskning og Innovation givet bevilling til 13 netværksprojekter, der skal styrke den danske deltagelse i Horizon 2020.
Uddannelses- og Forskningsministeriet var vært, da over 100 deltagere fra ministerier, universiteter og erhvervsliv mødtes for at drøfte udviklingen af den forskningsbaserede myndighedsbetjening og, hvordan den bedst udnyttes af samfundet.
Vækstlag: Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom uddeler 31 skolarstipendier til lovende studerende, der nu får mulighed for at prøve kræfter med videnskabeligt arbejde. Skolarprojektet giver et godt grundlag for at vurdere, om man senere vil kaste sig ud i et Ph.d. projekt.
Uddannelses- og Forskningsministeriet lancerer en ny strategi for forskningsinfrastruktur, der skal styrke Danmarks internationale konkurrenceevne inden for forskning, uddannelse og innovation.
Hvordan skal man vælge gymnasium i udlandet, hvis man vil sikre gode muligheder for at tage en videregående uddannelse i Danmark? Der er råd at finde i en ny vejledning.
En ny evaluering af forskningsinitiativet UNIK viser, at det giver et solidt grundlag for nyskabende forskning at samle forskningsindsatser om store tværvidenskabelige initiativer.
Til brug for information til engelsktalende ansøgere er rådets pressemeddelelse fra 10. december 2015 oversat til engelsk. I pressemeddelelsen tilbagekalder rådet opslag af postdoc- og mobilitetsstipendier og meddeler, at indkomne ansøgninger til Sapere Aude: DFF-Topforsker ikke behandles i 2016.
Der er udstedt over 50 millioner Europass CV’er i Europa, siden Europa-Kommissionen lancerede værktøjet i 2005. I Danmark blev 10-års jubilæet for Europass markeret med et seminar for nyuddannede akademikere om karrieremuligheder i udlandet.
Hiv en dag ud af kalenderen næste år og lær, hvordan din ansøgning til Horizon 2020 kan skille sig ud fra mængden. EuroCenter i Styrelsen for Forskning og Innovation udbyder kurser, hvor du får faglig viden, inspiration og værktøjer til dit arbejde med Horizon 2020. Tilmeld dig allerede i dag.
Et nyt pilotprojekt skal være med til at understøtte målene med folkeskolereformen ved at give lærere og pædagoger mulighed for at efteruddanne sig online.
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen rejser til Kina den 15.-18. december 2015.
En ny rapport præsenterer tolv anbefalinger til ændringer af det danske system, der håndterer sager om videnskabelig uredelighed. Uddannelses- og Forskningsministeriet inviterer til en skriftlig høring af udvalgets rapport.
Professor Klaus Bock er udpeget til Vice President for Det Europæiske Forskningsråd, ERC. Med udnævnelsen får Klaus Bock ansvar for, at rådet støtter excellent forskning inden for fysiske videnskaber og ingeniørvidenskaber.
Den nye årlige forsknings- og innovationspolitiske redegørelse har fokus på samspillet mellem erhvervsliv og offentlig forskning med et særligt regionalt sigte.
Fem forskertalenter i Danmark er kommet i fornemt selskab. De er med på listen over bevillingsmodtagere, som Det Europæiske Forskningsråd har offentliggjort. Pengene går til blandt andet forskning i hukommelse og forskning i toppolitikeres brug af sociale medier under fortrolige forhandlinger.
40 nye forskernetværk, såkaldte COST aktioner, er nu åbent for medlemmer. Forskernetværkene finansierer træningsskoler, seminarer og brug af infrastruktur for deltagerne i netværket. Forskere og virksomheder kan søge om optagelse enten via Styrelsen for Forskning og Innovation eller via netværket.
I 2016 kan danske uddannelsesinstitutioner og organisationer søge Erasmus+ om tilskud for millioner af euro til udvekslings-, praktik- og undervisningsophold for elever, studerende og ansatte - eller til europæiske samarbejdsprojekter om uddannelse. Ansøgningsfristen nærmer sig.
Finansieringen af de videregående uddannelser er for tiden til debat – men hvordan finansierer vores nabolande deres uddannelsesinstitutioner?
De samlede omkostninger til uddannelse er kortlagt på tværs af universiteter, erhvervsakademier, professionshøjskoler og maritime uddannelsesinstitutioner.
Private fondes bidrag til dansk forskning rammes af skatteministerens forslag om ændring af fondsbeskatning.
Danskernes uddannelsesniveau og tilknytning til arbejdsmarkedet er over gennemsnittet i OECD. Danmark har også flere internationale studerende end gennemsnittet, men færre studerende end i andre nordiske lande læser en hel uddannelse i udlandet.
I Nordjylland arbejder University College Nordjylland og Aalborg Universitet meget med innovation, og begge institutioner har et tæt samarbejde med det omkringliggende erhvervsliv. Det glæder uddannelses- og forskningsministeren, som besøgte de to uddannelsesinstitutioner den 23. november 2015.
Hvordan kan immunforsvaret bruges som våben mod kræftceller? Hvilken betydning har de sociale medier for udvikling af personlige relationer mellem mennesker? Hvordan påvirker ledelse i den offentlige sektor motivation og performance?
