Uddannelsesministeren præsenterede den danske innovationsstrategi INNO+ og den nye Innovationsfond på et rundbordsmøde i Bruxelles.
Nyheder 2013
Et samarbejde med forskere fra blandt andet Aarhus Universitet vil sende den kronjyske virksomhed VikingGenetics i international topklasse inden for kvægavl, vurderer forsknings- og udviklingschefen.
Senest 3. marts 2014 kan du ansøge om tilskud fra Nordplus programmet til uddannelsessamarbejde på tværs af de nordiske og baltiske lande. Vær opmærksom på, at fristen i 2014 er rykket til den 3. marts.
Uddannelsesministeriet offentliggør for første gang et stort datamateriale, der blandt andet viser, hvilke ungdomsuddannelser og -institutioner de studerende kommer fra i forhold til deres søgning og optagelse på de videregående uddannelser.
Den private sektors forskningsinvesteringer og andelen af innovative virksomheder i Danmark er vokset en smule i 2012, men halter stadig efter regeringens målsætning om at været blandt de fem førende OECD lande.
Blogindlæg fra vores attaché i São Paulo: Betydningen af netværk og personlige kontakter kan dårligt overvurderes i et land som Brasilien, hvor den sociale tillid er helt i bund og kun 4 % af befolkningen mener, at man kan stole på personer, man ikke kender i forvejen. For at kunne begå sig i Bra
Hvordan går det med at indfri EU’s 2020-mål på uddannelsesområdet? Ny europæisk rapport giver et overblik over aktuelle initiativer i medlemsstaterne.
Studier i udlandet giver uvurderlige erfaringer, som kan benyttes i det private erhvervsliv og i den offentlige sektor. Det var hovedbudskabet på DSA Careers Days, hvor 75 danske studerende, der læser eller netop har færdiggjort en hel uddannelse uden for Danmarks grænser, mødtes.
Fra 2015 skal et nyt byggeri i Kina danne ramme om det dansk-kinesiske universitetscenter. Industriens Fonds Hus bliver et attraktivt miljø for danske og kinesiske forskere og studerende samt bindeled mellem universitetscenteret og danske virksomheder i Kina.
Retningslinjerne for ErhvervsPhD-ordningen er blevet opdateret i forhold til de obligatoriske informationsmøder for parter i godkendte ErhvervsPhD-projekter og i forhold til ansættelseskontrakter.
Det uafhængige faglige akkrediteringsråd har fået nye medlemmer. Rådet skal fremover foretage akkreditering af de enkelte videregående uddannelsesinstitutioner. Per B. Christensen bliver formand for rådet.
Det Europæiske Forskningsråd har netop offentliggjort resultaterne af seneste ansøgningsrunde til Synergy Grant. Forskere fra Københavns Universitet og Danmarks Meteorologiske Institut er med i et af de kun 13 projekter, der bliver finansieret i år. Med udvælgelsen følger cirka 90 millioner kroner.
Nu kan du se, hvilke projektforslag der kan søges i 2014 under EU’s nye uddannelsesprogram, Erasmus+ og læse i programvejledningen om, hvordan man ansøger.
Arbejder du i ungdomssektoren, og kunne du tænke dig at styrke den europæiske dimension i dit arbejde og i din organisation? Så er det europæiske Erasmus+:Aktive Unge program måske noget for dig.
Med indsamling af data og intelligent organisering af blandt andet trafik, borgeradfærd, forbrug og forsyning, kan storbyer i Danmark og i resten af verden blive såkaldte Smart Cities. Konferencen SMART Denmark satte fokus på, hvordan danske virksomheder kan bidrage til smart city-løsninger.
34 konkrete initiativer i regeringens nye vækstplan for fødevarer skal bidrage til at skabe øget vækst, beskæftigelse og bedre eksportmuligheder for danske virksomheder inden for fødevareområdet.
Ny analyse af de samfundsøkonomiske effekter af innovationsstrategien viser, at det vil medføre en langsigtet forøgelse af BNP, hvis tre overordnede målsætninger i strategien indfries.
Blogindlæg fra medarbejder i DANRO, der ser nærmere på diverse begreber og initiativer i europæisk forskningspolitik. Denne gang er det de såkaldte 'Joint Technology Initiatives', i daglig tale kaldet JTI'er.
Professionshøjskolen VIA University College kan efter godkendelse fra Folketingets finansudvalg udvide den kommende campus i Aarhus med 5.000 kvadratmeter. Det giver muligheder for at samle studerende fra 10 offentligt- og privatrettede uddannelser på Campus Aarhus C fra 2015.
Styrelsen for Forskning og Innovation har i 2014 afsat 14,8 millioner kroner til ordningen EUopSTART.
Styrelsen for Videregående Uddannelser offentliggør rapport om tematisk tilsyn med studienævnenes afgørelsesvirksomhed.
Det nye Udvalg for Kvalitet og Relevans i de Videregående Uddannelser har planlagt de første skridt i sin dialogproces og beder samtidig om input på sin hjemmeside fivu.dk/kvalitetsudvalget.
De første opslag om projektforslag er nu blevet offentliggjort under EU's største forsknings- og innovationsprogram, Horizon 2020 (H2020). Opslagene spænder fra støtte til grundforskning over anvendt forskning til innovation. Der er også særlige opslag rettet mod små og store virksomheder.
Uddannelsesministeren har godkendt seks nye uddannelser og ni nye udbud af eksisterende uddannelser efter den første prækvalifikationsrunde, der skal sikre, at uddannelserne er relevante.
Uddannelsesministeren fejrede lanceringen af EU’s nye uddannelsesprogram Erasmus+, der skal få flere danske studerende, undervisere og vejledere til at tage på udlandsophold.
Fem beretninger fra erhvervsuddannelseselever, der har været i praktik i udlandet (PIU), præmieres i dag på Erasmus+ konferencen i DGI-byen.
I forbindelse med lanceringen af det nye Erasmus+ program, der træder i kraft 1. januar 2014, offentliggør Styrelsen for Videregående Uddannelser en ny Erasmus+ sektion på fivu.dk med information til potentielle ansøgere om tilskudsmulighederne.
Blogindlæg fra vores attaché i Shanghai: I Kina spiller relationer og netværk en afgørende rolle for forretning. Det gælder også i forskningens verden. Men hvordan kan man som dansk uddannelsesinstitution opbygge tillid og samarbejdsrelationer i Kina?
Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation tog i starten af året initiativ til en ny strategisk platform for forskning og innovation i produktionsforskning (SPIR). Rådene har besluttet at give en bevilling på 64 mio. kr. til MADE – Platform for Future Production.
Masteruddannelserne indfrier i høj grad deltagernes forventninger. Det viser en ny undersøgelse af de eksisterende masteruddannelser.
Har du en idé til at bekæmpe arbejdsløshed i Europa? Eller ved du, hvordan man kan forbedre arbejdsforholdene for europæere i lavtlønnede jobs? Så deltag i EU-Kommissionens anden europæiske Social Innovation Competition. Der bliver uddelt tre priser på hver 30.000euro. Ansøgningsfrist 11/12-13 kl.12
Ligesom sidste år har en bevilling fra Det Frie Forskningsråd ført til Årets Danske Forskningsresultat, som vælges af videnskab.dks læsere. I år går prisen til et hold danske og tyske forskere med lektor Matthias Arenz fra Københavns Universitet i spidsen.
