En ny rapport fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen redegør for erfaringerne med den forskningsbaserede myndighedsbetjening, som den fungerer i dag, og beskriver perspektiver fra centrale interessenter herunder især universiteter og fagministerier
Søg i pressemeddelelser og nyheder
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har modtaget Kandidatudvalgets afrapportering om fremtidens kandidatlandskab, som nu skal drøftes i forligskredsen bag universitetsaftalen. Parallelt er arbejdet med de konkrete uddannelser gået i gang på universiteterne.
Kandidatudvalget har afleveret sin afrapportering til uddannelses- og forskningsministeren. Afrapporteringen indeholder blandt andet en række scenarier for, hvordan fremtidens kandidatlandskab kan se ud.
En fordobling af det frivillige bidrag til det europæiske rumagentur (ESA) skal styrke forskning, innovation og teknologiudvikling inden for den danske rumsektor og gøre det muligt for Danmark at spille en større rolle i rummet.
Uddannelses- og forskningsministeren har udpeget to nye medlemmer til bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond per 1. januar 2025. Det drejer sig om professor Gemma Clare Solomon Larsen, Københavns Universitet, og forsknings- og udviklingsdirektør Helle Kryger Aggerholm, Via University College.
Pressen inviteres til at deltage i pressemøde i forbindelse med lanceringen af regeringens nye strategi for rumforskning og -innovation. Til pressemødet deltager uddannelses- og forskningsministeren, erhvervsministeren og ESA-astronaut Andreas Mogensen.
Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning uddeler i år mere end 30 millioner kroner til 12 praksisnære ph.d.-projekter. Emnerne spænder bredt, og de ph.d.-studerende skal blandt andet undersøge overgangen fra studiet til uddannet lærer og se på pædagogens arbejde med børnenes trivsel.
Ny rapport undersøger Danmarks deltagelse i de innovationsrettede programmer i Horizon Europe i årene 2021-23. Rapporten viser, at de danske innovationsmiljøer er aktive i programmet, men påpeger også, at der er uudnyttede potentialer for øget dansk deltagelse.
Ekspertgruppen om forskningens betydning for den grønne omstilling præsenterer et nyt værktøj, som kan hjælpe med at vurdere, hvilke grønne forsknings- og innovationsindsat-ser, det giver bedst mening at satse på.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen udmønter 6 mio. kr. til tre flerårige projekter, som skal styrke uddannelse inden for kvanteområdet og understøtte den fremtidige rekruttering af kvantetalent i Danmark. Projekterne er et led i implementeringen af regeringens nationale strategi for kvanteteknologi
Den 10.-11. april 2025 samler uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund ledelser og beslutningstagere fra det videregående uddannelsesområde samt fra forsknings- og innovationssektoren. Mødet afholdes på Hotel Koldingfjord.
Ni topforskere, fem danske universiteter og syv banebrydende forskningsprojekter har samlet modtaget bevillinger i millionklassen. De syv projekter skal over de næste seks år skabe banebrydende forskning på det europæiske kontinent.
Danmark står stærkt i det europæiske forsknings- og innovationslandskab, viser de nyeste tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen om det europæiske forskningsprogram, Horizon Europe. Tallene understreger en dansk evne til at udføre forskning og innovation på højt internationalt niveau.
Regeringen og Folketingets partier har indgået aftaler om fordeling af 5,5 mia. kr. til forskning og innovation. Aftalerne sikrer milliarder af forskningskroner til at løse nogle af samfundets største udfordringer. Partierne er også enige om at styrke den frie forskning.
I forbindelse med forhandlingerne om en forskningsreserve, vil pressen have mulighed for at være til stede ved et doorstep på Christiansborg.
Frem mod Kandidatudvalgets endelige afrapportering i oktober 2024 ønsker udvalget at intensivere arbejdet med at tilrettelægge uddannelsesudbuddet i fremtidens kandidatlandskab samt skabe en bredere og mere inddragende proces ude på uddannelsesinstitutionerne.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder forslag til faglige medlemmer og suppleanter til Nævnet for Videnskabelig Uredelighed. Fristen for indstilling af kandidater er den 7. februar 2025.
I et nyt udspil lægger regeringen op til at afsætte mindst 15 mia. kr. til grøn forskning og innovation frem mod 2030. Derudover vil regeringen blandt andet gøre det lettere at få nye grønne teknologier og løsninger fra laboratoriet og ud i samfundet.
De danske kommuner står over for store udfordringer med at sikre borgernær velfærd i en tid med frisættelsesdagsordenen og strukturelle forandringer. DFIR har derfor undersøgt, hvordan forskning kan styrke kommunernes velfærdsydelser til gavn for borgere og samfund.
De danske kommuner står over for betydelige udfordringer med at opretholde og udvikle velfærdsløsninger af høj kvalitet. DFIR anbefaler et styrket samspil mellem forskning og praksis for at skabe mere bæredygtige og effektive velfærdsløsninger, der gavner borgerne.
Fremtidens pædagoger, sygeplejersker og el-installatører skal uddannes på mere praksisnære og fleksible uddannelser med friere rammer og højere kvalitet. Med en kvalitetsreform til 2,1 mia. kr. vil regeringen få flere til at vælge de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
Da HERA-missionen blev opsendt den 7. oktober var det med højteknologi fra danske virksomheder. Det er Danmarks medlemskab af Den Europæiske Rumorganisation (ESA), som har banet vejen for dansk erhvervslivs deltagelse i missionen.
Regeringen inviterer til pressemøde tirsdag den 8. oktober klokken 10.00 om udspil til reform af ungdomsuddannelserne samt reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
Europas investeringer i forskning og innovation sejles agterud af USA og Kina. Det udfordrer kontinentets globale konkurrenceevne. Danmark har med det kommende EU-formandskab i 2025 en unik mulighed for at påvirke den fremtidige retning for forsknings- og innovationspolitikken i Europa.
Syv undervisere fra de videregående uddannelser modtager i dag Undervisningsprisen af H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund. De syv undervisere har udmærket sig ved at være nytænkende og blandt andet have et stort fokus på praksiserfaring i deres undervisning.
Som en del af et nyt sundhedsudspil lægger regeringen op til 140 flere bachelorpladser på medicinuddannelsen. For at understøtte en bedre lægedækning i hele landet oprettes de nye pladser uden for landets største byer.
Styrket vejledning og oprettelsen af et nyt videnscenter for inkluderende læringsmiljøer skal give bedre vilkår for studerende med funktionsnedsættelser. Det er partierne i forligskredsen bag universitetsreformen blevet enige om.
Den 23. september uddeler H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund Undervisningsprisen i Operaen. Prisen overrækkes til syv udvalgte undervisere, der har formået at skabe en spændende undervisning med brug af både aktører fra praksis, cases, spil og feedbackgrupper.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen tilpasser sine opgaver og organisering som følge af det statslige arbejdsprogram og faldende bevillinger på ministerområdet.
Digitaliseringsstyrelsen, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og universitetssamarbejdet DeiC opfordrer danske virksomheder og forskere til at bruge den massive computerkraft, som det europæiske fælles foretagende EuroHPC tilbyder. Ambitionen er at styrke den danske position inden for sprogmodeller.
I år modtager 15 forskere i Danmark prestigefulde bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd til fri forskning. Forskningsområderne spænder bredt fra de første stjerner og galakser til kønsforskelle ved finansielle beslutninger. Antallet af bevillinger slår desuden Danmarksrekorden fra 2014 på 14.
Danmarks position inden for polarforskning og rumbaseret klimaforskning er udgangspunkt, når den 2. European Polar Science Week afholdes fra den 3. til 6. september 2024 i den Sorte Diamant i København.
Regeringen har besluttet at omprioritere ressourcer fra statslig administration til borgernær velfærd. Uddannelses- og Forskningsministeriet bidrager til omprioriteringen med 35 stillinger ved blandt andet at reducere administrative opgaver.
Departementet i Uddannelses- og Forskningsministeriet flytter ved udgangen af august fra Børsgade til Bredgade.
Som et led i regeringens nye afrikastrategi, vil regeringen etablere et regionalt innovationscenter i Kenya – det første i Afrika. Målet er at forbedre mulighederne for samhandel, investeringer og samarbejde om innovation.
I regeringens forslag til finanslov for 2025 er der afsat penge til, at skoleskibene DANMARK og Georg Stage de næste fire år kan stævne ud to gange årligt.
Regeringen foreslår at oprette 20 nye studiepladser på kandidatuddannelsen i medicin på Syddansk Universitet i Esbjerg. Det skal bidrage til at sikre en bedre lægedækning i regionen.
Fra 2025 indføres en ny form for dimensionering, som sætter en ramme for, hvor mange studerende der kan påbegynde en universitetsuddannelse. Den såkaldte sektordimensionering er fastlagt med et betydeligt hensyn til uddannelsernes dimittendledighed og arbejdsmarkedets efterspørgsel på arbejdskraft.
Den 1. august kunne Uddannelses- og Forskningsstyrelsen byde velkommen til Christian Vinther. Christian er tiltrådt stillingen som vicedirektør med ansvar for SU, IT-systemer og digitalisering og kommer fra en stilling som underdirektør i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.
Professionshøjskolen University College Nordjylland er nu blandt hele ni danske uddannelsesinstitutioner, der indgår i en række ’Europæiske Universiteter’. Danske videregående uddannelser er således med helt i front, når det gælder internationale ambitioner.
Den 26. juli bliver 61.351 ansøgere tilbudt en plads på en videregående uddannelse, hvilket er samme niveau som i 2023. Lidt flere er optaget på STEM-uddannelserne, mens færre er optaget på blandt andet sproguddannelserne og lærer- og pædagoguddannelsen.
Tre topforskere fra Danmarks Tekniske Universitet har netop modtaget en ekstra pose penge fra Det Europæiske Forskningsråd til at bringe deres forskning tættere på markedet. De har alle fokus på, at deres forskningsresultater skal bane vejen for udvikling af nye miljøvenlige løsninger.
Mens vi begræder, at Danmark er ude af EM i fodbold, kan vi glæde os over, at Danmark igen er europæisk mester i innovation. Ligesom sidste år er Danmark helt i front, hvor Danmark overgår stærke EU-lande som Sverige, Finland og Nederlandene.
I dag klokken 12.00 udløb fristen for at søge ind på en videregående uddannelse i kvote 1. I år har 85.152 søgt ind på en videregående uddannelse. Det er 1.079 flere end i 2023 og svarer til en stigning på 1 procent.
Med en genbeskikket formand og et nyt hold af medlemmer er Kvalifikationsnævnet klar til at behandle meritklager de næste fire år.
Uddannelses- og forskningsministeren godkendte i foråret 2024 en ny uddannelse til professionsbachelor i paramedicin og præhospitalt arbejde. Arbejdet med at etablere den nye uddannelse bliver sat i gang af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen efter sommerferien.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har udpeget Henrik Østergaard Breitenbauch, dekan ved Forsvarsakademiet, som nyt bestyrelsesmedlem i Innovationsfonden.
Den internationalt anerkendte klimaforsker og glaciolog Dorthe Dahl-Jensen er udpeget som ny bestyrelsesformand for Danmarks Grundforskningsfond. Som formand skal hun være med til at understøtte udviklingen af enestående dansk forskning på internationalt niveau.
Tidligere i år nåede EU-programmet Erasmus+ en milepæl med mere end 15 millioner deltagere i læringsmobilitet siden 1987. Med offentlig adgang til statistik og visuelle fremstillinger af data kan alle interesserede få adgang til faktuel viden om Erasmus+.
Du har nu mulighed for at sikre dig en plads til DFiR's årskonference 2024: Forskningsinformeret velfærdsinnovation i kommunerne.
Erasmus+ og Det Europæiske Solidaritetskorps styrker internationale kompetencer og personlige færdigheder, men fremmer også det internationale miljø på involverede uddannelsesinstitutioner og i organisationer. Det viser to nye nationale rapporter om EU-programmerne og deres effekter.
Genbrug din insulinpen, udnyt udsving i døgnets elforsyning og lad en flok får gøre dig klogere på kunstige blodårer. Nye idéer og innovation står centralt i Horizon Europe. Læs om forskere, hospitaler, virksomheder og startups i Danmark, der arbejder internationalt med innovation.
Der var rekord mange ansøgninger til puljen EUopSTART ved årets anden ansøgningsfrist. Uddannelses- og Forskningsstyrelsen uddeler derfor et ekstraordinært højt beløb på ca. 11 mio. kr. til 134 ansøgere fra både offentlige og private organisationer til at forfølge deres ambitioner i Horizon Europe.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund skal mødes med sin østrigske kollega Martin Polaschek for blandt andet at drøfte europæisk forskning- og innovationspolitik, og så er ministeren inviteret med til uddelingen af den prestigefulde Wittgenstein-pris.
Som det følger af Kandidatudvalgets kommissorium, har udvalget haft til opgave at udarbejde en delafrapportering, der indeholder foreløbige overvejelser og anbefalinger fra udvalgets arbejde. Delafrapporteringen er nu offentliggjort.
Syvende møde i Kandidatudvalget blev afholdt d. 14. maj 2024. Udvalget drøftede blandt andet et første udkast til udvalgets delafrapportering, en ny, midlertidig godkendelsesproces af nye kandidatuddannelser, samt hvordan kommende studerende får mest mulig information om det nye uddannelseslandskab.
Universiteternes økonomiske robusthed er udfordret grundet forskydningen i balancen mellem deres basismidler og eksterne forskningsmidler. Med forskningsreserven 2025 kan politikerne forbedre rammerne for universiteternes langsigtede ansættelsespolitik og deres varetagelse af kerneopgaverne.