Innovation Centre Denmark, São Paulo har netop udgivet en opdateret oversigt over støttemuligheder til forskere, der ønsker at samarbejde med brasilianske partnere.
Erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling falder og der er blevet færre innovative virksomheder. Det viser to nye undersøgelser fra Danmarks Statistik.
Uddannelses- og forskningsministeren samler i april 2016 repræsentanter for hele den videregående uddannelsessektor for at drøfte dannelse i de videregående uddannelser.
Ny undersøgelse viser, at amerikanske uddannelsesinstitutioner vil samarbejde mere med danske studerende, forskere og institutioner.
Tre Kick Info-møder i november skyder kampagnen BYG OVENPÅ i gang. Kampagnen skal oplyse faglærte og virksomheder om mulighederne for at uddanne og specialisere sig inden for det tekniske og produktionsrettede område.
Elever på Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg og fra Københavns Tekniske Skole vinder førstepræmien i en konkurrence om bedste fortælling om et praktikophold i udlandet. Målet med konkurrencen er at øge kendskabet til mulighederne for praktik i udlandet blandt elever i erhvervsuddannelserne.
I et debatindlæg, bragt i Berlingske mandag den 2. november 2015, fremfører formanden for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR), Jens Oddershede, rådets syn på de foreslåede besparelser på forskningsområdet.
Hvor meget skal studerende betale for at studere i Europa? Er der gebyrer for alle? Hvad er betingelserne og kriterierne for at få adgang til offentlig finansiel støtte? Det viser en ny rapport fra Eurydice-netværket.
Det Frie Forskningsråd satte med rådets konference spot på den frie forsknings betydning for samfundet. Der var bred opbakning fra forskningspolitiske aktører til den frie forskning og rådets rolle i at skabe rum til, at talentfulde forskere kan forfølge originale ideer og etablere sig som forskere.
Videregående uddannelsesinstitutioner kan søge om at holde sommersprogkurser for internationale studerende i sommeren 2016. Ansøgningsfristen er den 10. november 2015.
Hvorfor er industri og fri forskning et stærkt match? Hvad siger landets yngste professor om sin bevilling? Se Det Frie Forskningsråds video, der viser arbejdet med at fremme forskertalenter og støtte projekter, der gør os sundere, klogere på verden og dygtigere til at udvikle morgendagens produkter
Den danske ESA astronaut Andreas Mogensen er nu klar til at starte sin post-flight tur, der vil bringe ham til næsten alle kroge af Danmark de kommende seks måneder.
Ny publikation fra Styrelsen for Videregående Uddannelser giver for første gang et samlet overblik de videregående uddannelser. Publikationen giver mulighed for at sammenligne uddannelsesinstitutionernes resultater på tværs.
Censorsystemet med ekstern censur skal være med til at sikre kvalitet i de videregående uddannelser og retssikkerhed for de studerende. Regeringen viderefører et analyse- og udvalgsarbejde, der skal gå systemet efter i sømmene.
Hjemme er godt, men uden for Danmarks grænser findes en stor verden fuld af muligheder for at studere, netværke og blive klogere. Uddannelses - og forskningsministeren har et klart budskab til alle studerende: Grib verden, rejs ud og oplev.
Magasinet udkommer i dag. Vi kigger nærmere på ny effektrapport om EU-forskning og bringer interviews med evaluatorer og ansøgere om deres engagement i Horizon 2020. Få også sidste kapitel i vores føljeton om Sex & Gender i forskning,
I en ny publikation giver Det Frie Forskningsråd eksempler på, hvordan forskning fra rådets Sapere Aude-talentprogram skaber væsentlig viden med betydning for menneskets sundhed.
Danske uddannelsesinstitutioner og virksomheder arbejder sammen om at brande Danmark som en attraktiv uddannelses- og karrieredestination. I denne uge møder de talentfulde studerende til Denmark Days i Brasilien og Kina.
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen samler den 14.-15. januar 2016 repræsentanter fra forsknings- og innovationsverdenen.
OBS - bemærk venligst at fristen for ansøgninger er udskudt til fredag d. 30. oktober kl. 12.00 Horizon2020-NET er et nyt tiltag, der skal intensivere forskningsinstitutioners og virksomheders deltagelse i større Horizon 2020-projekter. Puljen er på 11,5 millioner kroner.
De nye opslag for 2016 og 2017 rummer emner inden for alle syv samfundsmæssige udfordringer. Desuden er der afsat penge til nye visionære idéer, industrielt lederskab, projekter drevet af små og mellemstore virksomheder samt forskermobilitet.
Kulturnatten i Uddannelses- og Forskningsministeriet blev et tilløbsstykke. Uddannelses- og Forskningsministeren takker publikum og medarrangører for et vellykket arrangement.
Nye beregninger fra profilmodelen 2014 viser en stor forskel fra kommune til kommune i, hvor stor en andel af de unge der forventes at opnå en videregående uddannelse.