Blogindlæg fra vores attaché i München: Glæd dig til jul - men glæd dig endnu mere til februar måned hvor innovationscentret i München står bag to biotek arrangementer, som afvikles i hver sin ende af det tysktalende Europa.
Regeringen og Folketinget har indgået en politisk aftale om etablering af Danmarks Innovationsfond. Midler i Det Strategiske Forskningsråd, Højteknologifonden og Rådet for Teknologi og Innovation samles i fonden. Læs mere om datoer for opslag og ansøgninger i overgangsperioden.
Formand Peter Olesen fremdrager hovedpunkterne i Det Strategiske Forskningsråds høringssvar til udkastet til lovforslaget om Danmarks Innovationsfond.
Styrelsen for Videregående Uddannelser inviterer til informationsmøder om det nye europæiske rammeprogram Erasmus+, herunder Leonardo da Vinci-programmet for erhvervsuddannelserne.
Den kinesiske regering har defineret ambitiøse mål for at reducere udledningen af CO2 og øge afhængigheden af grøn og vedvarende energi.
I de senere år er prisen på fossile brændstoffer og især olie steget. Samtidig er det en politisk målsætning at reducere CO2-udledningen fra vores energiforbrug. Der er et stort behov for at udvikle en ny generation af biobrændsler, der ikke bruger fødevarer til at skabe bæredygtig energi.
Under temaet ”Grib Verden og del den” har Uddannelsesministeriet efter fire ugers intensiveret kampagne flerdoblet antallet af brugere på Grib Verdens hjemmeside og Facebook-side, der skal inspirere flere til at rejse ud under deres uddannelse.
Fire vindere er fundet blandt de 159 gymnasieelever fra hele Danmark, der i oktober afleverede et forslag til et forskningsprojekt i konkurrencen om titlen som Årets Forskerspire 2013.
To innovative projekter skal føre til mere energieffektive løsninger til containertransport og el-biler. Projekterne modtager støtte fra Det Strategiske Forskningsråd og Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram.
Nu er der udarbejdet pejlemærker for, hvordan en milliard kroner til efteruddannelse af lærere og pædagoger i folkeskolen skal anvendes. Det er gennemgående for pejlemærkerne, at kompetenceudviklingen skal tilrettelægges, så den har størst mulig effekt på elevernes læring og trivsel.
Mulighederne inden for rumforskning er uendelige. Tre ESA Swarm satellitter er blevet sendt op i rummet for at studere Jordens indre. Det er den første ESA satellitmission, som er dansk foreslået og dansk ledet.
Blogindlæg fra medarbejder i DANRO, der præsenterer og beskriver udvalgte begreber og initiativer i europæisk forskningspolitik. Denne gang drejer det sig om de såkaldte ETP’er: ”Europæiske teknologiplatforme”.
En stærkere bioøkonomi i Danmark vil både bidrage til et bedre miljø og flere arbejdspladser. Derfor har regeringen nedsat et nationalt bioøkonomi-panel til at komme med konkrete bud på, hvordan bioøkonomien i Danmark kan forbedres.
Blogindlæg fra vores attaché i USA: Flere og flere danske forskningsinstitutioner og virksomheder knytter bånd med tilsvarende amerikanske. Læs om en omfattende oversigt, der giver overblik over amerikanske fonde og virksomheder, der yder tilskud - ikke mindst til forskning.
I ansøgningsrunden for Udvidet Videnkupon kom virksomhederne helt tæt på bedømmerne, da de præsenterede deres projekter mundtligt. I alt 72 små og mellemstore virksomheder havde søgt om tilskud til at samarbejde med videninstitutioner for at realisere et udviklings- eller innovationsprojekt.
Kender du et forskertalent, der udfører fremragende strategisk forskning? Så har du nu mulighed for at indstille vedkommende til Det Strategiske Forskningsråds Strategic Research Awards 2014.
Blogindlæg fra medarbejder i DANRO, der ser på Access to Finance-faciliteten i Horizon 2020. Hvad kan faciliteten bruges til og hvorfor har man valgt at satse på øget mulighed for lån og kapital til virksomheder?
Grundtvig Workshops er et tilbud til dig, der underviser voksne med dårlige læse-, skrive- eller regnefærdigheder. Tilbuddet er fuldt finansieret af EU’s Grundtvig-program.
Uddannelsesministeren tager i de kommende måneder på turne rundt på de videregående uddannelsesinstitutioner for at debattere kvalitet og relevans med studerende, undervisere og erhvervsliv. Debatten blev skudt i gang i Nordjylland.
Styrelsen for Videregående Uddannelser inviterer til informationsmøder om det nye Grundtvig-program i Erasmus+ samt om Nordplus Voksen. Der afholdes tre informationsmøder inden jul, i henholdsvis Aarhus, København og Odense.
Arbejder du med grundskoler eller ungdomsuddannelser, og kunne du tænke dig at styrke den europæiske dimension i dit arbejde og på din institution? Så er det europæiske Erasmus+:Comenius-program måske noget for dig.
Skoleelever fra syv sjællandske kommuner har forsket i, hvordan klodens indbyggere kan beskytte sig mod voldsomme skader fra store naturkatastrofer. Uddannelsesministeren var med til FIRST LEGO League, hvor de bedste løsninger blev præmieret.
Blogindlæg fra vores attaché i New Delhi, Kristoffer Brix Bertelsen: Som det sidste af de tre nye innovationscentre har centret i Indien nu etableret sig i New Delhi med base på den danske ambassade. Læs om de første indtryk fra New Delhi.
Den 9. oktober 2013 afholdt Danmarks Forskningspolitiske Råd konferencen "Fra forskning til forandring", der satte fokus på universiteternes vidensudveksling med omverdenen. Du kan nu se præsentationerne fra dagen samt deltagernes input.
EU's nye uddannelsesprogram Erasmus+ lanceres på en konference den 9. december i København, hvor blandt andre uddannelsesminister Morten Østergaard og undervisningsminister Christine Antorini vil være på talerstolen.
Blogindlæg fra vores attaché i München: Ordet CT Scanner får de fleste til at tænke på hospitaler. Men CT Scanning er en teknologi, som på tværs af fag og forskningsområder bruges af fysikere, biologer, læger og ingeniører. Læs om en velbesøgt workshop om industriel CT Scanning.
En ny strategi for intelligent offentligt indkøb skal være med til at sikre, at den offentlige sektor får mest mulig værdi ud af indkøbskronerne.
Europa-Kommissionen og brancheorganisationen for den europæiske farmaceutiske industri, EFPIA, har netop offentliggjort et opslag. Opslaget indeholder ét forskningsemne om influenza vaccine, hvor EU-tilskuddet er på ca. 46,3 millioner kroner. Ansøgningsfristen er den 28. januar 2014.
Blogindlæg fra vores attaché i Shanghai: I kinesiske aviser og på sociale medier udspiller der sig i øjeblikket en interessant debat omkring balancen mellem og vigtigheden af engelsk og kinesisk som studiesprog i folkeskolen og gymnasiet.
Et nyt udvalg nedsat af regeringen skal komme med konkrete anbefalinger til forbedringer af kvaliteten og relevansen i de videregående uddannelser. Uddannelsesminister Morten Østergaard og udvalgets formand Jørgen Søndergaard præsenterede på et pressemøde den 30. oktober udvalgets kommende arbejde.