Regeringen vil skabe grobund for mere videnbaseret iværksætteri og konkrete løsninger på samfundets største problemer. Derfor lægger regeringen op til at styrke universiteternes innovationsindsatser og virksomhedssamarbejde. Initiativerne kommer som et led i den nye iværksætterstrategi.
Inden længe åbner dørene til Quantum Denmark, et nyt kvantehus med dertilhørende kvantetestcenter i København, som skal være et samlingssted for dansk kvanteerhvervsliv og forskere.
De videregående uddannelsesinstitutioner kan nu søge Uddannelses- og Forskningsministeriets to puljer fra regeringens digitaliseringsstrategi. I alt 45 millioner kroner er i spil, og de skal gå til et digitalt løft på de videregående uddannelser og til at efteruddanne og fastholde it-specialister.
Ønsker du som forsker eller innovatør at udvide dit internationale netværk? Så kan du nu søge om optagelse i et af de 60 nye internationale netværk. Netværkene bliver finansieret af organisationen COST, og de skal bane vejen for ny viden om f.eks. klimaforandringer og kunstig intelligens.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Bruxelles for at deltage i møder om europæisk forskning og innovation. Der er blandt andet europæisk rumpolitik og avancerede materialer på dagsordenen.
94 millioner kroner styrker uddannelsessamarbejdet i Norden og Baltikum. Det sker i kraft af uddannelsesprogrammet Nordplus, der henvender sig til alle uddannelsessektorer og organisationer og institutioner, der er involveret i læring og uddannelse.
Uddannelses- og forskningsministeren har udpeget formand og medlemmer til Rådet for Erhvervsakademiuddannelser og Professionsbacheloruddannelser (REP) for perioden 2024-2028.
Antallet af videnskabelige artikler fra danske universiteter, der bliver gjort frit tilgængelige på internettet, er steget igen i år. Den seneste måling viser, at 75 procent af videnskabelige artikler er Open Access.
Statsbesøget markerer det vigtige samarbejde og nære forhold mellem Danmark og Norge gennem mange år.
Danmarks Nationale Strategi for Open Access, der sigter mod at give fri adgang for alle til videnskabelige publikationer fra danske forskningsinstitutioner, er blevet evalueret.
En delegation fra Japans ministerium for uddannelse, kultur, sport, forskning og teknologi samt tilhørende styrelser og forskningsfinansierende organisationer besøger i disse dage Danmark. Besøget skal især bidrage til at styrke samarbejdet inden for kvanteforskning, materiale- og sundhedsvidenskab.
Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danmarks Statistik har etableret et nyt strategisk partnerskab om at indsamle data på forsknings- og innovationsområdet. Principaftalen for partnerskabet blev i dag underskrevet af rigsstatistiker Birgitte Anker og departementschef Hanne Meldgaard.
Offentligheden får i den kommende måned mulighed for at påvirke, hvad GTS-institutterne i de kommende år skal forske i, og hvordan GTS-institutterne skal bruge statslige midler til at udvikle og sprede ny teknologi til danske virksomheder. Alle interessenter er velkomne til at deltage i debatten.
Klip en 3-minutters film eller skriv en historie om dit oplæringsophold i udlandet og deltag i Uddannelses- og Forskningsstyrelsens OPU-konkurrence 2024. Der er præmier på op til 7.000 kroner til de bedste historier og film. Deadline er 1. oktober 2024 kl. 12.00.
Det første pressemøde på dansk jord med ESA-astronaut Andreas Mogensen efter hans seneste mission på ISS vil blive holdt i Uddannelses- og Forskningsministeriet mandag den 29. april.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund mødes i dag med den britiske forskningsminister Andrew Griffith i Paris for at underskrive en bilateral kvanteerklæring med fokus på samarbejde mellem Danmark og Storbritannien om kvanteteknologi.
De næste to dage samles over 30 landes uddannelses- og forskningsministre til OECD-møde i Paris for at lægge sporene til det internationale samarbejde om forskning og innovation for de næste 10 år.
Sjette møde i Kandidatudvalget blev afholdt d. 2. april 2024. Udvalget drøftede blandt andet rammerne for de nye uddannelsestyper og det forventede indhold i udvalgets delafrapportering.
Med universitetsreformen fra juni 2023 blev det besluttet, at de akademiske bacheloruddannelser skal dimensioneres for at skabe en bedre balance i optaget til de videregående uddannelser. Nu er udmøntningen på plads for perioden 2025-2029.
Der er nye uddannelser på vej i hele landet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har netop godkendt 11 nye uddannelsesudbud. Studerende kan se frem til nye uddannelser inden for blandt andet IT, naturvejledning og psykologi.
EU’s forskningsprogrammer øger kvaliteten af dansk forskning og innovation, men der kan gøres mere for at styrke incitamenterne for dansk deltagelse. Det er omdrejningspunktet for konferencen, der afholdes den 19. april, 2024 på Christiansborg. DFiRbrief #46 er et bidrag til debatten.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har valgt Peter Parbo Jensen som særlig rådgiver.
Fredag skyder Uddannelses- og Forskningsministeriet videnskabsfestivalen Forskningens Døgn i gang over hele Danmark. Kom og mød landets klogeste hoveder, når de viser den nyeste og mest spændende forskning frem. Der er op mod 700 gratis arrangementer og foredrag at vælge imellem for alle aldre.
En ny kortlægning afdækker lærernes videreuddannelsesmuligheder på kandidat-, master-, diplom- og akademiuddannelser.
Årets forskningskommunikationspris går til en forsker, der med stor kreativitet og skarp sans formidler sin forskning. Lektor Kristine Bohmann vinder prisen for formidling af sin forskning om DNA-støvsuger, som suger dyrs DNA ud af luften.
Bioelektroniske værktøjer til kræftscreening, interaktion mellem lys og stof og autonom drift af vindkraftværker er et udpluk af de ph.d.-programmer, som danske organisationer får 200 millioner kroner fra EU til at oprette. De nye ph.d.-programmer krydser ikke kun faggrænser, men også landegrænser.
Hvad sker der i musikkens møde med kunstig intelligens? Det kan du blive klogere på ved et stort offentligt arrangement, der er startskuddet på videnskabsfestivalen Forskningens Døgn. Prøv f.eks. selv at samarbejde med AI ved at levere ord til et musikalsk værk.
Syv topforskere i Danmark har netop modtaget en af Europas mest prestigefyldte bevillinger til fri forskning fra det Europæiske Forskningsråd. Fem af forskerne skal udføre banebrydende forskning på Københavns universitet, hvilket er ny dansk rekord i antallet af Advanced Grants til ét universitet.
Kunstig intelligens (AI) kan revolutionere forskning og innovation (FoI) og ændre rammerne for dansk FoI radikalt. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) har i vinteren 2024 arrangeret en debatrække om potentialer, risici og barrierer for udvikling og anvendelse af dansk AI.
En taskforce nedsat af uddannelses- og forskningsministeren er klar med 10 anbefalinger til en fremtidig indretning af administrationen, der skal understøtte en kortere sagsbehandlingstid af ansøgninger om SU-handicaptillæg.
Nu begynder arbejdet med en ny strategi for forskning og innovation på rumområdet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har inviteret universiteter, fonde og erhvervsliv med til at skyde arbejdet i gang.
EU har netop offentliggjort en ambitiøs strategisk plan for Horizon Europe for at styrke forskning og innovation de kommende år med fokus på bl.a. grøn omstilling og digitalisering. Den strategiske plan sætter retningen for Horizon Europe og løfter sløret for EU’s prioriteter i årene 2025-27.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen indkalder hermed forslag til to menige medlemmer til Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse. Der er frist torsdag den 16. maj 2024 kl. 16.00.
Sexisme blandt ph.d.-studerende er et udbredt problem, som særligt rammer kvinder med konsekvenser for deres videre forskerkarriere. Det viser ny rapport. Uddannelses- og forskningsministeren ser med alvor på problemet og indskærper universiteternes ansvar for at sikre et godt arbejdsmiljø.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund mødes i dag med den schweiziske minister for økonomi, uddannelse og forskning Guy Parmelin for at underskrive et forståelsespapir med fokus på samarbejde om forskning, innovation og videregående uddannelse.
Debat om jordøkologi i Aarhus, krokodille-dissekering på Amager og science slam i Aalborg. Det er nogle af de oplevelser, du kan få i uge 17, hvor biblioteker, museer, hospitaler, foreninger og uddannelses- og forskningsinstitutioner er klar med en lang række events som en del af Forskningens Døgn.
Femte møde i Kandidatudvalget blev afholdt d. 28. februar 2024. Udvalget drøftede tværgående hensyn for fremtidens kandidatlandskab, håndteringen af de gymnasierettede uddannelser og en offentliggørelsesplan for Kandidatudvalget.
Antallet af ansøgere til en videregående uddannelse i kvote 2 er steget med 4 procent i forhold til sidste år. Søgningen til de store professionsuddannelser til pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver er igen i år faldende eller stagnerende, og det vækker bekymring hos minister.
Mere end hver fjerde springer nu fra under uddannelsen til sygeplejerske, pædagog og socialrådgiver. Udviklingen bekymrer uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, som varsler omfattende uddannelsesreform senere i foråret.
Tirsdag den 12. marts 2024 vendte Andreas og hans astronaut-kollegaer hjem til jordens overflade efter næsten 200 dage i rummet. Andreas nåede at gennemføre en lang række danske og internationale videnskabelige eksperimenter, være pilot på Dragon-fartøjet og kommandør på rumstationen.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen indkalder forslag fra godkendte teknologiske serviceinstitutter til indsatsområder i 2025-2028. De 1,4 mia. kroner, der forventes udmøntet, skal finansiere forskning og udvikling i nye teknologiområder til gavn for virksomheders innovation og konkurrenceevne.
Efter seks måneder ombord på den Internationale Rumstation vender Andreas Mogensen og SpaceX Crew-7 snart tilbage til Jorden. I løbet af missionen har Andreas Mogensen og hans besætning med stor succes gennemført en lang række eksperimenter - herunder de fleste af de danske Huginn forsøg.
ICDK Seouls nyeste rapport giver dig indsigt i aktørerne i økosystemet og angiver konkrete samarbejdsmuligheder Sydkorea og Danmark imellem.
Med efteroptagelsen 2023, som er den endelige optagelse per 1. oktober 2023, er der i alt optaget 59.184.
Danmark og Indien er enige om, at de to lande vil udforske potentialerne i at uddanne og rekruttere indisk sundhedspersonale til Danmark. I dag rejser Christina Egelund til Indien for at blive klogere på, hvordan et samarbejde kan skrues sammen.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Bruxelles for at deltage i et uformelt ministermøde, hvor gevinster og udfordringer ved mobilitet på tværs af landegrænser for studerende skal drøftes.
Flere tusinde studerende og dimittender har via Danmarks Studieundersøgelse svaret på spørgsmål om deres videregående uddannelse og om overgangen fra studieliv til arbejdsmarked. Oplysningerne er nu lagt i Uddannelseszoom, hvor uddannelsessøgende kan sammenligne uddannelser på en række parametre.
H. M. Dronning Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund overrækker i dag de fem prestigefyldte EliteForsk-priser til fem yngre forskere, der har markeret sig særligt med deres forskning.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder nu kandidatforslag til bestyrelsen for Danmarks Innovationsfond med frist 22. marts 2024.
I juni 2023 blev Naalakkersuisut og regeringen enige om et kommissorium for den historiske udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark. Nu har de to lande i fællesskab udpeget den forskningsledelse, som skal stå i spidsen for udredningen af landenes forbundne historier.
Kandidatudvalget har nu mødtes fire gange ud af en planlagt møderække på ti møder i alt. Udvalgets drøftelser har i den indledende fase særligt fokuseret på de nye uddannelsestyper.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og Styrelsen for It og Læring går sammen om at modernisere de it-systemer, der skal understøtte optagelsen til de videregående uddannelser. Moderniseringen skal være klar til optaget i 2027.
H.M. Dronning Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund uddeler årets EliteForsk-priser i Dronningesalen i Den Sorte Diamant mandag den 26. februar.
De 63 forskere har hver modtaget et individuelt forsknings- og mobilitetsstipendie med en dansk værtsorganisation under Marie Skłodowska-Curie-programmet (MSCA) i Horizon Europe. Programmet har fokus på forskeruddannelse, international mobilitet og karriereudvikling.
Nu kan du igen bestille et foredrag med et af Danmarks klogeste hoveder. Under festivalen Forskningens Døgn i april rykker næsten 300 forskere igen ud i hele landet og deler ud af deres viden. Foredraget kan være hjemme i din stue, på dit job eller måske et helt tredje sted. Og det er gratis.
To grønne partnerskaber under Horizon Europe er nu åbne for ansøgninger. Det er partnerskaberne ’Europe’s Rail’ og ’The Clean Hydrogen’, der har offentliggjort opslag med frist i april og maj 2024. De efterlyser dels projekter indenfor fremtidens jernbane, dels forskning og innovation i hydrogen.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Boston i USA for at besøge universiteter og virksomheder, indhente inspiration til regeringens kommende life science-strategi og for at styrke det dansk-amerikanske samarbejde.
Et politisk flertal blev sidste år enige om, at universiteterne fremover kan oprette flere engelsksprogede studiepladser. Nu er pladserne for 2024 fordelt blandt landets otte universiteter
Forskning og innovation spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af og løsninger på velfærdsudfordringer. Men samspillet mellem forskning og den kommunale praksis og hverdag kan med fordel styrkes. Derfor lancerer DFiR et nyt projekt med fokus på forskningsinformeret velfærdsinnovation i kommunerne.