Med en bevilling fra Marie Curie kan du komme ud og forske i hele verden eller skabe et større netværk. Lær, hvordan du skriver en succesfuld ansøgning på kurset ’Bliv dus med Marie Skłodowska-Curie (ITN)’ den 27. oktober 2015 i København.
Der er udenlandske erfaringer at trække på, hvis man vil fremme en bedre ligestilling i forskning. Det viser en international analyse, som Oxford Research har udarbejdet for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR).
Det Frie Forskningsråd giver otte dygtige kandidater mulighed for at starte en forskningskarriere på uafhængige nationale forskningsinstitutioner, biblioteker og professionshøjskoler.
Er det blevet nemmere at forstå, ansøge og administrere forsknings- og innovationsmidler fra EU? Europa-Kommissionen gennemfører en online spørgeskemaundersøgelse og vil meget gerne have din mening om Horizon 2020. Fristen for at deltage er den 23. oktober 2015.
Mandag den 5. oktober 2015 kl. 15.55 udsendes de danske cubesats endelig fra den Internationale Rumstation, ISS. Andreas Mogensen lytter efter satellitternes første signaler sammen med studerende ved et åbent arrangement på Aalborg Universitet
Særligt dygtige forskere kan realisere en banebrydende forskningsidé gennem en bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC). Lær, hvordan du søger midler hos ERC på kurset ”The Succesful ERC Applicant” den 20. oktober 2015 i Aarhus, og skab forskning med stor international gennemslagskraft.
Statens Museum for Kunst og Dansk Flygtningehjælp modtog begge Den Europæiske Sprogpris 2015 for to forskellige projekter, der deler et centralt omdrejningspunkt: Sprog som katalysator for social inklusion.
Nyuddannede fra design- og arkitektuddannelserne har gennem en længere årrække haft en markant højere ledighed end gennemsnittet for nyuddannede fra de videregående uddannelser. Derfor tilpasser regeringen optaget på uddannelserne fra 2016.
Styrelsen for Forskning og Innovation præsenterer mandag den 5. oktober resultaterne i en ny effektanalyse om Danmarks deltagelse i EU’s forskningsprogrammer på en fuldt booket mini-konference. Interesserede kan følge konferencen via live streaming og deltage i debatten via Twitter på #H2020DK.
Forskere og andre forskningsinteresserede kan nu følge Det Frie Forskningsråd på Twitter, @DFF_raad.
Styrelsen for Videregående Uddannelser inviterer til konference om strategisk arbejde med internationalisering i uddannelsesinstitutioner og organisationer. Uddannelses- og forskningsministeren åbner konferencen.
Vidste du, at der er masser af tværgående temaer i Horizon 2020? Du kan for eksempel finde opslag om vand i næsten alle delprogrammer, og interesserer du dig for eksempel for cirkulær økonomi eller affald, kan du finde muligheder både inden for Bioøkonomi og Klima.
Antallet af elever i erhvervsuddannelserne, som tager på praktikophold i udlandet, er faldet med 12 procent fra rekordåret 2013 til 2014. Især elever fra de merkantile uddannelser rejser ud, og Tyskland samt lande uden for Europa er populære.
Et usædvanligt samarbejde mellem Lundbeckfonden og Innovation Centre Denmark, Silicon Valley sender fem danske medicinstuderende på forskningsophold i San Francisco. Det er en unik mulighed for de studerende for at forske og etablere netværk på nogle af verdens førende forskningshospitaler.
Ny rapport viser potentiale og barrierer for de videregående uddannelsesinstitutioners arbejde med uddannelseseksport. Rapporten viser blandt andet, at der er størst potentiale i uddannelseseksport inden for salg af uddannelser i Danmark til internationale studerende.
Det Frie Forskningsråd styrker internationalisering af dansk forskning ved at uddele 25 mobilitetsstipendier til unge talentfulde forskere
Styrelsen for Forskning og Innovation indkalder hermed ekstraordinært forslag til medlemmer af to af Det Frie Forskningsråds fem faglige råd.
Fremskrivninger viser, at andelen af en ungdomsårgang, der forventes at fuldføre en kandidatuddannelse, vil falde. Uddannelses- og forskningsministeren glæder sig over udviklingen.
Styrelsen for Forskning og Innovation igangsætter fem nye projekter på tværs af eksisterende teknologier og sektorer. Ved at arbejde på tværs af faglige områder og ved at inddrage små virksomheder fyldt med gode ideer opstår udvikling og innovation.
Innovation Centre Denmark afholdt den 10. september konferencen "Smart Solutions for Innovative Cities". I forbindelse med konferencen lanceredes en rapport, der giver et indblik i udviklingen inden for smart cities i USA, Tyskland, Brasilien, Korea, Kina og Indien.
Den danske astronaut Andreas Mogensen kunne onsdag den 16. september igen sætte benene på dansk grund efter en succesfuld mission i rummet. Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen tog imod Andreas Mogensen i lufthavnen og var med ham første dag i Danmark efter turen i rummet.
Fredag den 18. september åbner Styrelsen for Forskning og Innovation igen for ansøgninger til puljen EUopSTART. Der er cirka 14 millioner kroner til uddeling, og fristen for at søge er den 19. oktober 2015 klokken 12.