Den Europæiske Sprogpris er blevet tildelt Nørrebro Bibliotek for flere års arbejde med at engagere og integrere deres to- og flersprogede brugere i bøgernes verden.
Den 25. september afholdtes InnovationSTORM, hvor Rådet for Teknologi og Innovation og Styrelsen for Forskning og Innovation kårede fem danske innovationer ved et stort og festligt arrangement i Grev Moltkes Palæ.
Studerende, der tager på uddannelsesophold i udlandet, kan søge om udlandsstipendium til betaling af studieafgiften. Er studieafgiften større end stipendiet, kan studerende fra 1. november søge om et udlandsstudielån til betaling af afgiften.
Det Strategiske Forskningsråd har afsat 500.000 euro til et kommende opslag fra Joint Programming Initiativet inden for Neurodegenerative Sygdomme.
Uddannelsesministeriet streamer live fra konferencen "Nutidens udfordringer - fremtidens løsninger" om Horizon 2020, som er EU's nye milliardpulje til forskning og innovation. Du kan også følge med via Twitter.
Magasinet stiller skarpt på Horizon 2020, som er lige rundt om hjørnet. Læs om blandt andet finansieringsmulighederne i det nye forsknings- og innovationprogram, som den 11. december åbner for den første ansøgningsrunde. Hent magasinet gratis på nettet.
Hvis du er skole- eller gymnasielærer kan du komme på studietur til Bruxelles og hente inspiration til din undervisning i EU. Det har Thomas Schou fra Nørresundby gjort, og han opfordrer andre til gøre det samme.
Grundet ekstraordinær stor interesse for konferencen "Øget indsigt gennem globalt udsyn" har vi udvidet kapaciteten og forlænger tilmeldingsfristen til mandag den 28. oktober 2013.
Folketingets partier er blevet enige om at foretage en revision af forsknings- og innovationssystemet på Uddannelsesministeriets område. I den forbindelse sendes tre lovforslag nu i høring.
Stor søgning til tilskudsordningen EUopSTART betyder, at puljen nu er opbrugt. Derfor er der pr. 21. oktober 2013 lukket for yderligere ansøgninger til EUopSTART.
Over 20.000 publikationer udgivet af forskere fra de danske universiteter sidste år er med i Uddannelsesministeriets indikatorstatistik. Statistikken opgør antallet af publikationer udgivet via anerkendte kilder, og bliver brugt til at fordele en mindre del af basismidlerne til universiteterne.
Det Frie Forskningsråds hovedansøgningsfrist nærmer sig med hastige skridt. Gå allerede nu ind og opret din ansøgning i det elektroniske e-ansøgningssystem, hvis du vil søge om midler til forskningsaktiviteter med start i 2014.
Flere danske studerende skal gribe chancen og rejse til udlandet i forbindelse med deres uddannelse. På hjemmesiden gribverden.dk kan studerende få inspiration og information til at planlægge et udlandsophold. Uddannelsesminister Morten Østergaard fortæller om sine egne erfaringer i en ny film.
Skriv en god historie om et praktikophold i udlandet (PIU) og deltag i en konkurrence om præmier på op til 8.000 kroner. Sådan lyder opfordringen fra Styrelsen for Videregående Uddannelser til elever i erhvervsuddannelserne.
Vi lukker for ventelisten til at deltage i Uddannelsesministeriets konference "Nutidens udfordringer - fremtidens løsninger" om Horizon 2020. Grundet den overvældende interesse vil konferencen blive livetransmitteret fra ministeriets hjemmeside den 29. oktober 2013.
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har for sidste gang under EU's 7. rammeprogram uddelt de prestigefyldte Advanced Grants til 284 forskningsprojekter. Af disse skal fem gennemføres ved danske forskningsinstitutioner.
En ny vækstplan for energi og klima skal bidrage til at skabe vækst, beskæftigelse og bedre eksportmuligheder for danske virksomheder inden for energiteknologi og energiløsninger.
Næste gang du handler, kan du betale med Niels Bohrs atommodel og andre store videnskabelige opdagelser. Den Kongelige Mønt har slået fire nye 20-kronemønter, hvor motiverne er opdagelser af store danske videnskabsmænd. Uddannelsesministeren deltog ved præsentationen af mønterne.
15 innovative forretningsidéer bliver i denne weekend udviklet til konkrete produkter og services, når 100 iværksættere, studerende, politikere og andre deltagere mødes på Christiansborg til iværksættereventen Startup Weekend Borgen. Uddannelsesministeren var med til at skyde weekenden i gang.
Oplev vild videnskab med DR’s Store Nørd, smag et glas kåljuice, og mød en ægte astronaut. Det er nogle af de ting, du kan opleve, når Uddannelsesministeriet sammen med de klogeste hoveder inden for forskning, innovation og videregående uddannelser åbner dørene på Kulturnatten 2013.
En erhvervsuddannelse gav Morten Dahl Hansen et godt grundlag for en videregående uddannelse. Kombinationen af skolegang og erfaring fra erhvervslivet medførte værdifuld viden, som bøger alene ikke kunne give ham. Han vil bruge sin videregående uddannelse til at blive selvstændig produktudvikler.
Analyse af blodprøver er en flaskehals ved indlæggelse på hospitaler. Med nye laboratorier i ministørrelse bliver det muligt at reducere ventetiden til gavn for patienter og sundhedsvæsenet.
Du kan nu indstille kandidater til Forskningskommunikationsprisen 2014. Prisen vil blive overrakt i forbindelse med åbningen af Forskningens Døgn den 24. april 2014.
Uddannelsesministeren har nedsat et udvalg, der skal rådgive om, hvor vidt ansøgninger om nye uddannelser og uddannelsesudbud er relevante for resten af samfundet.
Uddannelsesministeren har godkendt Akkrediteringsrådets plan for institutionsakkreditering. Kvalitetssikringen på alle universiteter og hovedparten af professionshøjskoler og erhvervsakademier vurderes inden udgangen af 2015.
98 af Danmarks ambitiøse yngre forskere modtager et postdocstipendium fra Det Frie Forskningsråd. Stipendierne skal give ny viden om alt fra lindring af fantomsmerter i amputerede lemmer til sammenhængen mellem risikovillighed og trafikadfærd.
Videnpiloter kommer hurtigere i arbejde og får højere løn end lignende akademikere, der ikke deltager i ordningen. Det viser en ny effektmåling, som Rådet for Teknologi og Innovation har fået foretaget på CBS.
Undervisning skal understøttes digitalt, skriftlige prøver skal være digitale, og dimittender fra velfærdsuddannelser skal blive bedre til at anvende digitale redskaber og velfærdsteknologi. Det er nogle af regeringen, KL og Danske Regioners målsætninger i strategien for digital velfærd.
Blogindlæg fra vores attaché i Shanghai: Opskriften på en succesfuld uge, hvor Innovationscentret var arrangør af en række kampagner for at promovere danske studie- og karrieremuligheder for kinesiske studerende.
Dansk klinisk forskning har en særlig styrkeposition, som udfordres stærkt i disse år. Helt centralt i forskningen står patienter og forsøgspersoner.
En forsker fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er på vej med et nyt apparat, der vil gøre det lettere at opdage betændelsessygdomme. Mulighederne i projektet har betydet, at det nu får støtte til den videre udvikling fra en prestigefyldt institution under EU.