Danske Universiteter og seks private forskningsfinansierende fonde har indgået en aftale, der fremadrettet giver universitetsledelsen et større økonomisk ledelsesrum. Det er et vindue til bl.a. at styrke den demokratiske kultur, forskernes forskningsfrihed og ph.d.ernes karrierevejledning.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har den 10. januar udnævnt lektor Tine Roesen, Københavns Universitet, til ny formand for Lektoratsudvalget.
Partnerskab for børneforskning har netop afsluttet sin første bevillingsrunde og uddeler i alt 48 millioner kroner til fire forskningsprojekter. Projekterne skal undersøge forskellige områder inden for det gode børneliv og den pædagogiske praksis.
Danmark øger i 2024 atter sit bidrag til ESA. Bidraget rettes mod jordobservation, rumteknologier samt støtte til videnskabelig instrumenter. Samtidig vender Danmark tilbage til udviklingen af europæiske løfteraketter og der reserveres midler til et dansk ’Accelerator-initiativ’ for grøn omstilling.
Regeringen har indgået en bred politisk aftale, der skal gøre det nemmere at rekruttere efterspurgt udenlandsk sundhedspersonale til Danmark og samtidig sikre en langt mere smidig og effektiv autorisationsproces for blandt andre læger og sygeplejersker fra udlandet.
For at sikre tilstrækkelig med arbejdskraft i sundhedsvæsnet og ældreplejen vil regeringen afsøge mulighederne for at indgå aftaler med bl.a. Indien og Filippinerne om målrettet uddannelse og rekruttering af sundhedspersoner.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har udpeget ny bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond. Det bliver den internationalt anerkendte professor i statskundskab, Søren Serritzlew, som skal stå i spidsen for fondens arbejde med at styrke kvaliteten af dansk forskning.
Et nyt projekt skal styrke en national netværksopbygning inden for cyber- og informationssikkerhed på tværs af videregående uddannelser. Aalborg Universitet er projektleder på projektet, som netop er indledt og afsluttes ved udgangen af 2024.
Internationale studerende på danske videregående uddannelsesinstitutioner er en gevinst for samfundet, hvis de bliver og arbejder i Danmark efter studiet. Af den grund uddelte Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2019 knap 5 millioner kroner til fem fastholdelsesprojekter, som nu er afsluttet.
Regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti er blevet enige om en SU-reform, som skal sikre et fornuftigt og rimeligt SU-system. Der har i den samlede SU-forligskreds ikke været opbakning til SU-reformen, og SU-forliget er derfor opsagt med virkning fra næste valg.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har godkendt, at professionshøjskolen Absalon fra næste år kan tilbyde teknologiforståelse som et nyt fag på læreruddannelsen. Forsøget skal bidrage med viden og erfaring på et område i udvikling.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund nedsætter et udvalg, der skal opdatere den nuværende danske kodeks for integritet i forskning. Kodeksen, der bidrager til en fælles forståelse og kultur omkring integritet i forskning i Danmark, skal bl.a. gøres mere tidssvarende.
I et nyt blogindlæg fortæller Marlis Erichsen om sine første uger på posten som forsknings- og innovationsattaché hos Innovation Centre Denmark i München. Hun sætter fokus på motivationen for at søge jobbet, de forandringer, som udstationeringen medfører, og målsætningerne for de næste tre år.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen bevilliger i 2023 mere end 15 millioner til netværksskabende aktiviteter mellem forsknings- og innovationsaktører i Danmark og lande uden for EU og EØS. Pengene bevilliges via ansøgninger til Global Innovation Network Programme (GINP).
Fra foråret 2024 er det muligt at blive optaget på en ny uddannelse som færgenavigatør. Det sker efter, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har godkendt, at Marstal Navigationsskole kan udbyde den nye uddannelse. Uddannelsen er målrettet den danske færgedrift i de indre danske farvande.
Knap 70 mennesker var samlet i DGI Byen for at fejre tiårsjubilæum for netværket EU-DK Support, der samler offentlige EU-rådgivere fra hele landet. Det gennemgående tema på dagen var rollen som EU-rådgiver i dag og i fremtiden, hvor kunstig intelligens får betydning for fremtidens EU-rådgiver.
Aftalekredsen bag aftalen om udflytning af uddannelser er blevet enige om at tildele 19,7 mio. kr. til Syddansk Universitet med henblik på, at universitetet kan arbejde videre med at konkretisere en række nye udbud af it- og STEM-uddannelser i Vejle.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har netop afsluttet internationalt projekt om studerendes trivsel og velvære. Der har bl.a. været fokus på, hvordan man sikrer gode overgange til studielivet, hvordan man kan få studerende til at opleve, at de hører til, og hvordan god trivsel giver bedre læring.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har i samarbejde med arbejdsgruppen for ’Styrket fokus på kompetenceudvikling og efteruddannelse inden for life science’ netop uddelt midler til forsøgs- og udviklingsprojekter (FoU).
At skrive en ansøgning til Horizon Europe kan være en lang proces, men heldigvis er EUopSTART-puljen igen åben. Med en EUopSTART-bevilling kan du få dækket en del af dine omkostninger forbundet med at udarbejde en Horizon Europe-ansøgning. Årets første frist til EUopSTART i 2024 er den 23. januar.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Bruxelles for at deltage i et ministerrådsmøde i EU. Her skal ministeren sammen med sine europæiske ministerkollegaer blandt andet drøfte ligestilling i forskning og EU’s fremtidige rumpolitik.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund søger Folketingets opbakning til at tilføre yderligere 10 mio. kr. til Skoleskibet Danmark i 2024. Med ekstrabevillingen kan det 90 år gamle skoleskib stævne ud på to togter næste år.
Der er nye uddannelser på vej i hele landet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har netop godkendt 19 nye uddannelsesudbud. Studerende kan se frem til nye uddannelser inden for bl.a. grøn omstilling, sundhed og produktion.
EU’s kommissær for forskning og innovation, Ivana Ivanova, har udpeget rektor på Danmarks Tekniske Universitet, Anders Bjarklev, til at være én af 15 eksperter, som skal komme med anbefalinger til EU’s fremtidige indsats inden for forskning og innovation.
Deltag i debatten om potentialer og risici ved kunstig intelligens i dansk forskning og innovation.
Ny evaluering viser, at de Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS) bidrager til erhvervslivets teknologiske udvikling – især grønne teknologier. 44 pct. af GTS’ernes kunder vurderer, at GTS-løsninger bidrager til introduktion af nye produkter. 41 pct. af disse er inden for grøn omstilling.
Med 14 bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) til forskere i Danmark rykker vi op i top 10 over de lande, der modtager flest ERC-bevillinger. Forskerne modtager hver ca. 15 millioner kroner til at forfølge egne idéer, sætte deres eget forskerhold og løfte deres videnskabelige karriere.
0-6 års området og det gode børneliv er i fokus for Partnerskab for børneforsknings nye ansøgningsrunde, som netop er åbnet for ansøgninger til forskningsprojekter.
I dag åbner uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund årets konference om Erasmus+. Budskabet er klart: I en tid præget af krig og konflikt har internationalt uddannelsessamarbejde aldrig været vigtigere – både for samfundet og for den enkelte studerende.
Forsker gør os klogere på 1700-tallets kvindelige tænkere, virksomhed udvikler app til mennesker med epilepsi og startup forvandler mikromåling af celler til nye muligheder. Magasinet EUindblik sætter denne gang fokus på fri forskning og innovation og møder forskerne og virksomhederne bag.
Uddannelses- og forskningsministeren har pr. 1. december 2023 udpeget professor Nikolaj Elf som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning.
Den nationale Rumkonference 2023 blev afholdt 9.-10. november på Syddansk Universitet (SDU), som var en perfekt ramme om de 300+ deltagere, 50 talere og paneldeltagere og et imponerende udstillingsområde. Deltagerne havde mange livlige debatter, og ideer til nye projekter og samarbejde så dagens lys
Regeringen præsenterer i dag sit oplæg til en ny digitaliseringsstrategi, som indeholder tre initiativer på uddannelses- og forskningsminister Christina Egelunds område. Initiativerne skal blandt andet efteruddanne it-medarbejdere og fastholde internationale it-studerende.
12 ph.d.-projekter får tildelt 30,4 millioner kroner til at undersøge emner som trivsel, ordblindhed og undervisning i kontroversielle emner. Projekterne skal foregå tæt på elevernes hverdag og ske i et samarbejde mellem universiteter og professionshøjskoler.
I dag samles flere hundrede rumentusiaster, når folk fra industrien, universiteter og rumeksperter mødes på Syddansk Universitet for at drøfte strategisk forskning og innovation i rummet. Christina Egelund deltager med budskabet om, at Danmark skal have en mere ambitiøs tilgang til rummet.
Nye nøgletal for EU’s rammeprogram for forskning og Innovation, Horizon Europe, viser, at forskere og virksomheder i Danmark deltager aktivt i europæisk forsknings- og innovationssamarbejder om at løse globale udfordringer.
Nye tal viser, at ledigheden for nyuddannede er på det laveste niveau siden før finanskrisen. Ifølge uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund er faldet i dimittendledighed en fantastisk nyhed, men samtidig et varsel om, at der er behov for politisk nytænkning.
Uddannelses- og Forskningsministeriet og uddannelses- og forskningsministeren har i dag modtaget kritik fra Folketingets Finansudvalg for ikke at overholde reglerne om forelæggelse for Finansudvalget. Ministeren ser med stor alvor på forløbet og finder kritikken berettiget.
Antallet af private danske virksomheder, der investerer og engagerer sig i forskning og udvikling (FoU) falder og FoU-investeringerne koncentreres i færre og større virksomheder. I dette brief opsummerer DFiR erfaringerne fra en international workshop og undersøger udviklingen i udvalgte brancher.
Regeringen og Folketingets partier har indgået aftaler om fordeling af 4,2 milliarder kroner til forskning. Mere end halvdelen af beløbet afsættes til grøn forskning og udvikling, men også områder som sundhed, trivsel og nye teknologier som kunstig intelligens og kvanteteknologi får glæde af aftalen
I forbindelse med forhandlingerne om en forskningsreserve, vil pressen have mulighed for at være til stede i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Uddannelses- og Forskningsministeren har udpeget fire nye medlemmer til Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse.
Uddannelses- og forskningsministeren har pr. 1. november 2023 udpeget landsdommer ved Østre Landsret, Mikael Friis Rasmussen, som ny formand for Nævnet for Videnskabelig Uredelighed.
Kunstig intelligens har potentialet til at revolutionere den måde vi bedriver forskning og innovation på og til at ændre rammerne for FoU radikalt. I 2023/24 inviterer DFiR til en debatrække om potentialer og risici ved kunstig intelligens for det danske forsknings- og innovationsøkosystem.
Participate in the debate on potentials and risks of artificial intelligence in Danish research and innovation.
Uddannelses- og Forskningsministeriet tager i de kommende uger temperaturen på studielivet på landets videregående uddannelser. Det sker ved, at alle studerende og nyuddannede i denne uge får en invitation til at deltage i spørgeskemaundersøgelsen Danmarks Studieundersøgelse.
Tre danske forskere fra universitets- og museumsverdenen modtager de største bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd til at deltage i internationale og interdisciplinære projekter. Når forskere krydser landegrænser og klassiske videnskabelige discipliner opstår synergi og kimen til gennembrud.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsens direktør Mikkel Leihardt er i disse dage i Japan i forbindelse med statsminister Mette Frederiksens besøg i landet. Formålet er at styrke det bilaterale dansk-japanske samarbejde.
Forum for International Koordination og Samarbejde har udarbejdet sin første statusrapport, der præsenterer implementeringen af retningslinjerne på baggrund af Udvalg om Retningslinjer for Internationalt Forsknings- og Innovationssamarbejde.
I et nyt blogindlæg fra ICDK Bangalore kan du læse om besøget fra Københavns Universitet (KU), som har været rundt i Indien for at finde samarbejdspartnere, styrke forskningsrelationer og diskutere forskningsprioriteter med indiske nøgleaktører.
Nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at dimittender fra de videregående uddannelser kommer hurtigere i arbejde end tidligere. I en tid, hvor manglen på kvalificeret arbejdskraft er højt på regeringens dagsorden, ser ministeren positivt på udviklingen.
En ny kortlægning viser, at der i perioden 2020-2022 blev fordelt knap 15 mia. kroner til nye grønne forsknings- og innovationsprojekter. Midlerne kommer fra offentlige og private fonde samt EU. En stor del af midlerne går til projekter inden for grøn omstilling af landbrugs- og fødevareproduktion.
En ny outlook-rapport samler erfaringer fra fremtrædende amerikanske universiteter og forskere i forhold til det gode studieliv. Den beskriver, hvordan man kan sikre gode overgange, skabe en følelse af at høre til, samt hvordan positiv psykologi kan have indflydelse på de studerendes trivsel.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund besøger CERN som den første danske minister i mange år. Her skal hun indvie et nyt, spændende videnskabs- og formidlingscenter, ”Science Gateway”, som skal give offentligheden indsigt i forskningens fascinerede verden.
Regeringen har netop præsenteret del 2 af National Strategi for Kvanteteknologi. På uddannelses- og forskningsområdet er der udsigt til flere markante satsninger for at beholde Danmarks førerposition på området.
Nu bliver det muligt for uddannelsesinstitutionerne at søge penge til at udvikle aktiviteter på uddannelsesområdet. Initiativet skal imødekomme et stigende behov for kvalificeret arbejdskraft i life science-sektoren.
Dansk forskning skal have mest muligt udbytte af, at Danmark hvert år bidrager med godt 600 millioner kroner for at være medlem af ni internationale forskningsfaciliteter. Derfor opstilles nu en række strategiske mål og sigtelinjer for udbyttet og brugen af hver facilitet.