Horizon2020-NET er et nyt tiltag, der skal intensivere forskningsinstitutioners og virksomheders deltagelse i større Horizon 2020-projekter. Puljen er på 11,5 millioner kroner, og fristen for at søge er den 19. oktober 2015.
EuroCenter har netop afholdt det fuldt bookede kursus ”Den gode ansøgning til Horizon 2020” i København, og evalueringerne taler deres tydelige sprog. På spørgsmålet ”Vil du anbefale kurset til andre?” har alle svaret ja. Vi gentager kurset i Aarhus den 24. september, og der er ledige pladser.
Den 17. og 18. september mødes 250 repræsentanter for virksomhedsklynger fra 30 lande i København for at finde inspiration til internationale samarbejdsprojekter.
Det danske kontrolcenter følger og hjælper ESA astronaut Andreas Mogensen med hans aktiviteter på den internationale rumstation, ISS. Kontrolcentret melder, at Andreas har rygende travlt, men gør det fantastisk
Europa-Kommission er nu begyndt at offentliggøre de nye arbejdsprogrammer, som rummer opslagene for 2016-17. Hvis du overvejer at søge støtte fra EU’s store forsknings- og innovationsprogram, Horizon 2020, næste år, vil det være en god idé at starte nu, for de første ansøgningsfrister er i januar.
Vilkårene for to millioner grundskolelærere i Europa kortlægges i omfattende EU-rapport, som blandt andet skal levere input til bedre læreruddannelse.
Fra Shanghai til São Paulo blogger Uddannelses- og Forskningsministeriets udsendte medarbejdere om forskning, innovation og uddannelse. Blogindlæggene har nu fået sin egen, nye sektion på ministeriets hjemmeside – ufm.dk/blogs.
Uddannelsesinstitutioner kan nu søge om penge til projekter, der oplyser faglærte om fordelene ved at tage en teknisk og produktionsrettet akademiuddannelse.
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen og resten af den danske delegation var tæt på Andreas Mogensen helt frem til opsendelsen.
Foredragsrækken om 'Rumrejsen – Danmark i Rummet' blev i går indledt med et forrygende foredrag af ESA's Matt Taylor om Rosetta-missionen.
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen og resten af den danske delegation i Kasakhstan har i dag været i kontakt med Andreas Mogensen for sidste gang inden opsendelsen den 2. september.
En interviewundersøgelse konkluderer, at det er de ministerielle embedsmænd – snarere end politikerne – der er mest optaget af at underbygge politiske tiltag med viden og forskning. DFiRbrief 4 stiller skarpt på de væsentligste konklusioner fra en rapport udarbejdet af Technopolis.
Uddannelses- og forskningsministeren besøgte UC Sjællands campus i Vordingborg for at møde de nye lærerstuderende og være med til første dag på deres nye uddannelse.
Meterhøje raketter, udstyr fra danske rumfirmaer, rumstationen i LEGO og selfie-opportunity med ESA-astronauten Andreas Mogensen. Det er nogle af elementerne i udstillingen ”Rumrejsen - Danmark i rummet”, der kan besøges fra den 29. august til 27. september.
Nu kan du opleve Jorden set med astronauternes øjne. Med fotoudstillingen ’Udsigt fra rummet til planeten Jorden’ kan du fra 18. august 2015 se billeder af Jorden set fra ISS rumstationens panoramavinduer og forskellige jordobservationssatellitter.
Blogindlæg fra vores attaché i Silicon Valley: Photonics Workshop 2015 i Los Angeles cementerede fotonik som et af de områder, hvor det dansk-amerikanske samarbejde blomstrer. Det kommer både forskningen og industrien til gode.
Tag med på EuroCenters kursus 'Den gode ansøgning til Horizon 2020’ i september og få viden og inspiration til, hvordan du skærper dit ansøgningsarbejde og øger dine chancer for at opnå en bevilling til forskning eller innovation. På kurset arbejder du med alle hjørner af en Horizon 2020 ansøgning.
Kom til gratis foredragsrække om ”Rumrejsen – Danmark i Rummet” og få udvidet din horisont om, hvad rummet betyder for dig.
Uddannelses- og Forskningsministeriets nyhedsbrev holder sommerferie og udsendes ikke i perioden 13.-28. juli 2015.
Et stærkt konsortium og tæt samarbejde mellem forskere og virksomheder er nogle af nøgleordene, når vi gør status på de første erfaringer med Horizon 2020. Vi har indsamlet erfaringer fra nogle af de første projekter, der nu er godt i gang. EU-Information nr. 3 juli kommer med posten i næste uge
Blogindlæg fra vores attaché i New Delhi: Tre rejsestipendiater roser de danske studiemiljøer for deres evne til at aktivere de studerende og skabe gode læringsmiljøer. De indiske studerende oplever Danmark som et land præget af miljøbevidsthed, social lighed og god work-life balance.