270 ledere fra erhvervsakademier og professionshøjskoler mødtes til konference om overenskomstaftalerne for 2013, OK13-aftalerne. Konferencen var startskuddet for et ledelsesudviklingsforløb på tværs af erhvervsakademier og professionshøjskoler i hele landet.
Hver dag stormer danske virksomheder frem med banebrydende, ambitiøse, overraskende, dagligdags, fornuftige, skæve og nødvendige innovationer. Det bliver fejret med en prisuddeling, InnovationSTORM 2013, den 25. september, hvorfra der bliver livestreamet.
Blogindlæg fra medarbejder i DANRO, der ser på de muligheder, som EU's kommende rammeprogram for forskning, Horizon2020, giver små og mellemstore virksomheder i kraft af det såkaldte 'SMV-instrument'.
Joint Programming Initiative ’Water Challenges for a Changing World’ har netop annonceret, at initiativets første opslag bliver offentliggjort den 1. november 2013.
Flere og flere får livsstilssygdomme som diabetes 2 og hjertekarsygdomme. En vigtig årsag kan være sammensætningen af de bakterier, der findes i vores tarmsystem. Tarmbakterier påvirker nemlig vores immunsystem.
Det franske nationale agentur for LLP har samlet en række studier af uddannelsesmobilitet og europæiske samarbejdsprojekter på et interaktivt kort.
EU's nye uddannelsesprogram vil åbne sig mod resten af verden, lover EU-kommissæren for uddannelse.
I denne uge begynder 48 danske studerende deres toårige kandidatuddannelse på det dansk-kinesiske universitetscenter i Beijing. Det er andet år, universitetscenteret optager studerende.
Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation (FKK) har ved sin hoveduddeling i 2013 igangsat 13 nye spændende forskningsprojekter for en samlet sum af 76 mio. kr. Flere projekter er netop startet, og andre påbegyndes i nær fremtid. Læs om tre af projekterne her.
Det Strategiske forskningsråd har ændret deadline på det dansk-koreanske bilaterale opslag inden for bæredygtig energi og miljø fra den 1. oktober til 15. oktober 2013.
Styrelsen for Universiteter og Internationalisering (UI) indkalder hermed ansøgninger fra både videregående uddannelsesinstitutioner og højskoler, der ønsker at afholde et sommersprogkursus i 2014 for internationale universitetsstuderende fra en række udvalgte lande under Kulturaftalerne.
Japans økonomiminister Akira Amari var på besøg hos uddannelsesminister Morten Østergaard for at udveksle viden og synspunkter om forsknings- og innovationspolitik. Den japanske økonomiminister var blandt andet særligt interesseret i den danske innovationsstrategi.
SMErobotics, som er finansieret via EU's 7. rammeprogram, søger industrielle partnere til fire demonstrationsprojekter. Det overordnede mål for SMErobotics er at skabe teknisk grundlag for produktive og intelligente robot løsninger. Fristen for at være med er den 14. oktober 2013.
Danmarksmestrene i teknologi kommer fra teknisk gymnasium i Frederikshavn, mens danmarksmestrene i forretningsideer kommer fra handelsgymnasiet i Herning. Uddannelsesminister Morten Østergaard mødte vinderne ved DM i Teknologi og Erhvervscase og uddelte præmier.
Har du lyst til at indgå i kvalificerede debatter om videnskabsetik og sundhedsvidenskabelig forskning? Fem medlemmer søges til Den Nationale Videnskabstetiske Komité.
Det Frie Forskningsråds nyhedsbrev september 2013.
Forskeren bag fundet af det vigtige tarmhormon GLP-1, professor på Københavns Universitet Jens Juul Holst, modtager den 17. oktober Anders Jahre-prisen 2013. Prisen, der også kaldes ”den lille nobelpris”, tildeles Jens Juul Holst for hans afgørende bidrag til behandling af type 2-diabetes.
Studiemessen på Aarhus Universitet fylder 25 år. Uddannelsesminister Morten Østergaard var med på messens første dag og fik en rundvisning blandt de over 50 messestande.
Blogindlæg fra vores attaché i München: Europa-kommissionens nye opgørelse af de mest samarbejdende europæiske forskningsaktører (målt på antal FP7-deltagelser) giver grund til dansk tilfredshed.
Joint Programming Initiative Climate har netop annonceret, at initiativets første opslag bliver offentliggjort den 30. september 2013.
Direktør for den nye styrelse under Uddannelsesministeriet Styrelsen for Videregående Uddannelser bliver Nils Agerhus, der kommer fra en stilling som afdelingschef i ministeriet.
Lærere, pædagoger, skoleledere og kommuner skal være med til at udforme lærernes og pædagogernes efteruddannelse.
80 procent af timerne i folkeskolen bliver i dag varetaget af lærere, som enten har undervisningskompetence i faget fra læreruddannelsen eller har opnået tilsvarende faglig kompetence med efteruddannelse. Med folkeskoleaftalen er målet fuld kompetencedækning i 2020.
Bevilling fra Undervisningsministeriet sikrer, at der fortsat er tilskud til at sende EUD-elever på studie- og praktikophold i USA. Og nu bliver der også tilskud til gæstelærerophold.
Talentundervisningen i de nordiske landes uddannelsessystemer skal udvikles. Det var temaet på Nordisk Talentkonference – Forskning og praksis i uddannelsessystemet.
Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser ønsker at få udviklet en ny visuel identitet, herunder logo, samt et samlet designprogram til ministeriet.
Har du lyst til at udbrede kendskabet til dansk sprog, litteratur og samfundsforhold i udlandet? Og vil du indgå i et internationalt netværk af mere end 90 universiteter, hvor der undervises og forskes i dansk, så er der nu en stilling ledig som lektor på University of Kent.
En informations- og vejledningspjece på studieboligområdet skal bidrage til at sikre et godt og velfungerende boligmarked for landets studerende.
Aktive Unge programmet, som er EU’s program for ungdomsaktiviteter uden for det formelle uddannelsessystem, har rullet den røde løber ud, og du inviteres til premiere på den spritnye film: Det er totalt let at søge, dér!
Over 19.000 danske virksomheder har i 2010-2012 fået hjælp og rådgivning til at anvende ny forskning og teknologi til udvikling af produkter og services fra de ni Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter(GTS), der modtog en milliard kroner af regeringen til formålet.
Du kan stadig nå at tilmelde dig EuroCenters kurser ”Få succes som koordinator” og ”Rapportering i FP7”, som begge afholdes i september. Vi lover, at du kommer klogere hjem.
Med hidtil uudnyttet computerkraft vil det tværfaglige forskningscenter HIPERFIT udvikle avancerede risikovurderingsprogrammer for bankerne. Se Det Strategiske Forskningsråds video, der fortæller om HIPERFIT.
72 små og mellemstore danske virksomheder har ansøgt om støtte fra Rådet for Teknologi og Innovation til at skabe innovation sammen med en videninstitution.
Alt for få folkeskolelærere har naturfag som linjefag. Fleksibiliteten i den nye læreruddannelse og tættere samarbejde mellem professionshøjskoler og universiteter kan bidrage til, at flere studerende vælger naturfag, fastslår uddannelsesministeren.
To danske forskere har tilsammen fået ca. 3,5 million kr. til deltagelse i det fælles europæiske forskningsprogram om neurodegenerative sygdomme inden for bl.a. Alzheimers- og Parkinsonssygdom.