In line with the growing interest in space exploration, the conference will, for the first time, span over two days and include six dedicated tracks. The online programme contains a number of confirmed speakers and an in-depth description of the highly relevant topics on today’s space agenda.
Forskning i vandkvalitet. Grøn omstilling af fødevareproduktion. Udvikling af nye supercomputere. Det er et lille udpluk af de mange støttemuligheder i EU’s specialiserede partnerskaber i Horizon Europe. Ny side på ufm.dk guider dig rundt i de forskellige partnerskaber og deres støttemuligheder.
Robusthedskommissionen har i dag præsenteret sine anbefalinger til løsninger på sundhedsvæsenets grundlæggende udfordringer, herunder personalemangel. Anbefalingerne på uddannelsesområdet lægger sig i forlængelse af regeringens reformambitioner for de professionsrettede videregående uddannelser.
H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund uddeler i dag årets undervisningspris til syv undervisere, der med blik for den enkelte studerendes læring og trivsel har udmærket sig som fremragende undervisere og faglige fyrtårne.
Der har længe været arbejdet på at færdiggøre den aftale, der giver UK status som associeret til Horizon Europe. Associeringen betyder, at forskere og virksomheder fra UK som udgangspunkt vil kunne ansøge og deltage på lige fod med partnere fra andre associerede lande og EU-medlemslande.
Hvad gør, at bykulturer opstår, blomstrer og siden forsvinder? Hvordan er forholdet mellem sprog og mytologi hos aztekere, og på hvilken måde præger civilsamfundets elite vores fælles værdier og normer? Det skal danske forskere nu undersøge via en bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd.
H.K.H Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund uddeler årets undervisningspris i Operaen den 11. september. Prisen gives til syv undervisere for deres arbejde med at engagere, inspirere og inkludere studerende på landets videregående uddannelser.
Klokken 03.27 lokal tid lykkedes det at lave en succesfuld opsendelse fra Kennedy Space Center i Florida med astronaut Andreas Mogensen ombord. Nu venter et halvt års arbejde med at gøre os alle sammen klogere på rummet og planeten, vi bor på.
Regeringen vil afsætte 47,4 mio. kr. til at understøtte kvaliteten af pædagoguddannelsen i det kommende år. Det sker forud for det ambitiøse trecifrede millionløft af de professionsrettede uddannelser på velfærdsområdet, som et bredt flertal har aftalt at prioritere fra 2025.
Partierne bag reformen af universitetsuddannelserne i Danmark er blevet enige om et kommissorium for det kandidatudvalg, som skal udforme fremtidens kandidatlandskab. Både universiteterne og repræsentanter for de studerende sidder med ved bordet, når udvalget tager fat på arbejdet i efteråret 2023.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund er rejst til USA for at overvære opsendelsen af Andreas Mogensen til ISS. I forbindelse med besøget vil ministeren underskrive to aftaler om forskningsaktiviteter og undervisningsaktiviteter i forbindelse med rumrejsen.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Florida i USA for at overvære opsendelsen af Andreas Mogensen til den internationale rumstation ISS. Ministeren rejser afsted med ønsket om, at Danmark fremover øger sit engagement i det internationale rumsamarbejde markant.
I dette brief opsummeres på centrale pointer fra den debatrække om forskning og innovation inden for forsvar og sikkerhed, som DFiR afholdt i foråret og sommeren 2023
I alt 30 repræsentanter fra bl.a. Folketingets partier, erhvervslivet, medieverdenen og civilsamfundet skal understøtte samspillet mellem forskningsprojektet og det omgivende samfund.
Et lille EU-projekt med en afgrænset problemstilling og en kort tidshorisont kan ofte være appetitvækker for virksomheder og organisationer, der vil afprøve Horizon Europe. De finansieres via den såkaldte cascade funding i Horizon Europe, og pt. er der 45 aktuelle opslag efter mini EU-projekter.
VIA University College er netop føjet til rækken af danske videregående uddannelsesinstitutioner, der indgår som partnere i en række ’Europæiske Universiteter’. Med det nye partnerskab følger 14,4 millioner euro over en fireårig periode.
Tendenserne fra søgningen den 5. juli går igen i optagelsen. Flere er optaget på IT- og ingeniøruddannelserne, ligesom der optages flere internationale studerende. På de store velfærdsuddannelser er flere års fald aftaget – dog med undtagelse af pædagoguddannelsen, som fortsat oplever et mindre fald
Det Europæiske Forskningsråd har netop vedtaget og offentliggjort deres arbejdsprogram for 2023-24. Arbejdsprogrammet byder på nye tiltag blandt andet for bevillingerne Advanced Grants og Proof of Concept Grants, nye evalueringspaneler og tilpasninger i evalueringsprocessen samt frister for 2024.
Grønlands Forskningsråd og Danmarks Frie Forskningsfond har fået i opdrag at indstille egnede kandidater til Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke og uddannelses- og forskningsministeren til posten som forskningsleder for den historiske udredning af forholdet ml. Grønland og Danmark
Danmark er netop kåret som vinder af årets udgave af European Innovation Scoreboard, hvor blandt andet EU-landene dyster på deres forsknings- og innovationsperformance. Danmark overgår sidste års vinder Sverige og er nu det stærkeste EU-medlemsland ift. forsknings- og innovationsperformance.
Tendensen med for få ansøgninger til store uddannelser på velfærdsområdet fortsætter. Det viser nye tal for søgningen til de videregående uddannelser. Flere positive tendenser kan ikke opveje et grundlæggende strukturelt problem i samfundet, mener uddannelses- og forskningsministeren.
Årets ansøgertal til de videregående uddannelser viser, at 84.073 har søgt ind på en videregående uddannelse. Det er en stigning i forhold til samme tal for ansøgningen i 2022.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har i samarbejde med MIT besluttet at udvide adgangen til forskeropholdene, så også erhvervs-ph.d. og -postdocs, som er ansat eller indskrevet ved de danske universiteter, kan ansøge.
Fire nye faglige medlemmer og tre nye suppleanter er udpeget til Nævnet for Videnskabelig Uredelighed.
Efter 5,5 år hos ICDK München giver innovationsattachéen stafetten videre. I dette blogindlæg gør Ulrik Kjølsen Olsen status over de store ambitioner for innovationsområdet – og tilsvarende store armbevægelser og vilje til dansk-tysk samarbejde – som han har mødt gennem sin tid i det sydtyske.
Ny survey viser, at Danmarks 13 viden- og erhvervsklynger er kommet godt fra land. Klyngerne er udpeget inden for styrkepositioner for at skabe netværk og mere samarbejde mellem forskere og virksomheder. Det bidrager til at skabe innovation bredt i samfundet.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen udtræder af kontrakten med NNIT, der skulle have udviklet et nyt it-system til fremtidig administration af Statens Uddannelsesstøtte.
Regeringen, SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er enige om reform af universitetsuddannelserne. Aftalen sikrer en milliardinvestering i uddannelse, giver studerende flere veje, nye videreuddannelsesmuligheder og åbner for flere internationale studerende.
I forbindelse med forhandlingerne om en reform af universitetsuddannelserne i Danmark vil pressen have mulighed for at være til stede i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
I juni 2022 blev Naalakkersuisut og regeringen enige om, at det historiske forhold mellem de to lande skal afdækkes. Kommissoriet for en historisk udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark siden 1945 er nu godkendt af begge lande og offentliggjort.
I august 2023 udvider Uddannelses- og Forskningsstyrelsen EUopSTART med en ekstra pulje til at understøtte ansøgninger til Den Europæiske Forsvarsfond. Puljen skal styrke dansk deltagelse i internationalt samarbejde om forskning og innovation i forsvarsteknologi.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har udpeget to nye medlemmer til Innovationsfondens bestyrelse: professor Sine Reker Hadrup, Institut for Sundhedsteknologi på Danmarks Tekniske Universitet, og professor Philipp Schröder, Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.
Både inden for sundhed, grøn omstilling og cybersikkerhed forventes kvanteteknologi at komme til at spille en afgørende rolle.
Siden 2013 har professionshøjskoler og erhvervsakademier haft som lovbunden opgave at bedrive praksisnær og anvendelsesorienteret forskning og udvikling (FoU). I dette brief samler DFiR op på sin analyse af, hvordan man bedre kan bringe FoU i anvendelse i praksis.
I et nyt blogindlæg fra ICDK Bangalore kan du læse om baggrunden for den nye rapport "Smart Grid and Energy Storage in India", der kortlægger de aktører og indsatser, som skal sikre overgangen til en bæredygtig energisektor i Indien, og beskriver, hvilke muligheder der er for danske løsninger.
Det sydtyske økosystem for kvanteteknologi blomstrer. Samarbejder indgås på kryds og tværs af offentlige og private aktører med ambitiøse målsætninger og store investeringer i ryggen. Med ICDK Münchens nyeste rapport får du indsigt i økosystemets opbygning samt konkrete use cases på samarbejder.
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen bliver forskningsleder for den nye magtudredning. Samtlige partier i Folketinget blev sidste år enige om, at der skal laves en ny magtudredning. Forskningsprojektet skal bl.a. undersøge teknologiens og mediernes udvikling og betydning for folkestyret
Danmark øger sit bidrag til ESA. Det øgede bidrag vil primært tilgå programmer inden for jordobservation, rumteknologi, applikationer baseret på rumdata samt støtte til videnskabelige rummissioner. Samtidig forlænges finansieringen af ESA’s inkubationsmiljø ESA BIC Denmark frem til udgangen af 2026.
Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) har udgivet rapporten ”Universiteter for fremtiden”, der påpeger og giver anbefalinger til at løse universiteternes mest centrale udfordringer.
Universiteternes relationer til omverden er styrket, men den demokratiske kultur og forskningsfrihed er udfordret. En del af løsningen er, at universiteterne får reel autonomi og økonomisk robusthed, mens ledelsens fokus på forskernes inddragelse, medbestemmelse, tryghed og forskningsfrihed styrkes.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Bruxelles for at deltage i et EU-rådsmøde. Her skal ministeren sammen med sine europæiske ministerkollegaer bl.a. drøfte udfordringerne med internationalt forskningssamarbejde i den aktuelle geopolitiske situation.
Den danske astronaut Andreas Mogensens anden tur i rummet skal samtidig være en affyringsrampe for den brede interesse for naturvidenskab. Til et stort kick off-event i dag bliver sløret løftet for hvordan.
95 millioner kroner styrker uddannelsessamarbejdet i Norden og Baltikum. Det sker i kraft af uddannelsesprogrammet Nordplus, der henvender sig til alle uddannelsessektorer og organisationer og institutioner, der er involveret i læring og uddannelse.
70 nye internationale forskernetværk bliver nu finansieret af organisationen COST, The European Cooperation in Science and Technology. Netværkene skal bane vejen for ny viden inden for udvalgte fagområder. Danske forskere og virksomheder kan søge om at deltage i et af de nye forskernetværk.
Som opfølgning på den politiske aftale om reform af læreruddannelsen fra september 2022 har uddannelses- og forskningsministeren nedsat et forum for læreruddannelsens primære interessenter, som skal følge og understøtte udviklingen af læreruddannelsen. Forummet har netop afholdt sit første møde.
Den 11.-12. april 2024 samler uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund ledelser og beslutningstagere fra det videregående uddannelsesområde samt fra forsknings- og innovationssektoren. Mødet afholdes på Hotel Koldingfjord.
Et bredt politisk flertal har vedtaget en justering af aftalen om udflytning af uddannelser, der blandt andet giver professionshøjskolerne friere rammer til at placere uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver, hvor der er flest ansøgere.
Reformkommissionen har offentliggjort sin anden rapport med anbefalinger. Rapporten omhandler børn og unges vej gennem hele uddannelsessystemet og kan læses i sin helhed på reformkommissionens hjemmeside.
Deltag i konferencen ”Udfordringer og visioner for Danmarks universiteter” d. 24. maj med paneldebat og lancering af analyser fra hhv. DFiR, KDVS og DEA på programmet.
Vær med til at styrke internationaliseringen af dansk forskning og innovation via netværksskabende aktiviteter mellem danske og internationale viden- og innovationsinstitutioner.
Klip en 3-minutters film eller skriv en historie om dit oplæringsophold i udlandet og deltag i Uddannelses- og Forskningsstyrelsens OPU-konkurrence 2023. Der er præmier på op til 7.000 kroner til de bedste historier og film. Deadline er 2. oktober 2023.
Mange danskere har morgen og aften hørt Flemming Splidsboels stemme i mediedækningen af Ruslands invasion af Ukraine. Med sin stærke videnskabelige stemme har han formået at informere danskere om krigen, så det er relevant for os alle. Derfor vinder han Forskningskommunikationsprisen 2023.
Fire danske institutioner skal bidrage til at styrke målsætninger og praksis for læreruddannelser og professionsudvikling i Europa gennem deltagelse i internationale partnerskaber.
Bestyrelsesformanden for Danmarks Frie Forskningsfond (DFF), Maja Horst, tiltræder en stilling som dekan for Faculty of Arts på Aarhus Universitet 1. juni 2023 og udtræder derfor af Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse. Uddannelses- og forskningsministeren skal derfor udpege en ny formand.
Torsdag den 27. april overrækker uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund Forskningskommunikationsprisen 2023 til en forsker, der har været særlig dygtig til at formidle sin forskning til den brede befolkning.
I dag starter den landsdækkende videnskabsfestival ”Forskningens Døgn”, der med mere end 700 events og foredrag over hele landet bringer forskernes viden tættere på danskerne. Og så er det gratis at deltage.