Registerforskning breder sig over mange forskellige forskningsgrene. En ny hjemmeside skal gøre det lettere at finde gode råd og vejledninger for registerforskere samt følge de projekter, som det Koordinerende Organ for Registerforskning (KOR) arbejder med til gavn for forskerne.
Det Frie Forskningsråd indkalder med Opslag E2015 og F2016 ansøgninger om støtte til banebrydende forskningsaktiviteter inden for alle videnskabelige hovedområder.
GTS-nettet kom tilfredsstillende ud af 2014. I performanceregnskabet kan du læse en række konkrete eksempler fra GTS-institutterne, som illustrerer, hvordan GTS-nettet bidrager til at skabe innovation i danske virksomheder.
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen overtog Uddannelses- og Forskningsministeriet fra afgående minister Sofie Carsten Nielsen ved en overdragelsesreception i ministeriet.
Seks danske forskere har fået tildelt bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd. Bevillingerne er på i alt knap 115 millioner kroner.
Den Europæiske Rumorganisation, ESA, er tilbage med sit uddannelsesprogram "Fly your thesis!" efter en pause på tre år.
Det 65. Lindau Nobel Laureate Meetings afholdes traditionen tro i slutningen af juni i Bodensee i Tyskland. Det Frie Forskningsråd sender tre unge forskere af sted til konferencen, der i år omhandler temaerne fysik, fysiologi/medicin og kemi.
Det Frie Forskningsråd finder ikke, at forslag om en ny samtykkemodel vedrørende den forskningsmæssige anvendelse af sundhedsdata støttet af et flertal i Det Etiske Råd er til gavn for hverken borgere eller forskning.
Rådet har ved sit seneste uddelingsmøde støttet et bredt udsnit af den bedste danske sundhedsforskning. Der er tale om en hård konkurrence, for den bedste danske sundhedsforskning er af høj kvalitet, også internationalt set.
I november sidste år udkom The Danish Code of Conduct for Research Integrity. Publikationen fik en god modtagelse, og mange har efterspurgt en dansk oversættelse. Den er nu udkommet.
Er en robot god til at give kram? Hvad kan man bruge skrald til? Hvor lang er en meter? Dræber vi danskere de gode ideer? Og kan Signe Molde bringe Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Dansk Erhverv på glatis i innovations-quizzen?
Uddannelses- og Forskningsministeriet er ved kongelig resolution blevet tildelt ressortansvaret for sager vedrørende regulering af danske aktiviteter i det ydre rum. Rumaktiviteterne forudses at have store fremtidige forsknings- og erhvervsmæssige perspektiver.
Blogindlæg fra vores attaché i München: Tysklands tredjestørste by var vært for et unikt besøg, da Kronprinseparret, sammen med handels- og udviklingsminister Mogens Jensen og en større dansk erhvervsdelegation, besøgte Hamburg og München for at promovere dansk design og viden.
DFiR har igangsat et projekt om brugen af forskningsbaseret viden i politikudvikling. Derfor ser DFiR med interesse på, hvordan organiseringen af den forskningsfaglige rådgivning i EU netop er foreslået ændret.
Europæisk ministerkonference satte fokus på at få Bologna-reformerne fuldt gennemført i hele det fælles uddannelsesrum.
Et praktik- eller studieophold i Norge, Sverige eller Island med Nordplus er i høj kurs blandt studerende på de danske videregående uddannelser. Det viser en ny nordisk rapport om den ind- og udgående mobilitet i studieåret 2013/2014.
Uddannelses- og forskningsministeren nedsætter et udvalg, der skal se censorordningen efter i sømmene. Formålet er at skabe en moderne ordning, der i endnu højere grad er med til at sikre kvaliteten i de videregående uddannelser.
Nedtællingen til at Danmarks første astronaut skal på mission i rummet er begyndt. I morgen er der 100 dage til, at Andreas Mogensen skal på sin mission til Den Internationale Rumstation ISS.
Rigtig mange har bidraget med gode ideer til, hvilken ny viden der kan gøre danske virksomheder mere konkurrencedygtige.
Ny publikation fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) giver bud på, hvordan vi kan hjælpe mønsterbrydere bedre på vej i det videregående uddannelsessystem. Rapporten peger på, at målrettede og mere individuelle indsatser, der iværksættes tidligt, virker.
På få år er antallet af internationale studerende på de videregående uddannelser i Danmark fordoblet. De fleste kommer fra Europa, men også mange kinesere læser i Danmark. Det er en god udvikling, for internationale studerende er en gevinst for Danmark, siger uddannelses- og forskningsministeren.
I anledning af 65 års jubilæet for etableringen af diplomatiske relationer mellem Danmark og Folkerepublikken Kina afholdes en dansk-kinesisk konference med fokus på landenes samarbejder om uddannelse og banebrydende forskning.
Hvad er årsagerne til, at dansk forskning er i verdensklasse, og hvor godt går det reelt med innovation i Danmark? Danmarks Forsknings og Innovationspolitiske Råd fik selv gode input, da rådet den 11. maj 2015 inviterede til debat blandt vigtige aktører.
Uddannelses- og forskningsministeriets indstilling til Finansudvalget om fordeling af Udlodningsmidlerne i 2015 (de tidligere tips- og lottomidler) er blevet godkendt.