Kan samfundets udfordringerne med klima, forurening og fattigdom løses på en uge? Nej, men man kan nå at gøre en lille forskel. Det mener i hvert fald 30 unge ungarere, litauere og danskere, der har deltaget i det europæiske ungdomsprojekt Ycity.
Danmark er i front med energineutralt byggeri. Men den strategiske forskning har brede anvendelsesmuligheder i det danske samfund.
Hvordan kan vi tage vare på kompetencerne hos de mennesker, der bosætter sig her i Norden? Konference i Stockholm søger at udbrede gode eksempler.
Grib Det Frie Forskningsråds nye flyer og få overblik over, hvornår du kan søge hvilke virkemidler i ”Opslag E2013 og F2014”.
Den 29-31. oktober 2013 afholder Nordplus-programmerne kontaktseminar i Stockholm, hvor potentielle ansøgere inden for alle uddannelsessektorer kan deltage. Deltagelsen er gratis.
Fra 1. september 2013 kan der søges tilskud fra EUopSTART til forberedelse af ansøgninger til Horizon 2020.
Et dansk innovationskonsortium har udviklet redskaber til at forudsige kroppens modtagelse af lægemidler. Efterligninger af vigtige dele af kroppen kan bidrage til at nedbringe tiden mellem, at ideen til et nyt lægemiddel undfanges og til, at virksomheden får tilladelse til at markedsføre produktet
Første spadestik er taget til Professionshøjskolen UCC’s nye campus i Carlsberg Byen. Byggeriet bliver det største uddannelsesbyggeri af sin slags i Danmark.
FACCE-JPI – Joint Programming Initiative on Agriculture, Food Security and Climate Change har netop offentliggjort en præ-annoncering af opslag inden for klimasmart landbrug.
Biopeople, Danmarks innovationsnetværk for biosundhed, har fået guldmedalje af EU-Kommissionen for sit arbejde for vækst og samarbejde i den danske biosundhedsindustri. Netværket er støttet af Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser og Rådet for Teknologi og Innovation.
Blogindlæg fra vores attaché i München: For næsen af Tysklands 40 største universiteter kommer DTU og KU ind på første- og andenpladsen over universiteter, der sampublicerer mest med virksomhedsforskere.
Blogindlæg fra vores attaché i Shanghai: Innovation Centre Denmark i Shanghai udsender anden og opdateret version af sin populære vejledning til forskere fra danske institutioner, som mangler midler til at samarbejde med Kina.
Det Strategiske Forskningsråd har produceret en video, som i lyd og billeder fortæller om Forskningscenter for Energineutralt Byggeri, der med nye bygningskoncepter og højteknologiske produkter bidrager til at løse udfordringen med at nedbringe bygningers energiforbrug.
Blogindlæg fra vores attaché i Silicon Valley, USA: Amerikanske filantropiske forskningsfonde kan udgøre en vigtig finansieringskilde for forskere, hvis man kender fondene og ved, hvordan man skal agere.
Lær mere om uddannelsespolitik og god praksis i andre europæiske lande og få nye kontakter, som du kan trække på, når du kommer hjem.
De unge fra Region Sjælland vil fylde mere på de videregående uddannelser fra studiestart i år. Regionen leverer nemlig den største procentvise stigning af nye studerende til landets videregående uddannelser.
Der er snart fuldt booket til konferencen om Horizon 2020 den 29. oktober 2013 i Tivoli Congress Center. Hvis du vil sikre dig en af de sidste knap 100 pladser, så skal du tilmelde dig hurtigt. Når der er fuldt booket, opretter vi en venteliste for interesserede i tilfælde af afbud.
I år bliver 10 procent flere studerende tilbudt en plads på en videregående uddannelse i Region Nordjylland end i 2012. Det er den største procentvise stigning blandt Danmarks fem regioner. Aalborg Universitet står desuden for den største stigning i optagne studerende af landets otte universiteter.
EU’s nye forskningsprogram Horizon 2020 er klar til at afløse FP7. Er du også klar? EuroCenter udbyder i løbet af efteråret kurser om bl.a. den gode ansøgning til Horizon 2020. Desuden tager vi hul på den sidste sæson om FP7 med bl.a. kurser i rapportering og koordinatorrollen i et FP7-projekt.
Et Erasmus-ophold kan føre til meget. For lektor Anne Elisabeth Bloch har mødet med det fremmede givet hende så meget inspiration, at hun har besluttet at rejse tilbage for at skrive en ph.d.
Blogindlæg fra vores attaché i München: Kombinationen af en målrettet Syddansk Universitet-indsats for international studenterrekruttering og en anderledes dansk undervisningskultur tiltrækker mange tyske studerende.
Interessen for de store velfærdsuddannelser til sygeplejerske, socialrådgiver og pædagog når nye højder. Det viser den samlede opgørelse af søgningen til de videregående uddannelser i 2013.
Sommerens nummer af EU-INFORMATION er nu på gaden. Magasinet fokuserer i denne omgang på Horizon 2020. Læs bl.a. om kick-off konferencen ”Nutidens udfordringer – fremtidens løsninger”, og få information om de nye referencegrupper og rådgivningsnetværket EU-DK Support. Check også efterårets kurser.
Nick Larsen fra Aalborg Universitet er valgt til at repræsentere nummer tre million, der er rejst ud med Erasmus-programmet.
En undersøgelse af beskæftigelsen for henholdsvis ErhvervsPhD’er og ordinære ph.d.er viser, at beskæftigelsen for begge grupper generelt er høj.
Retningslinjerne for ErhvervsPhD-ordningen er blevet opdateret i forhold til offentlige ErhvervsPhD-projekter. Alt omkring private ErhvervsPhD-projekter er det samme som i sidste sæt retningslinjer.
Nu kan man få mere at vide om, hvordan innovation forstås i Videnpilotordningen, og få gode råd og tips til ansøgningsskrivningen. Samtidig er det blevet muligt at søge uden videnpilot, som så findes senere, hvis projektet godkendes.
Styrelsen for Forskning og Innovation opfordrer alle interesserede medier til at indsende ansøgning til mediepartnerskab i forbindelse med konferencen ESOF2014, der afholdes i København den 21. - 26. juni 2014.
Blogindlæg fra medarbejder i DANRO, der sætter Future and Emerging Technologies under lup, som i daglig tale blot kaldes FET’erne. Men hvad dækker begrebet FET egentlig over, hvor mange FET’er er der, og hvad er formålet med dem?
”Nordisk Master programmet” er et højtprofileret initiativ under Nordisk Ministerråd.
Dimittender fra tre af Danmarks designuddannelser præsenterer modedesigns for danske og internationale modevirksomheder til arrangementet ’Future of Fashion’. Uddannelsesministeren understreger betydningen af danske designuddannelser for at skabe innovative løsninger og vækst for dansk erhvervsliv.
Halvdelen af pladserne til konferencen 'Nutidens udfordringer - fremtidens løsninger' om Horizon 2020 den 29. oktober i Tivoli Congess Center i København er allerede booket. Tilmelding sker efter først til mølle princippet, så tilmeld dig allerede i dag.
Det Frie Forskningsråd indkalder med Opslag E2013 og F2014 ansøgninger om støtte til forskningsaktiviteter inden for alle videnskabelige hovedområder med start i 2014.
Det Frie Forskningsråd sender tre ph.d.-studerende inden for faget kemi til det 63. Lindau Nobel Laureate Meeting i Tyskland.