Den landsdækkende videnskabsfestival ”Forskningens Døgn” vender tilbage igen i år med 700 events, foredrag og rundvisninger. Over syv dage forventes 70.000 besøgende at dykke ned i forskernes verden.
En ny uddannelse i Aalborg skal gøre det muligt for blandt andet akademikere at omskole sig til pædagog på 2,5 år. Det er en såkaldt sporskifteuddannelse, hvor de studerende kan gå fra en akademisk uddannelse til at blive pædagog samtidig med, at de får arbejde i en daginstitution eller skole.
Der er nye uddannelser på vej i hele landet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har netop godkendt 13 nye uddannelsesudbud.
Antallet af videnskabelige artikler fra danske universiteter, der bliver gjort frit tilgængelige på internettet, er steget igen i år. Den seneste måling viser, at 69 procent er Open Access
Grise guffer tang, planter erstatter gift og skibe sejler på el. Det er nogle af de grønne projekter, som danske virksomheder indgår i under EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon. Nu kan du læse ti spændende fortællinger i ny udgivelse om virksomheder i grønt og internationalt samarbejde.
Et bredt politisk flertal er enige om at sætte læreruddannelsen fri, gøre uddannelsen mere praksisrettet og sikre en større faglighed. De studerende kan starte på den nye uddannelse allerede til sommer.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har foretaget en kortlægning af aktuel dansk forskning i antisemitisme som led i den fhv. regerings handlingsplan mod antisemitisme (januar 2022).
Otte erfarne universitetsforskere har netop modtaget de eftertragtede Advanced Grants fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) til fri forskning baseret på deres egne idéer. Tre af forskerne har allerede et ERC Grant på CV'et og kan derfor nu bryste sig af at være dobbeltmodtagere af ERC-bevillinger.
Yelly-yoga i Kerteminde, robotbygning i Lyngby og adelig taffelmiddag på Djursland. I uge 17 står biblioteker, museer, hospitaler, foreninger og mange andre klar med en lang række events som en del af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn, hvor forskningen kommer ud til dig.
En kortlægning af forskning i udsathed blandt børn og unge giver et overblik over omfanget og karakteren af forskning i udsathed blandt børn og unge. Samtidig belyser kortlægningen perspektiver på behovet for yderligere forskning på området, og hvordan forskningsområdet kan styrkes.
En ny kortlægning af forskning i erhvervsuddannelser viser begrænset forskning og udvikling i erhvervsuddannelserne, et fragmenteret forskningsmiljø og udfordringer med at tiltrække nye forskere. Kortlægningen belyser desuden en stigende afhængighed af eksterne midler.
Uddannelses- og forskningsministeren har netop udpeget seks nye medlemmer af Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd. Professor Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitet er fortsat formand for rådet.
30 danske universiteter, virksomheder, teknologiske institutter, medier, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og andre rumaktører er blevet enige om at arbejde sammen om at skabe de bedste rammer for udviklingen af et styrket Space Exploration miljø i Danmark i perioden 2023-2025.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen indkalder hermed forslag til formand og to menige medlemmer til Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse. Der er frist: torsdag 27. april 2023 kl. 16.00.
51.944 har valgt at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2, inden ansøgnings-fristen udløb i dag. Det er en lille stigning i forhold til sidste år og gradvis tilbagevenden til niveauet før Covid-19. Flere uddannelser på velfærdsområdet er fortsat udfordret.
Der er godt nyt til dig, som vil søge midler fra Horizon Europe. Nu er EUopSTART-puljen igen åben. Med en EUopSTART-bevilling kan du få dækket en del af dine omkostninger forbundet med at udarbejde en ansøgning til Horizon Europe. Årets første frist til EUopSTART er den 25. april 2023.
De 83 forskere har hver modtaget et individuelt forsknings- og mobilitetsstipendie med en dansk værtsorganisation under Marie Skłodowska-Curie-programmet i Horizon Europe. Programmet støtter international forskeruddannelse og -mobilitet samt karriereudvikling.
I efteroptagelsen 2022, som er den endelige optagelse per 1. oktober 2022, er der i alt optaget 56.836.
Regeringen foreslår et nyt kandidatlandskab på de danske universiteter. Der skal være flere forskellige kandidatveje for de universitetsstuderende, høj kvalitet og fleksible muligheder for videreuddannelse. Forslaget er en del af en samlet ny reformplan på uddannelsesområdet.
Uddannelses- og Forskningsministeriet, Børne- og Undervisningsministeriet og Økonomiministeriet inviterer til pressemøde om regeringens reformudspil på uddannelser.
Nye geopolitiske balancer vil medføre nye muligheder for forskning og innovation inden for forsvars-, rum-, og sikkerhedsteknologi. Men en forventet opprioritering af området vil også foranledige en række principielle og nødvendige drøftelser, som DFiR tager hul på i dette brief og en ny debatrække.
Et bredt flertal i Folketinget er enige om at fordele 3,6 mia. kr. til forskning. Pengene skal gå til forskning i klima og grøn omstilling, digital teknologi, fri forskning, sundhed, børn og unge.
Tre danske universiteter er med i Top 10 over de hidtil mest aktive deltagere i Horizon Europe. Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet er nummer 3, 4 og 6 på listen over de ti universiteter i Europa, der opnår flest midler til forskning fra Horizon Europe.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har udpeget professor Klaus Petersen til bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond per 1. marts 2023.
The Ministry of Higher Education and Science, the Center for Defence, Space & Security (CenSec) and the University of Southern Denmark have joined forces to manage and develop the annual National Space Conference in 2023 which will take place on 9-10 November.
Deltag i debatten om udviklingen af det danske forsknings- og innovationsøkosystem inden for forsvars-, rum-, og sikkerhedsteknologi.
Fem topforskere i international særklasse bliver hyldet med den eftertragtede EliteForsk-pris. H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund overrækker de fem priser i Skuespilhusets foyer i København.
Bestil et foredrag, uanset hvem du er, hvor du er, eller hvad din interesse er. Under Forskningens Døgn i april rykker 259 forskere ud for at holde gratis foredrag for nysgerrige og videbegærlige borgere i hele landet.
Sammen med H.K.H. Kronprinsesse Mary uddeler uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund en af landets fornemmeste og mest prestigefyldte forskningspriser.
3,6 mia. kr. Så mange penge skal der forhandles om, når uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund i dag tager første skridt i forhandlingerne om forskningsreserven.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har omsat den politiske aftale om en reform af læreruddannelsen til et udkast til ny bekendtgørelse for uddannelsen. Høringen af bekendtgørelsen varer i fire uger.
To begivenhedsrige år med Horizon Europe er nu gået. Det sætter vi spot på i ny sæson af podcastserien 'EU-kampen om de kloge milliarder'. Hør om Horizon Europe fra en medarbejder i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, et medlem af styrelsens referencegrupper og en virksomhed. Rigtig god lyttelyst!
Det har været et begivenhedsrigt år på rumområdet, hvor arbejdet med den nationale rumstrategi og den nye geopolitiske virkelighed, som fulgte med den russiske invasion af Ukraine, har påvirket sektoren. Det tværministerielle Rumudvalgs årsrapport 2022 dækker de vigtigste begivenheder.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder nu kandidatforslag til bestyrelsen for Danmarks Innovationsfond med frist 12. marts 2023.
Seks talentfulde forskere kan med bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd udbygge deres forskningsgrupper og forfølge deres excellente idéer. Deres forskning spænder fra teoretisk astrofysik over genetiske data, der kan bruges til at klassificere sygdomme, til neurologi til brug i behandling.
Fremtidens skibe sejler på halm, forskere på sporet af genetisk nøgle til senfølger af corona og kommuner i kamp for klimaneutralitet. I det nye nummer af EUindblik kan du læse mere om dette og møde visionære mennesker, der to år inde i Horizon Europe deler deres viden, erfaringer og perspektiver.
Den 1. marts 2023 tiltræder Mikkel Leihardt som direktør for Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Israel har et af de mest produktive innovationsmiljøer med næstmest venturekapital per indbygger i verden. En af årsagerne hertil er, at Israel tiltrækker multinationale selskaber med stor succes. I denne rapport gives et overblik over de strukturer og mekanismer, som baner vejen for Israels succes.
Portalen Funding & Tenders er din vigtige indgang til at finde finansieringsmuligheder til forskning og innovation og sende en ansøgning til Horizon Europe. For at hjælpe dig på vej er Uddannelses- og Forskningsstyrelsen klar med tre nye trin for trin-film, der guider dig rundt på portalen.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har ansat Anders Langballe som særlig rådgiver.
Der er i alt blevet godkendt tre projekter til kompetenceopbygning inden for cyber- og informationssikkerhed på tværs af de videregående uddannelsesinstitutioner. Projekterne starter op i 2023 og afsluttes senest ved udgangen af 2024.
Der er nye uddannelser på vej i hele landet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har netop godkendt 33 nye uddannelsesudbud.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har fornyet en aftale med Massachusetts Institute of Technology (MIT), som giver adgang til forskerophold ved MIT frem til december 2025.
Har du et nytårsforsæt om at søge midler til fri forskning fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) i år? Så lyt med, når vi afholder fire webinarer i årets tre første måneder. Vi starter med ERC’s tre videnskabelige domæner og slutter med Proof of Concept-midler.
I anledning af tiåret i 2023 for, at danske professionshøjskoler og erhvervsakademier fik forskningsret og -pligt, tager Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) temperaturen på rammebetingelserne.
Folketinget har den 22. december 2022 vedtaget en midlertidig bevillingslov for 2023. Loven træder i kraft 1. januar 2023 og vil gælde, indtil en finanslov for 2023 træder i kraft.
Danske virksomheder ligger under gennemsnittet, når det kommer til deltagelse i EU’s rammeprogram for forskning og innovation. Det skal viden- og erhvervsklyngerne nu være med til at lave om på. Med en stor tillægsbevilling opruster de danske klynger i 2023 på EU-fronten.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har i 2022 uddelt 17 bevillinger under det første opslag til Global Innovation Network Programme (GINP)
Et pionercenter for udvikling af materialer og Power-to-X-teknologier til den grønne omstilling modtager 300 mio. kr. fra danske fonde. Forskningscenteret vil samle førende nationale og internationale forskere.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har i dag den 20. december 2022 indgået kontrakt med NNIT om udvikling af nyt it-system til administration af uddannelsesstøtte (SU).
I Sydtyskland indgår universiteter, forskningsinstitutioner og virksomheder med stor succes i nye samarbejdsformer, som indebærer, at virksomheder rykker helt ind på et forskningscampus. ICDK Münchens nye rapport giver inspiration til, hvordan de sydtyske erfaringer kan bringes i spil i Danmark.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder forslag til faglige medlemmer og suppleanter til Nævnet for Videnskabelig Uredelighed. Fristen for indstilling af kandidater er den 20. februar 2023.
Klokken 15:00 vil afgående uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen overdrage ministerposten til tiltrædende uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.
Tidligere særlig politisk udvikler i Dansk Industri og medlem af Moderaterne Christina Egelund bliver ny uddannelses- og forskningsminister. Der vil finde overdragelsesreception sted i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
I dette blogindlæg fortæller Mette Buskjær Rasmussen om sine første måneder på posten som forsknings- og innovationsattaché hos Innovation Centre Denmark i Tel Aviv.
Den tyske regering barsler med en ”fremtidsstrategi”, som skal øge Tysklands samlede innovationskraft. For at nå i mål med strategien, skal innovationsprocesserne speedes op via hurtigere viden- og teknologioverførsel, og her er Sydtyskland en frontløber. Læs mere i ICDK Münchens seneste blogindlæg.
Rumområdet har fået en ny hjemmeside, der skal gøre det lettere for dig som dansk rumaktør at finde netop den information og viden, du leder efter.
For tredje år i træk afholdes specialekonkurrencen om rigsfællesskabet, som skal øge kendskabet til rigsfællesskabet, især blandt unge. Tre glade specialeforfattere blev d. 30. november hædret i Grønland, Færøerne og Danmark ved en fælles, virtuel prisoverrækkelse.
Den europæiske rumorganisation, ESA, har netop afsluttet ministerkonferencen CM22. Medlemslandene gav samlede tilsagn til et budget på i alt 126 milliarder kroner til nye aktiviteter de næste tre til fem år.
14 yngre forskertalenter ved danske universiteter modtager de eftertragtede Starting Grants fra Det Europæiske Forskningsråd. De modtager hver ca. 11 millioner kroner til at etablere forskningsgrupper og forfølge deres frie og fremragende forskningsidéer de næste fem år.
DFiR's årskonference 2022 satte fokus på universitetsloven. Særligt var ledelse, finansiering og universiteternes samfundsrolle på dagsordenen. Deltagerne på årskonferencen betragtede fraværet af en langsigtet og stabil politisk ramme som den væsentligste udfordring for universiteterne.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen indkalder hermed forslag til ét medlem til Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse
Professor Jesper Svejstrup, Københavns Universitet, er udpeget til vicepræsident for Det Europæiske Forskningsråd, ERC. Med udnævnelsen får Jesper Svejstrup en helt central rolle i Det Europæiske Forskningsråds støtte til excellent forskning inden for life science.
De seneste år har der været øget fokus i Danmark og Norden på hospitalernes væsentlige rolle som drivkraft for sundhedsinnovation. I dette blogindlæg fortæller innovationscenteret i Tel Aviv om samarbejdet og videnudvekslingen, som centeret har faciliteret mellem den danske sundhedssektor og Israel.
De sidste resultater for det europæiske program Horizon 2020 er nu endelig landet. Slutresultatet viser, at Danmark er med i 2.707 internationale forsknings- og innovationsprojekter og særligt aktive indenfor det grønne område og grundforskning.