Studerende på pædagoguddannesen skal kunne yde førstehjælp allerede, når de skal i deres første lønnede praktik. Derfor flytter uddannelses- og forskningsministeren nu førstehjælpsforløbet, så det kommer til at ligge tidligere i uddannelsen.
Hvordan kan forskning bidrage til at skabe sunde madvarer uden at skade miljøet? Det spørgsmål er til debat på ’Grand Debat om Nutrition Security’ på Europa-Kommissionens pavillon den 13. maj på verdensudstillingen EXPO2015 i Milano. Styrelsen for Forskning og Innovation er medarrangør af debatten.
Internationale data antyder, at Danmark både bedriver forskning i verdensklasse og formår at omsætte den til innovation. Men stemmer det? Og – i så fald – hvad er egentlig årsagerne? Og hvordan formår vi i Danmark at omsætte forskningsbaseret viden til brug for politikudvikling?
EU-Kommissionens årlige rangliste over innovationsevnen i de 28 medlemslande er netop offentliggjort. Danmark ligger igen nummer to, men vi scorer bedre end sidste år og nærmer os førstepladsen.
Udenrigsministeriet ansætter i samarbejde med Undervisningsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Sundhedsministeriet en vækstrådgiver i Vietnam, der skal hjælpe danske uddannelsesinstitutioner med at sælge deres viden i Vietnam.
Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen har truffet beslutning om en ny juridisk ramme for de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser. Beslutningen er truffet efter opbakning fra en enig styregruppe og omhandler alene rammer og grundstruktur for uddannelserne.
En række fag i læreruddannelsen bliver nu justeret, så de passer til folkeskolen, som den ser ud efter folkeskolereformen. Desuden skal professionshøjskolerne videreudvikle de afsluttende prøver, de studerendes skriftlige færdigheder samt feedback til de studerende.
En ny forskningsstrategi for psykiatrien skal give viden, som kan gavne de mange mennesker, der enten har eller er i risiko for at udvikle en psykisk lidelse. Med strategien, som regeringen offentliggør i dag, følger 75 millioner kroner til forskningsprojekter.
I en lederartikel i Børsen-indstikket Forskning og Innovation, peger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen på eksempler på, hvordan vi er i fuld gang med at realisere regeringens innovationsstrategi – Danmark - Løsningernes land.
En danseworkshop, en rapdebat og et tv-program er nogle af initiativerne, der skal sætte spot på unges deltagelse i arbejdsliv og samfund, når Den Europæiske Ungdomsunge skydes i gang for 7. gang. Det sker fra den 27. april 2015, hvor flere end 100 arrangementer vil finde sted over hele Europa.
Forskningen blev for en stund rykket fra skrivebordet til tilskuerrækkerne, da uddannelses- og forskningsministeren i forbindelse med Forskningens Døgn bestilte et foredrag til sine medarbejdere.
Universitetet i Boulder, Colorado søger underviser i dansk med start i efteråret 2015.
Forskningens Døgn blev skudt i gang med kongeligt besøg og konfettikanoner ved et stort science-arrangement på Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby torsdag den 23. april.
I år vil uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen anvende 30 millioner kroner for at øge det danske hjemtag fra Horizon 2020. De går primært til at styrke den danske deltagelse i internationale videns- og innovationssamfund, de såkaldte KIC’s. I maj åbner ordningen KIC-start.
Blogindlæg fra vores attaché i München: Om Hannover Messen i Tyskland, der viser de nyeste teknologier inden for den uundgåelige Industrie 4.0 revolution. Mulighederne for Danmark er store, skriver vores attaché.
Kønsaspektet er en af de mange vægtskåle, som indgår i vurderingen af ansøgninger til Horizon 2020. Mød fire, der har håndteret emnet i deres forskning og rådgivning, og lær af deres erfaringer. Få også Uddannelses- og Forskningsministerens bud på, hvordan vi når hjemtaget i Horizon 2020.
Nu kan du læse det fulde program for Danmarks- Forsknings og Innovationspolitiske Råds konference ’Verdensmester i Viden’ den 11. maj 2015. Tilmelding er åben frem til 1. maj.
På tværs af uddannelsessektorer i de nordiske og baltiske lande er der stor interesse for at deltage i uddannelsessamarbejde. Ved årets ansøgningsrunde om tilskud gennem Nordplus har institutionerne søgt for 24,9 millioner euro. Det er en stigning på fem procent sammenlignet med 2014.
Nye film om Horizon 2020 giver en introduktion til EU's program for forskning og innovation og guider rundt på Europa-Kommissionens webportal Participant Portal. Se filmene, del dem i dit netværk, og fortæl os, hvilke emner vi kan formidle i de næste film. Det tager kun fem minutter.
Blogindlæg fra vores attaché i Shanghai: Om den årlige uddannelseskonference ”Asian Pacific Association for International Education”. Messen tiltrak uddannelsesinstitutioner fra hele verden, der alle vil etablere kontakt og samarbejde med uddannelsesinstitutioner i Asien og Stillehavsområdet.