To danske forskere har med støtte fra bl.a. Det Frie Forskningsråd (DFF) udviklet en ny model til forklaring af, hvorfor bjergkæder kan bestå millioner år efter, at de ifølge eksisterende teorier burde være slidt ned til grunden. Resultaterne publiceres i dag i tidsskriftet Nature.
Europa-Kommissionen deler hvert år millioner af euro ud til unge. Så har du en god projektidé, kan 50.000-75.000 kr. af midlerne blive dine!
Den 29-31. oktober 2013 afholder Nordplus-programmerne kontaktseminar i Stockholm. Potentielle ansøgere til alle Nordplus-programmer kan søge om at deltage.
Et innovationskonsortium bidrager til at reducere madspild gennem smartere emballage. Ved at tilpasse emballagen det enkelte produkt og forhold i butikkerne, har konsortiet Produkttilpasset Pakning af Frugt og Grønt reduceret madspild og bidraget til øget holdbarhed på op til otte dage.
EU-domstolen har den 21. februar 2013 afsagt dom i sag C-46/12. L.N.-sagen har betydning for udlændinges ret til SU efter EU-retten
Blogindlæg fra vores attaché i Shanghai: Det er også eksamenstid i Kina. Forrige uge gik over 9 millioner kinesiske studerende til den adgangsgivende eksamen til landets universiteter. De var fordelt på 310.000 eksamenslokaler 7.300 forskellige steder i Kina.
Trænger du til inspiration og nye idéer til dit arbejde med unge? Og vil du gerne se, hvordan ungdomsarbejde udfolder sig i andre europæiske lande og måske bringe nye idéer og metoder hjem til din egen organisation? Så kan du søge om tilskud til kompetenceudvikling.
Europa-Kommissionen har afsat midler til internationalt samarbejde på ungdomsområdet samt til unge, som gerne vil styrke deres kompetencer og faglighed gennem udvekslingsaktiviteter.
Styrelsen for Universiteter og Internationalisering leverede sidste år omkring 5.000 vurderinger til brug i forskellige sammenhænge ud fra brugernes behov. Det er et af mange tal i årets beretning til Folketinget.
Den 1. juli 2013 vil det blive muligt for virksomheder at søge om tilskud uden først at have fundet en videnpilot. Hvis ansøgningen godkendes, har virksomheden et halvt år til at finde en højtuddannet, der vil være videnpilot.
Om præcist ét år åbner Uddannelsesministeriet dørene til Europas største og mest prestigiøse forsknings- og forskningspolitiske konference Euroscience Open Forum (ESOF).
Morten Østergaard takker Aarhus Universitets afgående rektor Lauritz B. Holm-Nielsen for hans indsats efter otte år på posten.
Flere og flere elever i erhvervsuddannelserne vælger at tage praktikophold i udlandet som led i deres uddannelse, og de rejser gerne langt væk for at få et fagligt spændende ophold. Nordjydske elever i byggefaget tager til New Zealand for at være med til genopbygning efter jordskælv.
Blogindlæg fra vores medarbejder i DANRO, Uddannelsesministeriets forbindelseskontor i Bruxelles: Hvad er en forskningsinfrastruktur og hvad er formålet med fælles europæiske forskningsinfrastrukturer? Denne blog om forskningsinfrastrukturer er den første i en række om europæisk forskningspolitik.
Danmarks Klyngeforum og en række erhvervsorganisationer har tilsluttet sig et fælles Klynge Charter, der opstiller principper for den danske klyngeindsats og for samspillet mellem erhvervsorganisationer og klynger/innovationsnetværk.
I dag torsdag den 20. juni åbner de nye systemer til at bestille Ungdomskort, der giver studerende og andre 16-19-årige rabat på offentlig transport.
Styrelsen for Videregående Uddannelser og Styrelsen for Universiteter og Internationalisering slås sammen til én styrelse.
Har du en god idé til et projekt for unge under 30 år, har du nu mulighed for at få fat i nogle af de mange midler, som Aktive Unge deler ud i efteråret!
Det andet opslag inden for Joint Programming Initiative (JPI) Urban Europe er nu offentliggjort.
Kom til konference den 20. september og hør uddannelsesminister Morten Østergaard, Morten Messerschmidt, Dan Jørgensen, Morten Løkkegaard og mange andre debattere Europa i uddannelserne.
Tre nye danske innovationscentre blev i dag officielt åbnet ved en konference i Eigtveds Pakhus i København.
Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom (FSS) bevilger godt 150 mio. kr. til sundhedsfaglig forskning fordelt på DFF-Forskningsprojekt 1 og 2. FSS modtog i alt 329 ansøgninger til et samlet beløb på godt 750 mio. kr.
Blogindlæg fra vores attaché i São Paulo: Innovationscenteret i São Paulo har hjulpet danske myndigheder og institutioner med at indgå nye samarbejdsaftaler og partnerskaber på det maritime område, hvor Brasilien i dag er et af verdens største vækstmarkeder.
Det er nu afgjort, at der kan søges om støtte til offentlige ErhvervsPhD-projekter ved en særlig ansøgningsfrist den 1. oktober 2013. Der er afsat 10 mio. kr. til projekter, der, udover de allerede gældende krav, har nytteværdi for samfundet.
Europa-Kommissionen indkalder projektforslag, der kan udvikle metoder til at nedbringe skolefrafald eller oplyse om livslang læring. Ansøgningsfristen er 16. september 2013.
Uddannelsessystemets syv år gamle karakterskala fungerer godt og kan anvendes internationalt, men der er fortsat plads til forbedring.
Uddannelsesministeriet udsender ny, revideret engelsksproget standardbeskrivelse af det videregående uddannelsessystem. Standardbeskrivelsen skal vedlægges det engelsksprogede tillæg til eksamensbeviset, Diploma Supplement, der udstedes til alle dimittender.
Kom og se bølgerne gå højt, når Jacob Holdt og Søren Pind diskuterer sundhedssystemet i Danmark og USA. Hør hvad Jacob Riising finder på at spørge uddannelsesminister Morten Østergaard om. Har Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft mon nogle bud på, hvad Danmark skal leve af i fremtiden?
Maritime uddannelsesinstitutioner i Danmark og Brasilien udveksler fra efteråret studerende, undervisere og instruktører. Det sker på baggrund af en samarbejdsaftale mellem Uddannelsesministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet og den brasilianske flåde.
Uddannelsesmødet 2013 er i gang. Morten Østergaard inviterer til dialog om, hvordan de videregående uddannelser løftes, så vi uddanner de rigtige og uddanner bedre. Alt er i spil.
Nye bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation sætter spændende forskningsprojekter i gang.
Regeringens nye vækstplan for sundheds- og velfærdsløsninger skal omsætte et hastigt voksende internationalt markedspotentiale til vækst og jobskabelse i Danmark.
Uddannelsesministeriet har udpeget departementschef Bo Smith som chefforhandler for en af verdens største og mest avancerede forskningsfaciliteter, European Spallation Source i Lund.
Uddannelsesministeriets indstilling til Finansudvalget om fordeling af tips- og lottomidlerne i 2013 er blevet godkendt.
Blogindlæg fra vores attaché i München: Den tyske hightech strategi udmøntes via massiv satsning på pick-the-problem kombineret med offentlige-private partnerskaber - med dansk-tysk inspiration.
Nye bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion sætter 35 vigtige forskningsprojekter i gang.