I USA har man i mange år forsket i studerendes trivsel på universiteterne, og det kan gavne danske studerende. Derfor rejser otte ledere og otte studerende fra danske videregående uddannelsesinstitutioner til USA i næste uge for at mødes med førende amerikanske universiteter på øst- og vestkysten.
De nye Horizon Europe-arbejdsprogrammer for 2023-24 offentliggøres i slutningen af 2022. Det betyder nye muligheder for finansiering af forsknings- og innovationsprojekter. Vil du gerne vide mere om detaljerne i de nye arbejdsprogrammer, så følg vores webinarrække med start ultimo november.
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har netop sat navne på de 29 forskergrupper, der modtager rådets store og prestigefyldte Synergy Grant-bevillinger. Blandt modtagerne er fem forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet, der tilsammen modtager ca. 141 millioner kroner.
ICDK München kommer snart med en ny kortlægning af sydtyske test- og demonstrationsfaciliteter med inspiration til, hvordan de tyske erfaringer kan omsættes til en dansk kontekst. I et nyt blogindlæg får du en forsmag på nogle af rapportens spændende konklusioner.
I anledning af tyveåret for universitetsloven sætter DFiR med projektet Universiteter for fremtiden fokus på universiteternes fremtidige samfundsrolle og fremtidssikringen af sektoren. DFiR inviterer derfor til debat om, hvordan vi sikrer universiteter og forskere gode rammevilkår - for fremtiden.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har justeret kravene til ansøgere til EUopSTART for årets sidste deadline den 15. november 2022. Der er ikke længere krav om, at arbejdsprogrammerne for 2023-24 skal være præpubliceret, før ansøgere til Horizon Europe kan søge bevillinger fra EUopSTART-ordningen.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen udskyder ansøgningsfristen til puljen EUopSTART fra den 1. november til den 15. november 2022. Udsættelsen skyldes, at Europa-Kommissionens arbejdsprogrammer for 2023-24 for Horizon Europe er forsinket og dermed begrænset mulighed for at søge EU-midler.
I nyt blogindlæg fortæller Søren Tranberg Hansen om sine første uger på posten som forsknings- og innovationsattaché hos Innovation Centre Denmark Bangalore. Han sætter fokus på motivationen for at søge jobbet, de forandringer, som udstationeringen medfører, og målsætningerne for de næste tre år.
På baggrund af midler afsat i to politiske aftaler om kvalificeret arbejdskraft bevilges der midler til otte projekter på tværs af de videregående uddannelsesinstitutioner. I projekterne samarbejdes der med eksterne interessenter om at fastholde internationale studerende og dimittender i Danmark
Som ny formand har uddannelses- og forskningsministeren udpeget Nanna Højlund, næstformand i FH.
En ny kortlægning af fordelingen af grønne forskningsmidler viser, at der i alt er sat nye projekter i gang for 4,6 milliarder kroner i 2021 fra offentlige fonde, private fonde og EU. Samtidig giver en ny casesamling eksempler på projekter, der understøtter den grønne omstilling.
I 2025 planlægges den første af op til tre nye Copernicus satellitter opsendt. De vil gøre det muligt for første gang at identificere kilderne til menneskeskabte udledninger af CO2 og andre drivhusgasser fra rummet. En ny kortlægning skal se på, hvordan Danmark kan bruge data fra CO2 satellitterne
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder forslag til formand for og medlemmer af Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR).
Ny bibliometrisk analyse af Danmarks rumbaserede grønne forskning viser, at dansk rumbaseret grøn forskning på en række indikatorer for forskningens gennemslagskraft og offentligt-privat samarbejde er blandt de førende på verdensplan
I 2021 blev der tilføjet nye spørgsmål i Danmarks Studieundersøgelse om dimittendernes oplevelse af overgangen til arbejdsmarkedet. Hovedtallene offentliggøres nu for kandidatuddannelser, professionsbachelorer og erhvervsakademiuddannelser.
I et nyt reformudspil lægger regeringen op til en ny struktur på universitetsområdet med tre forskellige kandidatveje og markant flere timer. ”Vi skal gøre de studerende bedre klar til arbejdsmarkedet og investere mere i uddannelsernes kvalitet”, siger uddannelsesminister Jesper Petersen.
Uddannelses- og Forskningsministeriet vil de næste tre år holde sin årlige nationale rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Første konference bliver afholdt på SDU i 2023 og vil få fokus på tværfaglighed i rumforskning og vækstlag i dansk rumrelateret industri
Et bredt politisk flertal er netop blevet enige om en aftale for en ny og bedre læreruddannelse. Økonomien styrkes med 125 mio. kr. allerede fra 2023 og med 200 mio. kr. årligt fra 2024, så de studerende får flere timer, mere praktik, feedback og vejledning.
I forbindelse med forhandlingerne om en ny og bedre læreruddannelse vil pressen have mulighed for at være til stede i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Samtlige partier i Folketinget er netop blevet enige om et kommissorium for, hvad det hold af forskere, der skal opdatere magtudredningen, skal fokusere på. Tre temaer, der spænder fra mediernes udvikling til folkestyrets institutioner og demokratisk deltagelse, vil være hovedfokus.
Allerede fra oktober vil en gruppe SU-modtagere blive kompenseret for de stigende energipriser. Folketinget har netop vedtaget en kompensationspakke, der blandt andet afsætter 34 mio. kr. til SU-modtagere.
Fire ud af 10 nyuddannede akademikere oplever, at overgangen til arbejdsmarkedet er svær. For hver fjerde af dem er årsagen, at de ikke bruger meget af det, de har lært på uddannelsen.
Over de kommende fire år vil tandlægeuddannelserne i Aarhus og København samlet set optage 120 flere tandlægestuderende. Det ekstra optag sikrer, at der frem mod 2026 vil blive uddannet flere af de tandlæger, der er behov for i hele landet.
Hver tredje kandidatstuderende har under 10 timers planlagt undervisning og vejledning om ugen. Det viser en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Blogindlæg fra Innovation Centre Denmark ved Bangalore fortæller om udbygningen af Indiens sundhedssystem og skabelse af en ny sundhedsinfrastruktur efter coronapandemien.
Med 27 milliarder kroner lægger regeringen med sit forslag til finanslov 2023 op til at anvende et historisk højt beløb til forskning. Regeringen holder fast i sit fokus på grøn forskning samt et reformspor med uddannelsesinvesteringer.
Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har afsluttet projektet Klimamål og midler og præsenterer her tre udvalgte anbefalinger. De missionsorienterede politiske instrumenter skal tilpasses missionernes natur, den strategiske forskning skal opprioriteres og governance skal styrkes.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har udarbejdet en vurdering af en ny analyse fra DEA, der undersøger effekter af øget kvote 2-optag og optagelsesprøver på statskundskab på Syddansk Universitet.
Undervisningsprisen 2022 uddeles i dag af H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen. Prisen går til syv undervisere, som blandt andet uddanner fremtidens lærere, arkitekter, programmører og skibsførere.
Uddannelsesminister Jesper Petersen har netop udpeget Agi Csonka som formand for bestyrelsen for partnerskabet, der med 200 mio. kroner de næste fire år skal styrke den pædagogiske forskning. Initiativet ligger i forlængelse af regeringens prioritering om at styrke kvaliteten i dagtilbud.
Årets Undervisningspris uddeles af H.K.H. Kronprinsessen og uddannelsesminister Jesper Petersen på Nationalmuseet 29. august. Prisen går til syv undervisere på videregående uddannelser for at hylde den store betydning, som inspirerende, inddragende og nytænkende undervisere har for studerende.
’Huginn’ bliver navnet på Andreas Mogensens næste mission til den internationale rumstation, ISS. Det er netop offentliggjort af astronauten til arrangement på Københavns Universitet.
En ny statusrapport på sprogområdet leverer en række anbefalinger til at styrke fremmedsprogene i hele uddannelsessystemet fra folkeskolen til gymnasierne og læreruddannelsen.
Europa-Kommissionen har netop udpeget Syddansk Universitet til at indgå i et partnerskab med otte andre europæiske universiteter som en del af de såkaldte ’Europæiske Universiteter’. Alliancen vil modtage op til 14,4 millioner euro over en fireårig periode.
Der er hjælp på vej til de kvalificerede ansøgere, der ikke kom ind på en videregående uddannelse i første forsøg. I alt har 6.529 personer fået en SMS. Beskeden kan for nogle føre til studiestart på en lignende uddannelse eller til en ledig plads et andet sted i landet.
De første syv nye uddannelser fra regeringens politiske aftale ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’ er kommet godt fra land. Alle syv har fået ansøgere nok og kan slå dørene op for nye studerende efter sommerferien.
60.034 er optaget på en videregående uddannelse. Sygeplejerske-, pædagog-, socialrådgiver- og læreruddannelsen optager samlet set 14 pct. færre end i 2019. Minister er bekymret over faldet i optaget til vigtige fag for velfærdssamfundet.
Danmark modtager nu 25 millioner kroner til elleve rumprojekter fra EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon Europe for 2021 og 2022. Rumdelen indgår i programmets klynge 4, der omfatter det digitale område, industrien og rummet. Både virksomheder og universiteter får glæde af millionerne.
Tirsdag den 5. juli kl. 12 var der frist for årets ansøgninger til de videregående uddannelser i kvote 1. Som forventet er årets samlede ansøgertal lavere end de senere år. Det skyldes blandt andet rekordoptag under coronapandemien i 2021 og 2020 og den aktuelle højkonjunktur.
10 danske forsøg har nu fået chancen for at blive klar til Andreas Mogensens mission til ISS i 2023. European Space Agency og UFM har udvalgt forsøgene, der spænder vidt fra klimaforskning via Månen til søvnforskning og 3D print.
For at nå regeringens klimamål er det afgørende at investere i den forskning og innovation, der har størst effekt. I dag er det svært at vurdere, hvilken forskning og innovation der har størst betydning for den grønne omstilling. Det skal en ny ekspertgruppe udvikle et værktøj til.
74 millioner kroner skal nu styrke uddannelsessamarbejdet i Norden og Baltikum
En ny analyse af vindenergisektoren, udarbejdet på opdrag af Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, fremhæver fordele ved et sammenhængende økosystem af faciliteter tæt forankret i sektoren og viser, hvorfor man med fordel kan sammentænke faciliteter med forsknings- og innovationsmidler.
Uddannelsesminister Jesper Petersen har inviteret forligspartierne til forhandlinger om en ny læreruddannelse af højere kvalitet i dag, torsdag den 23. juni klokken 14. I forhandlingerne skal partierne blandt andet fordele de ekstra 125 mio. kr., som læreruddannelsen får tilført.
120 millioner kroner fra Horizon Europe er på vej til forskere og virksomheder i Danmark til forskning og innovation i blandt andet kvanteteknologi og kunstig intelligens. Det viser de nyeste resultater i programmet Det digitale område, industrien og rummet - kendt som klynge 4 - i Horizon Europe.
Med et nyt udspil lægger regeringen op til at ændre, hvordan studerende optages på de videregående uddannelser. Toppen skal tages af karakterræset, matchet skal forbedres, den sociale mobilitet skal øges, og der skal skabes flere veje ind på uddannelserne. I dag mødes partierne til forhandlinger.
Dansk kvanteforskning er helt i top. Det viser ny kortlægning, der skal danne grundlaget for en ny kvanteforskningsstrategi. Forskningsministeren ønsker, at den nye strategi vil skabe rammerne for fremtidige forskningsgennembrud inden for både grøn omstilling og forsvars- og sikkerhedsudfordringer.
Nu kan du være med til at præge Uddannelses- og Forskningsstyrelses kommende oplysningskampagne om Horizon Europe. Brug fem minutter på at besvare en kort survey. Surveyen henvender sig til dig, der arbejder med forskning og innovation og har lidt eller ingen erfaring med Horizon-programmerne.
Forsknings- og innovationsattaché Ulrik Kjølsen-Olsen ved ICDK München har skrevet et nyt blogindlæg om talenttiltrækning og rekruttering af forskere til universiteter med inspiration fra ETH Zürich.
Kom og deltag i debatten, når DFIR som medvært på 3 arrangementer på Folkemødet 2022 debatterer retningen for fremtidens universiteter, rammerne for tværfaglig forskning, og finansiering af innovativ forskning.
Innovation Centre Denmark har netop lanceret ny hjemmeside. Den nye samlede platform gør det nu nemmere for de danske forsknings- og innovationsaktører at få indblik i de 7 globale innovationsknudepunkter og tage direkte kontakt med centrene.
Den 30.-31. marts 2023 samler uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund ledelser og beslutningstagere fra det videregående uddannelsesområde samt fra forsknings- og innovationssektoren. Mødet afholdes på Hotel Koldingfjord.
70 nye internationale forskernetværk bliver nu finansieret af organisationen COST, The European Cooperation in Science and Technology. Netværkene skal bane vejen for ny viden inden for udvalgte fagområder. Danske forskere og virksomheder kan søge om at deltage i et af de nye forskernetværk.
Ny rapport fra Innovation Centre Denmark i Seoul giver indblik i Sydkoreas nationale målsætninger og marked for hydrogen samt muligheder for danske virksomheder og forskningsinstitutioner.
Danske og udenlandske efterretninger viser, at internationalt forskningssamarbejde med f.eks. Kina kan have alvorlige sikkerhedsmæssige, økonomiske og etiske konsekvenser. En ny rapport anbefaler et paradigmeskifte i den danske tilgang. Minister er klar til at gå længere, hvis det bliver nødvendigt.