Eigtveds Pakhus dannede fredag den 10. april 2015 rammen om Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikations årlige temakonference, der havde samspillet mellem humanistisk forskning og erhvervslivet på programmet.
Under overskriften "Humanistisk forskning og erhvervsliv" afholder Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation i morgen rådets årlige temakonference. Konferencen skal bl.a. drøfte erhvervslivets nytte af humanistisk forskning. Men hvordan skal humanistisk nytte egentlig forstås?
De ni Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS-institutter) i Danmark udvikler og formidler avanceret teknologisk viden, som danske virksomheder har brug for. Styrelsen for Forskning og Innovation lancerer ny hjemmeside, hvor du kan fortælle, hvilken viden, du synes, der skal satses på.
Repræsentanter fra forsknings- og innovationsverdenen samles den 3. og 4. december til Forskningsmødet 2015.
Vejledere på for eksempel jobcentre kan hjælpe udlændinge i job med en vurdering af deres udenlandske uddannelse. En ny pjece fortæller, hvordan uddannelsesvurderingerne kan bruges.
ISAAFFIK Arctic Gateway er navnet på en ny arktisk webportal, der åbner i morgen den 8. april og som bliver et dynamisk værktøj for alle, der arbejder i Arktis.
Styrelsen for Forskning og Innovation indkalder hermed forslag til medlemmer af fire af Det Frie Forskningsråds fem faglige råd samt til Det Frie Forskningsråds bestyrelse.
Uddannelses- og Forskningsministeriets tværvidenskabelige UNIK-initiativ har leveret langt over forventning på alle parametre og har forbedret rammerne for dansk forskning. Det viser en ny evaluering fra et internationalt ekspertpanel.
På tværs af alle uddannelsessektorer er der bred interesse for at sende studerende og undervisere på udvekslings-, praktik- og uddannelsesophold i Europa. Ved årets første ansøgningsrunde om tilskud til udlandsophold via EU’s uddannelsesprogram Erasmus+ er der søgt om mere end 21,4 millioner euro.
Forskere eller forskere og virksomheder i samarbejde kan nu indsende ansøgninger til PRODEX-programmet under European Space Agency (ESA). Programmet har til formål at støtte udvikling af instrumenter og deltagelse i eksperimenter under ESA's programmer og missioner.
I den politiske aftale om reform af SU-systemet og rammerne for studiegennemførelse er det aftalt, at uddannelses- og forskningsministeren skal give en årlig status for udviklingen i antallet af EU- og EØS-borgere, der modtager SU i kraft af status som arbejdstagere og udgifterne hertil.
Forskningspolitisk Kontaktudvalg for Tværgående Maritim Forskning udpeger i sin afrapportering en række områder, hvor der er behov for ny viden og samarbejder mellem forskere og erhverv inden for det maritime område – Det Blå Danmark.
Antallet af ph.d.-studerende i Danmark er på ti år steget til det dobbelte, og mange af ph.d.erne skal efter uddannelsen i job andre steder end på universiteterne. På en konference den 30. april sættes fokus på, hvordan ph.d.erne opnår kompetencer til deres fremtidige arbejdsliv.
Det Frie Forskningsråds forårsfrist nærmer sig. Gå allerede nu ind og opret din ansøgning i e-grant, hvis du vil søge om midler til forskningsaktiviteter.
Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd stiller skarpt på internationalisering med det andet af to DFiRbrief om internationalisering. Denne del handler om international mobilitet af forskere.
Vejen til en praktikplads i udlandet for de danske lærerstuderende bliver kortere. En ny europæisk hjemmeside skal hjælpe med at matche studerende og praktikskoler og dermed gøre det nemmere for danske lærerstuderende at finde en praktikplads i udlandet.
To universiteter i Tyskland og Frankrig søger undervisere i dansk med start i efteråret 2015.
Læs bl.a. om evalueringen af Det Frie Forskningsråd, se nøgletal for 2014 og mød seks forskere, der har modtaget bevilling fra rådet i det forgangne år.
Danske SMV'er, GTS-institutter og innovationsnetværk har nu mulighed for at deltage i den danske delegation til den årlige "Korea EUREKA day" den 20.-22. maj i Seoul.
Den 27.-28. april afholdes “3rd International B2B software days – The future of Digital Business & Celtic-plus and Eurostars projects” i Wien.
Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen og den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen fremstiller deres egen komet under den store Big Bang-konference, hvor der vil være fokus på undervisning i naturfag.
Bevillingsenheden i Styrelsen for Forskning og Innovation har per 12. marts 2015 ændret telefontiden til kl. 9.00-12.00
Der er rig mulighed for at blive klogere, når forskere over hele landet i forbindelse med Forskningens Døgn rykker ud med gratis foredrag. Emnerne spænder vidt, og der er noget for både børn, unge og voksne.
Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen minder om, at ansøgningsfristen for kvote 2 ansøgere til de videregående uddannelser er på søndag den 15. marts. Hun opfordrer ansøgere til at vælge uddannelse med hjertet og med hjernen.