Kom og hør, hvordan din virksomhed kan blive en del af den officielle danske platform i Kina og Brasilien og få bedre adgang til rekruttering af unge talenter.
Mandag den 3. juni 2013 indfører EuroCenter i Styrelsen for Forskning og Innovation nye telefontider i centrets EU-rådgivning.
Fremover skal det blive nemmere og sjovere for ernærings- og sundhedsansatte at gå på efteruddannelse. Danmark er del af et succesrigt internationalt samarbejde om e-learning, som er støttet af Leonardo-programmet.
Få seneste nye indtryk fra Silicon Valley, München, Sâo Paulo og Shanghai, når ministeriets forsknings- og teknologiattachéer blogger om forskning, innovation, uddannelse og personlige oplevelser fra den del af verdenen.
Formanden for Det Strategiske Forskningsråd, Peter Olesen, ser frem til en politisk afklaring af, hvordan det fremtidige rådssystem skal se ud.
Den Europæiske Ungdomsuge 2013 er sat i gang. Hundredvis af arrangementer og aktiviteter afholdes i hele Europa på nationalt og europæisk plan, lige fra offentlige debatter til konferencer og filmfestivaler.
Fristen for at søge Den Europæiske Sprogpris er den 31. maj. I år medvirker professor Jørn Lund i bedømmelsen af ansøgningerne.
Uddannelsesministeriet og Kommunernes Landsforening har indgået en aftale, der skal skabe bedre og mere fleksible rammer for samarbejdet mellem professionshøjskoler og kommuner om praktik i læreruddannelsen.
Investering på 850 millioner kroner i GTS-institutterne skal styrke dansk erhvervslivs vækst og konkurrenceevne.
Det er ikke bare i Danmark, at der tænkes i heldagsskole, flere fag og flere timer. Det sker også i mange andre europæiske lande, fortæller udviklingskonsulent i Hvidovre Kommune, Else Højlund, som er vendt hjem fra et LLP-studiebesøg i Portugal.
Hvem skal have Uddannelsesministeriets EliteForsk-priser og EliteForsk-rejsestipendier i 2014?
Danmark har fået et nyt akkrediteringssystem, der styrker uddannelsesinstitutionernes arbejde med løbende at forbedre uddannelserne og sikrer sammenhængen til arbejdsmarkedet for alle de videregående uddannelser.
I løbet af den Europæiske Ungdomsuge – 26. maj til 2. juni 2013 – lanceres en ny portal for unge i Europa. Portalen indeholder informationer om unges muligheder for at læse eller arbejde i Europa, ligesom man vil kunne finde oplysninger om bl.a. internationale organisationer.
Tal fra InnovationDanmark databasen viser, at der er en stigende tendens til, at danske virksomheder supplerer en videnkupon med en videnpilot eller omvendt.
Hvert år tager mange danske studerende til udlandet for at studere i en periode som led i deres uddannelse, og mange udenlandske studerende kommer til Danmark for at gøre det samme.
Samarbejdet og udvekslingen af viden mellem studerende og danske rumvirksomheder skal øges. Det var temaet på SpaceDay 2013.
Prisvinderne af verdens største hjerneforskningspris The Brain Prize 2013 er seks førende hjerneforskere, der tilsammen har udviklet en revolutionerende teknik, der gør det lettere at udforske sygdomme i hjernen.
Danmark har via Den Europæiske Rumorganisation (ESA) afsat i alt 38,7 millioner kroner til nye danske aktiviteter inden for telekommunikation og teknologiudvikling til igangsættelse i perioden 2013-2015.
EU-Kommissionen har offentliggjort resultatet af seneste ansøgningsrunde om Diploma Supplement Label. Alle fem danske ansøgninger var succesfulde.
Nye 3D-kameraer til diagnosticering, papirsflyvere og ’Fra gris til gas’ var blandt de oplevelser, der mødte uddannelsesminister Morten Østergaard, da han gæstede Forskertorvet i Odense i forbindelse med Forskningens Døgn 2013.
Den 29. april mødtes uddannelsesminister Morten Østergaard med de videregående uddannelsesinstitutioner.
Elever på HF-søfartsuddannelsen er glade for den tre-årige uddannelses kombination af almindelig hf og søfartsuddannelse, men der er plads til at udvikle uddannelsen, så den tiltrækker og fastholder endnu flere unge.
Mandag den 6. maj er Styrelsen for Forskning og Innovation medarrangør af SpaceDay 2013, der skal skabe kontakt mellem danske rumvirksomheder og de relevante danske uddannelsessteder inden for rumaktiviteter.
Studerende med udlandsdrømme kan nu låne op til 100.000 kroner til at finansiere et studieophold. Dermed bliver det lettere for de studerende at tage til udlandet for at studere.
En sål af gelé, der kan anvendes i genoptræningen efter ankelskader, blev kåret til bedste idé, da Innovationsprisen 2013 blev uddelt for første gang.
De samme fejl optræder ofte i de FP7-regnskaber, som EU modtager fra forskere og virksomheder. Det er f.eks. forkerte timeberegninger og fejl i afregning af underleverandører. Lær reglerne og undgå de typiske fejl. Vær med, når EuroCenter sætter fokus på emnet på et kursus den 23. maj 2013.
Ny Eurydice-rapport giver et samlet billede af læreres og skolelederes professionelle udvikling og arbejdsbetingelser i 32 europæiske lande.
Fra den 2. til den 4. maj var Det Strategiske Forskningsråd vært for en international workshop: 'Advances in Molecular Programming and Computing: Toward Chemistry as a New Information Technology'.
Uddannelsesministeren var med, da Carlsbergs Mindelegat blev uddelt til støtte for de naturvidenskabelige fagområders deltagelse i Olympiader for unge.
Regeringen har modtaget 13 anbefalinger til at styrke vækst og beskæftigelse inden for fødevareområdet.
Pressen inviteres hermed til at deltage i den officielle åbning af den landsdækkende forskningsfestival Forskningens Døgn torsdag den 2. maj. Åbningsarrangementet, der vil have deltagelse af H.K.H. Kronprins Frederik og uddannelsesminister Morten Østergaard, vil i år foregå på Campus Aarhus N.
Europa-Kommissionen er ved at gennemgå procedurerne for udstedelse af visum til kortvarige ophold (kortere end 3 måneder) til rejser i Schengen-området. Formålet er, at vurdere om lovgivningen har opfyldt sine målsætninger.
Den 22. april blev ”Sino-Danish Bioenergy Seminar” afviklet i Shanghai. Seminaret viste tydeligt det potentiale, der ligger for yderligere samarbejde mellem Kina og Danmark inden for bioenergi både for forskning og erhvervslivet.
Nye tal viser, at de unge er blevet hurtigere, når det gælder de videregående uddannelser, mens mertiden er øget på erhvervsuddannelserne.
Forårets nummer af EU-information er på gaden. Læs om innovationens rolle i Horizon 2020, de nye EU-programmer og fonde samt om rådgivernetværket EU-DK Support, der skal gøre det lettere for forskere og virksomheder at komme med i EU-projekter. Hent eller bestil magasinet helt gratis.
Styrelsen for Universiteter og Internationalisering afholder et kursus d.16. maj 2013 med fokus på, hvordan man kan formidle sine projektresultater.
Danmark og Kina samarbejder om at bygge bro mellem europæisk og kinesisk forskning og kultur. Uddannelsesministeren deltog i åbningen af Fudan-Center på Københavns Universitet.