Kender du unge, der gerne vil have mulighed for at lære, dele deres visioner med andre, møde folk og involvere sig i aktiviteter i hele Europa? Så fortæl dem om Det europæiske år for unge! EU har besluttet at dedikere 2022 til den unge generation, dens visioner og de spørgsmål, der optager den mest.
Andreas Mogensen har til deadline fået ca. 200 velovervejede og fantasifulde forslag til at navngive sin mission og 14 spændende og meget forskellige forslag til danske forsknings- og teknologiudviklingsaktiviteter. Nu går processen med at udvælge det rigtige navn og de bedste aktiviteter i gang.
Optag og klip en 3-minutters film eller skriv en historie om dit oplæringsophold i udlandet og deltag i Uddannelses- og Forskningsstyrelsens OPU-konkurrence. Der er præmier på op til 7.000 kroner til de bedste historier og film.
Et politisk flertal har fordelt i alt 65 mio. kr. til læreruddannelser i hele landet. Allerede ved studiestart til august vil de første studerende kunne mærke de første forbedringer.
I en ny rapport undersøger ICDK Shanghai F&U-aktiviteter fra 10 forskningstunge danske virksomheder i Kina. Rapporten kortlægger bevæggrundene for at investere i F&U i Kina samt generelle tendenser i forhold til talentrekruttering, digitalisering, samarbejde med forskningsinstitutioner mm.
Rammerne er nu på plads for et nyt partnerskab for børneforskning, der skal styrke den danske pædagogiske forskning rettet mod de mindste børn. Uddannelses- og Forskningsministeriet beder derfor nu en række organisationer om indstillinger til medlemmer af partnerskabets bestyrelse.
God tværfaglighed i forskning og innovation er en forudsætning for at skabe løsninger af samfundsudfordringer, og det skaber fundamentet for nye videnskabelige erkendelser. Hvordan tværfaglighed i højere grad kan fungere har DFiR beskæftiget sig med og giver anbefalinger til.
To nye forsøg skal gøre det muligt for blandt andet akademikere at søge ind på meritpædagoguddannelsen i et skræddersyet forløb med lønnet arbejde ved siden af studiet. Den nye uddannelse gør det dermed lettere at sadle om og blive uddannet pædagog.
For første gang er det kortlagt, hvilke videregående uddannelser som giver kompetencer med relevans for den grønne omstilling. Tallene viser, at 65 procent af landets videregående uddannelsesudbud nu arbejder aktivt med grøn omstilling i uddannelsen.
Hospitaler spiller en central rolle i at fremme nordisk sundhedsinnovation og offentlig-privat samarbejde. I ny rapport giver ICDK Tel Aviv nordiske hospitaler anbefalinger til, hvordan innovationsmodeller kan udvikles baseret på erfaringer fra Israel – en frontløber i sundhedsinnovation.
Når mennesker med forskellige baggrunde får et samarbejde til at fungere, giver det en ekstra kvalitet. DFiR har i projektet God tværfaglighed i forskning og innovation arbejdet med, hvordan man kan være bevidst om særlige rammer for tværfaglighed og øge sandsynligheden for, at det lykkes.
Michael Bang Petersen er som spidsen for HOPE-projektet blevet kendt som en sober, nuanceret formidler af sine forskningsresultater. Derfor vinder han Forskningskommunikationsprisen 2022 – en hæder til forskere, der gennem særlig god formidling skaber bred opmærksomhed om et forskningsemne.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har netop godkendt ansøgninger om 22 nye uddannelsesudbud rundt om i landet. I tråd med den brede politiske aftale om "Flere og bedre uddannelsesmuligheder" i hele Danmark åbner 18 uden for de største byer.
Seks forskere i Danmark belønnes nu af Det Europæiske Forskningsråd for deres exceptionelt gode forskningsidéer med i alt 116 millioner kroner. Bevillingerne går til fri forskning, der spænder bredt fra mineralers strukturelle egenskaber til bæredygtig bevarelse af arkæologiske områder under vand.
Sammen med H.K.H. Kronprinsesse Mary åbner uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen fredag den landsdækkende videnskabsfestival ”Forskningens Døgn”, der med flere end 700 events og foredrag over hele landet bringer viden om klimaforskning tættere på danskerne.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har genvurderet SU-godkendelsen af to tyrkiske uddannelser og har på grund af manglende dokumentation fjernet dem fra listen over SU-godkendte uddannelser.
Efter to år med corona er den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn tilbage på fuldt blus med flere end 700 events, rundvisninger og foredrag. I løbet af syv døgn forventes 70.000 besøgende at tage et kig ind i forskernes skatkammer.
Antallet af videnskabelige artikler fra danske universiteter, der bliver gjort frit tilgængelige på internettet, er stigende. Den seneste måling viser, at 63 procent er Open Access
Efter mere end et års arbejde har Reformkommissionen i dag præsenteret første del af sine anbefalinger 'Nye Reformveje 1', der blandt andet har fokus på de videregående uddannelser.
Sammen med uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen vil repræsentanter fra blandt andre videregående uddannelser, forskningsfonde, studerende, erhvervsliv og fagbevægelse debattere fremtidens uddannelser på Hotel Koldingfjord den 7. april, og pressen er ekstraordinært inviteret med.
Industriens Fond, Innovation Centre Denmark, Udenrigsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet samt de tre danske klyngeorganisationer CLEAN, Life Science og DigitalLead, starter et nyt samarbejde, der har fokus på små og mellemstore danske virksomheder.
Rumkonferencens højdepunkter var en ny mission til Andreas Mogensen og god tid til netværk med hinanden og ESA. Dertil kom fokus på Europa og rummet, danske virksomheders muligheder i rummet og nye rummissioner. Konferencen samlede 200 glade deltagere i DTU’s Glassal, imens 100 fulgte med online
Danmark er flot fra start i den første runde af de individuelle forskningsstipendier i Marie Skłodowska-Curie Actions-programmet. Hver femte ansøgning med en dansk værtsorganisation har succes. De danske forskningsmiljøer kan dermed snart byde 77 internationale forskere velkommen.
Kom med under havets overflade til et fjernt koralunivers, hør om et rumprojekt, der tog Danmark med storm, eller lær at bygge en robot.
Indkaldelse af forslag til 2 bestyrelsesmedlemmer til Danmarks Frie Forskningsfond og 32 medlemmer af Danmarks Frie Forskningsfonds faglige forskningsråd pr. 1. januar 2023. Frist torsdag 28. april 2022 kl. 16.00.
Andreas Mogensen skal på mission til ISS i seks måneder fra juli 2023! Send dit forslag til danske forsknings- og teknologiudviklingsaktiviteter, der sætter fokus på rumstrategien og teknologier til den grønne omstilling. Aktiviteten kan finde sted på Andreas’ mission eller senere. Deadline: 8 maj.
Danske Andreas Mogensen skal igen på rummission. Denne gang som pilot og på en seks måneder lang mission. Hidtil har det kun været amerikanske astronauter, der har været piloter om bord på en SpaceX-mission, men for første gang nogensinde er pilotjobbet givet videre til danske Andreas Mogensen.
Økonomien i aftalen er forbedret, og 41 uddannelsesinitiativer i hele landet får i alt 805 mio. kr. i ekstraordinære etableringsmidler. Den samlede udflytning- og nedskaleringsprocent lander på 6,4.
VEU-arbejdsgruppen har siden 2018 fulgt de iværksatte initiativer på det videregående videre- og efteruddannelsesområde (VVEU) fra ”Trepartaftale om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse” (oktober 2017).
Hvad er klimaaftryk og klimavenlig mad? De spørgsmål følte en grønlandsk 9. klasse sig ret sikre på. Men i denne uge mødte de for første gang deres jævnaldrende projektpartnere i et EU-projekt om klimavenlig mad. Og i hverken Sverige eller Frankrig er det altså ”eco-friendly” at spise meget kød.
Fremtidens kliniske forsøg flytter ud af hospitalerne og hjem til patienterne. USA fører an i udviklingen, hvor der er store muligheder for læring for Danmark. Ny rapport (Outlook) fra Innovation Centre Denmark i Silicon Valley og i Boston sætter fokus på dette område.
Det Europæiske Forskningsråd har sat navne på modtagerne af deres store forskningsbevillinger målrettet erfarne forskere. Danmark modtager fjorten af bevillingerne til fri og excellent forskning med et samlet beløb på mere end 207 millioner kroner. Otte af bevillingerne går til kvinder.
48.801 har valgt at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2, der havde ansøgningsfrist i dag kl. 12. Som forventet falder ansøgertallet efter to år med rekordmange ansøgere som følge af corona og nedlukninger.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen kan på fem dage vurdere udenlandske uddannelseskvalifikationer. Det gør uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen nu ekstra opmærksom på. Han er klar til at afsætte ekstra ressourcer til opgaven.
140 millioner kroner fra Horizon Europe er på vej til forskere og virksomheder i Danmark til forskning og innovation i bl.a. nye grønne teknologier og materialer. Hver 4. ansøger har succes med deres ansøgning. Det viser resultaterne fra første ansøgningsrunde.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har udpeget Anders Eldrup som ny formand for Danmarks Innovationsfond, der hvert år uddeler mere end 1,5 milliarder kroner i støtte til innovative forskere, virksomheder og iværksættere.
Uddannelses- og Forskningsministeriet (UFM) har fastlagt en overordnet definition af grøn forskning, udvikling og innovation inklusiv syv undertemaer til anvendelse på tværs af UFM i strategier, analyser, kortlægninger, monitorering og andre tiltag i forbindelse med den grønne omstilling.
Uddannelses- og forskningsministeren har sendt et brev til uddannelsesinstitutionerne med opfordring til at indstille eventuelt uddannelses-, forsknings- og innovationssamarbejde med institutioner i Rusland og Belarus.
Efterårets ansøgningsfrister til EUopSTART i 2022 er nu klar. Det bliver den 30. august og den 1. november 2022. Opslagsteksten for EUopSTART er opdateret med de to nye frister og gælder hele 2022.
Regeringen har besluttet at indstille dialogen med Østrig og Israel om et forskningssamarbejde om et pandemiberedskab.
Under corona er virtuel læring blevet det nye sort. Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har omfavnet det og omlagt fysiske informationsmøder om Horizon Europe til virtuelle. I 2021 udbød vi mere end 20 webinarer med over 3.000 tilmeldte, og tilbuddet fortsætter i år med fire webinarer alene i marts.
EliteForsk-priserne uddeles til fem forskere i international særklasse, der over et bredt felt bidrager med afgørende, ny viden om os selv og verden omkring os. De fem priser overrækkes af H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i Moltkes Palæ i København.
Sektorsamarbejde, faciliteter og opskalering af kendte teknologier. De tre udfordringer blev særligt fremhævet på Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds konference om, hvordan forskning og innovation bedst bidrager til, at Danmark når i klimamål.
Skarpe forskerhjerner over hele landet tilbyder under Forskningens Døgn i april et gratis foredrag. Du kan få stillet din nysgerrighed, uanset om du vil høre om aldring, om enzymer eller om global opvarmning. Forskeren kan bestilles nu - også til et besøg i dit eget hjem.
Arbejdsgruppen om studerende med funktionsnedsættelser under Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har nu afleveret sin rapport om et fælles videngrundlag om vilkårene for studerende med funktionsnedsættelser på de videregående uddannelser.
24. februar 2022 bliver årets EliteForsk-priser overrakt til fem fremragende forskere. H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen overrækker priserne ved et festligt arrangement i Moltkes Palæ i København.
Med de nye målsætninger er det bl.a. ambitionen at øge integrationen af rumområdet i den grønne forskning, innovation, udvikling og demonstration. Et nyoprettet Forum for Rumbaseret Innovation og Forskning skal bidrage hertil. Rapporten belyser også EU’s nye rumprogram, rumøkonomien og meget mere.
Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) har udarbejdet et fagligt vejledende materiale målrettet studerende og de videregående uddannelsesinstitutioner og platformen minstudieplan.dk til planlægning af studieforløb for studerende med funktionsnedsættelse.
Københavns Universitet skal kun betale den oprindelige husleje for Niels Bohr Bygningen plus de tillægsønsker, universitetet har godkendt, så længe voldgiftssag pågår.
Hør om konkrete muligheder for EU-finansiering til grønne projekter, når flere ministerier, klimapartnerskaber, viden- og erhvervsklynger, virksomheder, Innovationsfonden m.fl. afholder fire webinarer. Det første webinar om Power-to-X løber af stablen den 1. marts 2022.
Alle restriktioner bliver ophævet på de videregående uddannelsesinstitutioner. Covid-19 er ikke længere en samfundskritisk sygdom, og fra tirsdag den 1. februar kan hverdagen vende tilbage for studerende og ansatte.
Den 24. januar åbnede EUopSTART-puljen igen for ansøgninger. Potentielle ansøgere til en lang række Horizon Europe-programmer kan via puljen få dækket nogle af de udgifter, der er forbundet med at udarbejde en Horizon Europe-ansøgning. Årets første ansøgningsfrist er den 15. marts 2022 kl. 12.00.
Som en del af en ny reformpakke for dansk økonomi er der enighed om at sikre varig finansiering til et takstløft på de humanistiske og samfundsvidenskabelige universitetsuddannelser og et markant løft af velfærdsuddannelserne på 200 mio. kr. om året.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har netop godkendt en ny finansuddannelse i Esbjerg. Allerede fra i år bliver det muligt at tage en professionsbachelor i finans på Erhvervsakademi SydVest.