Ni forskere i Danmark har opnået prestigebevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC). Pengene går til relativt erfarne forskeres banebrydende idéer og forskning inden for alt fra brug af kroppen til interaktion med computere til sammenhængen mellem optagelsen af nanopartikler og sundhed.
Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen lukkede i sidste uge en gruppe mennesker inde og stillede dem til opgave at komme med nye ideer til videnskabsfestivalen Forskningens Døgn 2016. 30 timer senere fik hun svar på opgaven.
Studerende kan stadig få SU under ulønnede praktikophold samtidig med, at praktikstedet dækker udgifter til opholdet. Det fastslår uddannelses- og forskningsministeren.
Danske universiteter har succes med deres ansøgninger om internationale mobililtetslegater – de såkaldte Individual Fellowships i Horizon 2020. Det viser tal fra Europa-Kommissionen. 70 forskere modtager en IF-bevilling til udvikling af deres forskerkarriere på et dansk eller udenlandsk universitet.
I december 2014 uddelte ERC 11 af deres prestigefyldte bevillinger til forskere fra danske universiteter. ERC uddeler nu 47 ekstra bevillinger, heraf to til danske universiteter. 13 excellente forskere kan derfor gennemføre banebrydende forskning ved danske forskningsinstitutter de næste fem år.
Styrelsen for Forskning og Innovation uddeler via EUopSTART 10 millioner kroner til virksomheders og videninstitutioners forberedende arbejde med at deltage i udvalgte europæiske forsknings- og innovationsprogrammer blandt andet Horizon 2020. Du kan stadig nå at søge. Fristen er den 13. marts 2015.
EU har netop søsat en online undersøgelse af FP7. Resultaterne skal dels give en samlet evaluering af FP7, dels komme med input til Horizon 2020. Undersøgelsen er åben for alle, men input fra især forsknings- og innovationsmiljøerne, virksomheder, beslutningstagere og NGO’er er i høj kurs.
Som noget nyt lancerer Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) udgivelsen kaldet DFiRbrief. Det første DFiRbrief stiller skarpt på internationalisering og er en del af et større projekt om årsagerne til, at dansk forskning er i en international førerposition.
Vi oplever en stigende resistens overfor antibiotika i samfundet. Den udfordring forsøger EU at løse med en ny pris på 1 million euro for den bedste diagnostiske test, der hurtigt viser, om en patient skal behandles med antibiotika eller ej. Fristen for at deltage er den 17. august 2016.
Materialet grafen er omdrejningspunktet i EU’s store satsning, Graphene Flagship. Graphene Flagship søger nu industrielle partnere, der kan bidrage til at realisere visionen om at gøre grafen til det nye mirakelmateriale. Fristen for at komme ombord på flagskibsinitiativet er den 16. marts 2015.
Søndag var det Hollywoods filmstjerner, der blev hædret med den fornemme Oscar-pris. Torsdag var det Danmarks dygtigste forskere, der blev hædret med den prestigefulde EliteForsk-pris.
Innovation Centre Denmark, Shanghai har netop udgivet en oversigt over støttemuligheder til forskere, der ønsker at samarbejde med kinesiske forskere.
Nu kan du følge Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) på Twitter. Mange interessenter og meningsdannere får inspiration, indgår i dialog og debatterer forsknings- og innovationspolitik på Twitter. Derfor er DFiRs tilstedeværelse på Twitter både vigtig og oplagt.
Lærere og pædagoger får nu lettere ved at finde kurser til efteruddannelse i Europa og partnere til europæiske uddannelsesprojekter med den nye hjemmeside SchoolEducationGateway.eu.
Sofie Carsten Nielsen fulgte to studerende på pædagoguddannelsen en hel dag. Det gav hende et nuanceret billede af hverdagen på uddannelsen.
Det nordiske samarbejdsorgan for humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning (NOS-HS) åbner den 17. marts 2015 for ansøgninger om støtte til Serier af eksplorative workshops 2015. Ansøgningsfristen er den 21. april 2015.
27 lande verden over tilbyder stipendier til studieophold og sommerkurser til universitetsstuderende gennem kulturaftaler med Danmark. Ansøgningsfristen for at søge om et stipendium til det kommende studieår nærmer sig.
Østre Landsret har givet professor, dr. med. Bente Klarlund Pedersen medhold i, at hun ikke har handlet videnskabeligt uredeligt.
EU kan spille en større rolle for at få de unge til at deltage aktivt i arbejdsliv og samfund. Det er fokus under Den Europæiske Ungdomsuge 2015. Alle kan være med i løbet af ugen og deltage i debatter, foredrag og arrangementer om unge og EU. Søg tilskud til egne arrangementer allerede nu.
68 yngre forskere modtager et postdocstipendium fra Det Frie Forskningsråd. Stipendierne uddeles til forskere inden for samtlige videnskabelige hovedområder og løber i 2-3 år.
Gennem de seneste år er der sket en betydelig stigning i de forskningsaktiviteter, som virksomheder køber sig til. Ny analyse giver indblik i de overvejelser, som dansk erhvervsliv gør sig, når de planlægger deres investeringer i forskning og innovation.
Handlinger tilknyttet webside