Hvis uddannelserne skal bringes til at matche arbejdsmarkedets behov, skal EUs uddannelsespolitik og tilskudsprogrammer koordineres bedre, mener europæisk netværk.
Uddannelsesministeren har udpeget vicekoncerndirektør i Lundbeck Peter Høngaard Andersen som medlem af Danmarks Forskningspolitiske Råd
Hagedorn Prisen går i år til Lars Køber, der er professor og overlæge på Rigshospitalets hjertemedicinske klinik. Det er andet år i træk, at prisen uddeles til et medlem af Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom.
Med portalen euraxess.dk lancerer Styrelsen for Forskning og Innovation et helt nyt værktøj for forskere, der ønsker at komme til eller rejse ud fra Danmark for at arbejde. Sitet giver online svar på mange af de praktiske spørgsmål, man står overfor, når man vil bo og arbejde i et andet land.
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har netop offentliggjort en meddelelse med indikation af hvilke tidspunkter på året, rådets første indkaldelser under Horizon 2020 forventes at have ansøgningsfrister. En foreløbig kalender med specifikke datoer vil blive præsenteret i slutningen af 2013.
Danske erhvervsskoler søger tilskud til internationale projekter som aldrig før.
I de kommende år vil to af verdens største og mest avancerede forskningsfaciliteter, neutronstråleanlægget European Spallation Source (ESS) og røntgensynkrotronen MAX IV, blive bygget i Lund. Det giver helt nye muligheder for materialeundersøgelser, der kan komme danske virksomheder til gavn.
Så er det nu, hvis du vil have fingre i et postdoc- eller skolarstipendium fra Det Frie Forskningsråd. Der skal også søges nu, hvis du er interesseret i midler under programmerne ”Mobilex Mobilitetsstipendier” og ”Ph.d.-uddannelse uden for universiteterne”.
Nye obligatoriske informationsmøder om ErhvervsPhD skal klæde projektparter på til et godt samarbejde og give mulighed for erfaringsudveksling.
Torsdag den 2. maj 2013 afholder vi et halvdags arrangement om ECVET på Innovationsfabrikken i Kolding.
Tre vindere af en essaykonkurrence fremlagde i Uddannelsesministeriet deres bud på, hvordan Danmark gør sig kompetencemæssigt klar til at udnytte landets digitale potentiale 10 år fra nu.
Uddannelsesministeriet har i samarbejde med professionshøjskolerne udviklet et idékatalog, som er målrettet studerende på pædagoguddannelsen.
Ansøgningsfrist til Aktive Unge d.1 maj 2013
Nye tal fra Europa-Kommissionen viser, at Danmark sidder for bordenden i 411 FP7-projekter. I årene 2003-2006 under 6. rammeprogram (FP6) var det tal blot 210. Koordinatorrollen er en nøgleposition i forhold til projektet og EU samt en spændende karrierevej. Har du ambitioner om at gå den vej?
Kronprins Frederik åbner Forskningens Døgn 2013 på VIA University College
Alle videregående uddannelsesinstitutioner skal nu søge om at blive godkendt til et Erasmus Charter for Higher Education (ECHE). Det gælder også de institutioner, der allerede har et godkendt Erasmus University Charter (EUC).
Søg tilskud til informationsaktiviteter for unge, der er aktive inden for ungdomsarbejde og ungdomsorganisationer
Regeringen har foretaget et skøn på konsekvenserne af EU-domstolens afgørelse den 21. februar 2013, hvor det blev afgjort, at EU-borgere, der studerer i Danmark, ikke kan nægtes studiestøtte, såfremt de har faktisk og reel beskæftigelse og dermed har status som "arbejdstagere".
Retningslinjerne for ErhvervsPhD-ordningen er blevet revideret og opdateret.
Personer og projekter, som har været opfindsomme i forhold til sprogundervisning, kan nu ansøge om Den Europæiske Sprogpris. Ansøgningsfristen er 31. maj.
EU-Kommissionen har åbnet ansøgningsrunden 2013 for ansøgninger om udmærkelsen Diploma Supplement Label og ECTS Label. Det gælder både for ny-ansøgende institutioner og for institutioner, som søger fornyelse af Label.
Udvidet videnkupon er et tilbud om støtte på mellem 250.000 og 1.000.000 kroner til små og mellemstore virksomheder (SMV), som har behov for at samarbejde med en eller flere videninstitutioner om et innovationsprojekt. Ansøgningsfrist 22. august.
Copenhagen Business Academy og Inkubatoren på Nørrebro inviterer til konference med et dansk og amerikansk perspektiv på innovation og iværksætteri fredag 12. april.
Styrelsen for Forskning og Innovation indkalder hermed forslag til medlemmer af Det Frie Forskningsråds bestyrelse og fem faglige råd med frist fredag den 10. maj 2013 kl. 16.00.
Runden af tilsynsmøder med universiteterne for 2012/2013 er netop afsluttet. Nu er tilsynsrapporterne offentliggjort for de første fire tilsynsmøder med henholdsvis Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Roskilde Universitet.
Hvordan ser fremtidens kartoffel ud? Kan man oplade elbiler trådløst? Hvordan forbedrer man kræftscreening? Rådets årsskrift indeholder overblik over prioriteringer 2013, bevillinger givet i 2012 og eksempler på strategisk forskning.
EU indkalder forslag til projekter, der kan fremme samarbejde på ungdomsområdet mellem programlande og partnerlande, der ikke er nabolande til Den Europæiske Union. Projekterne skal søges direkte i Bruxelles.
Du skal skynde dig, hvis du vil deltage i et LLP-studiebesøg. Ansøgningsfristen er 28. marts.
Det Frie Forskningsråds konference ”Forskning, køn og excellence” bød på nye, vigtige vinkler på det gamle tema om få kvinder i forskningens top. Konferencen havde bl.a. deltagelse af to ministre, der finder debatten vigtig og en forudsætning for flere kvindelige professorer i fremtiden.
Det Frie Forskningsråds forskningskonference Køn, Forskning og Excellence handlede om, at der er for få kvinder i Danmark, der når til tops i forskningsverdenen.
I sidste uge blev et gigantisk observatorium indviet i de øde Andesbjerge i Chile. ALMA kaldes det revolutionerende observatorium, der vil muliggøre et helt nyt syn på stjernedannelsen i universet. Og selvom der er langt til Chile, har danske forskere allerede fået glæde af observatoriet.
Sidste år holdt EuroCenter 18 kurser om EU’s 7. rammeprogram (FP7), og tilfredsheden med kurserne var stor blandt kursisterne. De gav i gennemsnit kurserne 4,6 point ud af 5 mulige point, og 96 % af kursisterne vil gerne anbefale kurserne til andre. Det viser kursusevalueringerne fra 2012.
Ansøgningsfrist er 10. juni 2013, kl. 17.00.
Årsrapporten 2012 fra Danmarks Forskningspolitiske Råd er nu offentliggjort. Rådet har i 2012 sat fokus på, hvordan vi kan styrke den forskningsbaserede uddannelse ved universiteterne. Desuden har rådet i 2012 arbejdet med temaet internationalisering af universiteter og dansk forskning.
Den europæiske skoleportal "eTwinning" bliver nu åbnet for skoler i Armenien, Aserbajdsjan, Georgien, Moldova og Ukraine.
Handlinger tilknyttet webside