24. marts afholder Uddannelses- og Forskningsministeriet rumkonferencen 2022. Vi garanterer en inspirerende og overraskende dag med taler fra både uddannelses- og forskningsministeren og ESA’s generaldirektør, når hele Danmarks rumsektor samles om spændende temaer fra jord til rum og tilbage igen
Arbejdet med at finde et slutdepot for Danmarks radioaktive affald går ind i en ny fase. Ni nye rapporter fra GEUS om geologien i 500 meters dybde i Danmark er blevet offentliggjort. Rapporterne skal være med til at finde to lokaliteter til videre undersøgelser inden lokalisering af et slutdepot.
Uddannelses- og forskningsministeren bevilger nu 134 millioner kroner til udstyr og faciliteter, der skal understøtte dansk forskning med såkaldt forskningsinfrastruktur. Det er næsten en fordobling i forhold til den normale årlige bevilling.
På baggrund af indstilling fra Epidemikommissionen har regeringen fået opbakning fra Folketingets Epidemiudvalg til at forlænge en række tiltag i håndteringen af COVID-19-smitten i samfundet.
De videregående uddannelsesinstitutioner har nu indsendt indspil til implementering af sommerens udflytningsaftale. Planerne indeholder mange bud på nye lokale uddannelser og konkrete planer for, hvordan målet om reduktion af uddannelsespladser* i de største byer kan indfries.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har ud fra prækvalifikationskriterier kvalificeret fire leverandører til at deltage i udbuddet om udvikling, implementering og efterfølgende drift og vedligehold af nyt system til administration af uddannelsesstøtte.
ASIM instrumentet skal flyttes til en ny position den 10. januar 2022. Det sker ved hjælp af rumstations robotarm. ASIM har allerede fået lov at blive længere på ISS, fordi den har vist sig yderst værdifuld. Så sent som i 2020 fangede ASIM uventet eksplosionen af en neutronstjerne og kom i Nature.
21 af de 34 videregående uddannelsesinstitutioner har indgået strategiske rammekontrakter med uddannelses- og forskningsministeren. Kontrakterne for de resterende institutioner underskrives i første kvartal 2022.
Det uafhængige faglige akkrediteringsråd har fået nye medlemmer. Birthe Friis Mortensen bliver ny formand.
Studerende skal ikke trækkes i SU, hvis de arbejder som en del af COVID-19-beredskabet. Derfor har uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen og SU-forligskredsen nu aftalt at videreføre muligheden for at få forhøjet SU-fribeløb i 2022.
For at styrke RUVU’s samlede kompetenceprofil yderligere, har uddannelses- og forskningsministeren udpeget to nye medlemmer, så RUVU fra årsskiftet vil bestå af i alt syv medlemmer.
COVID-19 – og særligt den nye variant Omikron – spreder sig med stigende hast i Danmark. For at begrænse smittespredningen bliver der fra søndag den 19. december 2021 indført nye restriktioner på de videregående uddannelsesinstitutioner.
Den 17. december 2021 træder whistleblowerloven i kraft. Det betyder, at Uddannelses- og Forskningsministeriets whistleblowerordning er ændret.
Med et nyt Horizon-program for forskning og innovation følger også nye partnerskaber. Horizon Europe er godt i gang, og nu begynder partnerskaberne at falde på plads. Et af de første om biobaseret cirkulær økonomi ser nu dagens lys. Og du kan være med.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har givet bevillinger til seks klynger med henblik på at understøtte den fælles indsats i mellem viden-og erhvervsklyngerne og aktører i Region Sjælland.
De seneste år med COVID-19 og nedlukning har ført til nye måder at vejlede kommende studerende. En direkte SMS med tilbud om vejledning til ansøgere, der ikke er kommet ind på en videregående uddannelse, er en succes. Derfor fortsætter ordningen også i 2022.
Innovations Centre Denmark (ICDK) i München præsenterer i ny rapport en række eksempler fra Sydtyskland på offentlig-private partnerskabsmodeller mellem forsknings- og videninstitutioner og industrien til inspiration for danske aktører.
Rejserestriktioner og nedlukninger har ikke stoppet elever i erhvervsuddannelserne fra at tage i praktik i udlandet. Det viser nye tal fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.
Efter længere tids arbejde med etablering af interdisciplinære forskningsprojekter inden for tech-området mellem Danmark og Israel kan Innovation Centre Denmark i Tel Aviv nu endelig annoncere et nyt fellowship-program på Weizmann Institute og Science i Israel.
Regeringen lancerer nu en plan, der skal hive mere europæisk viden, samarbejde og finansiering til Danmark, som kan bidrage til den grønne omstilling.
Sprogkundskaber er vigtige for samhandel, samarbejde og forståelse for forhold i andre lande. Regeringen og alle Folketingets partier ønsker at styrke og udbrede evner inden for tysk og fransk og afsætter nu 40 millioner kroner til en række initiativer.
Danmark og Sydkorea knytter tættere bånd med ny samarbejdsaftale om forskning i Arktis. Aftalen er netop underskrevet af uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen og hans sydkoreanske kollega Seong-Hyeok Moon ved en virtuel ceremoni.
Partierne bag finansloven for 2022 er enige om et varigt løft af læreruddannelsen på 125 mio. kr. om året. Regeringen har et højt ambitionsniveau for læreruddannelsen, og løftet på de 125 mio. kr. årligt er vigtigt for det videre arbejde med uddannelsen.
Uddannelses- og forskningsministeren vil afsætte 36 millioner kroner til Skoleskibene DANMARK og GEORG STAGE, så skibene kan sætte kurs mod ekstra togter og uddanne flere til maritime erhverv.
De store udfordringer i samfundet er ofte så komplekse, at løsningerne involverer flere videnskaber. I EUindblik sætter vi derfor spot på tværfagligt samarbejde i Horizon Europe, hvor hvert tredje opslag inviterer til samarbejde mellem våde og tørre videnskaber. Læs EUindblik digitalt eller som pdf.
En ny aftale fordeler flere forskningsmidler til Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og IT-Universitetet til gavn for forskning, uddannelse og erhvervsliv. Alle partier på nær Venstre står bag aftalen.
For andet år i træk afholdes en specialekonkurrence om rigsfællesskabet, som skal øge kendskabet til rigsfællesskabet, især blandt unge. Tre glade specialeforfattere er d. 29. november blevet hædret på Grønland, Færøerne og Danmark ved en fælles, virtuel prisoverrækkelse.
I lyset af den seneste udvikling i smittesituationen indføres der fra den 29. november 2021 krav om coronapas på de videregående uddannelser. Det sker for at begrænse smittespredningen.
Regeringen bad i efteråret 2020 en udviklingsgruppe komme med forslag til, hvordan fremtidens lærere skal uddannes. Nu ligger anbefalingerne til en nytænkt læreruddannelse klar. Ministeren ser mange gode perspektiver i anbefalingerne, som tages med i arbejdet med en ny læreruddannelse.
Kun 23 procent af de arbejdsgivere, der har ansat nyuddannede pædagoger de seneste år, vurderer, at uddannelsen har klædt dem ordentligt på til det, der venter dem i praksis. Det viser en ny omfattende evaluering af pædagoguddannelsen, som offentliggøres i dag.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har gennemført en kortlægning af polarforskning i Rigsfællesskabet. Den viser bl.a. at antallet af forskere og andet personale, der beskæftiger sig med polarforskning, er steget, og at en stor del af polarforskningen understøtter den grønne omstilling.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har gennemført en kortlægning af klinisk forskning og finansiering heraf. Kortlægningen belyser blandt andet omfang og udgifter til klinisk forskning og undersøger, hvilke udfordringer der kan være for klinisk forskning herhjemme.
Rapporten, der netop er offentliggjort, sammenligner rammerne for læring og trivsel på de videregående uddannelser blandt studerende fra Danmark, Island, Norge og Sverige. Data er fra den europæiske spørgeskemaundersøgelse Eurostudent, som Danmark indtil videre har deltaget i fire gange.
EU-Kommissionen har offentliggjort medlemmerne af deres nye European Innovation Council Board, og på listen står danske Lars Frølund fra NATO HQ.
Uddannelses- og Forskningsministeriets nye koncernstrategi skal sætte retning for koncernens arbejde de kommende år.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har uddelt 32 bevillinger under det 13. opslag til Internationalt Netværksprogram.
En økonomisk håndsrækning skal understøtte det igangværende arbejde med at koble erhvervsliv og forskning bedre sammen.
Programmet for årets DFiR-konference samler sektorerne til debat om grøn omstilling gennem forskning og innovation
DFiR sammenfatter sit arbejde om videnskabelig rådgivning i ny rapport og giver anbefalinger til, hvordan de danske rådgivningssystemer endnu bedre kan understøtte politiske beslutninger.
Efterårets runde af ansøgninger til nye uddannelser og uddannelsesudbud er netop overstået. Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har i den forbindelse godkendt ansøgninger om 40 uddannelser, heraf 28 uden for de fire største byer.
Det spørgsmål er Uddannelses- og Forskningsstyrelsen ved at undersøge. Derfor har alle, der i 2018, 2019 og 2020 fik et EUopSTART-tilskud, modtaget et spørgeskema om EUopSTART. Undersøgelsen skal belyse ordningens effekt på modtagernes deltagelse i EU’s rammeprogram for forskning og innovation.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder nu forslag til ny formand og et nyt medlem til bestyrelsen for Danmarks Innovationsfond
I forbindelse med H.M. Dronningens besøg i München er Innovation Centre Denmark (ICDK) vært for et netværksværksarrangement med fokus på forskning og innovation. Det sker fredag den 12. november i det nyåbnede entreprenørskabscenter Munich Urban Colab.
Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning har netop uddelt 12 ph.d.-stipendier til forskning, der skal styrke læreruddannelsen og folkeskolen.
Der mangler forskningsinfrastruktur og øvrige faciliteter til at udvikle, teste og implementere grøn viden og teknologi, hvis dansk forskning og innovation skal levere på klimamålene. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd ser på udfordringer og mulige løsninger.
Den første delaftale i forbindelse med finanslovsforhandlingerne er indgået mellem regeringen og samtlige af Folketingets partier. En bred aftale på næsten 3 mia. kr. der fortsætter et højt niveau for grøn forskning og giver et markant løft til bl.a. digitalisering, ny teknologi og sundhedsforskning
Den 7.-8. april 2022 samler uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen ledelser og beslutningstagere fra det videregående uddannelsesområde samt fra forsknings- og innovationssektoren. Mødet afholdes på Hotel Koldingfjord.
Center for Forskningsanalyse (CFA), Aarhus Universitet, har gennemgået 69 danske og udenlandske undersøgelser af virksomheders samarbejde med GTS-lignende organisationer.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen lancerer nyhedsservicen ercnyt, som sætter fokus på Det Europæiske Forskningsråd. Nyhedsservicen er for forskere og rådgivere og skrevet af styrelsens EU-rådgivere. Tilmeld dig ercnyt og få det seneste nye om Det Europæiske Forskningsråd direkte i din indbakke.
Gode forskningsresultater ligger til grund for, at det danske rumobservatorium ASIM nu får forlænget sit ophold på den internationale rumstation ISS til 2025. ASIM blev installeret på en udvendig platform på ISS i april 2018 og har siden bidraget med klima- og vejrobservatorier.
Innovation Centre Denmark (ICDK) bidrager til at løfte regeringens grønne forskningsstrategi ved at koble dansk innovation til internationale partnere. I en række grønne rapporter kortlægger de arbejdet med grøn forskning og innovation i nogle af verdens førende innovationsmiljøer.
Insight er et fælleseuropæisk nyhedsbrev for vejledere. Nyhedsbrevet udgives af det europæiske Euroguidance-netværk, som arbejder for at fremme den internationale dimension i vejledning
2020 var et godt år for grøn forskning i Danmark. En ny kortlægning af fordelingen af grønne forskningsmidler i 2020 viser, at der i alt er fordelt 4,4 milliarder kroner i 2020 fra både offentlige fonde, private fonde og EU.
Lea Korsgaard afløser Lisbeth Knudsen på posten som bestyrelsesformand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX.
H.K.H Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen uddeler Undervisningsprisen til Danmarks dygtigste undervisere. Underviserne modtager i alt 3,5 millioner kroner og bliver hyldet for deres evne til at inddrage, inspirere og pirre nysgerrigheden hos de studerende.
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget indgik kort før sommerferien en aftale om Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. 15. september var der deadline for første ansøgningsrunde. Uddannelsesinstitutionerne har allerede søgt om at oprette otte ud af de 21 videregående uddannelser.
27. september 2021 bliver årets undervisningspriser overrakt til inspirerende og engagerede undervisere på de videregående uddannelser. H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen overrækker priserne ved et festligt arrangement i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Dette års udgave af OECD-publikationen ’Education at a Glance’ er nu offentliggjort. Publikationen dykker ned i uddannelsesområdet for alle OECD-lande og partnerlande.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har udpeget professorerne Nanna Mik-Meyer, Jørgen Frøkiær, Lasse Horne Kjældgaard og Lasse Rosendahl til bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond per 1. januar 2022.
Uddannelses- og Forskningsministeren har udpeget fire nye medlemmer til Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen kræver 692.000 kr. tilbage fra Copenhagen Business School (CBS). Pengene er tildelt som et engangsvederlag til en afgået rektor i strid med reglerne.
I starten af september blev en ny national strategi for forskningsdata management offentliggjort. Den skal bidrage til, at det bliver lettere at finde og genbruge data for forskere i Danmark. Uddannelses- og Forskningsstyrelsen nedsætter en følgegruppe, der skal koordinere strategiens implementering
En tværpartslig arbejdsgruppe har, med afsæt i ledelseskommissions anbefaling om at ’ledere skal udvikle sig’, gennemført et eftersyn af de offentlige lederuddannelser.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har ansat Søren Andersen som sin særlige rådgiver.
Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har gennem samtaler med aktørerne i den grønne omstilling stillet skarpt på, hvordan forsknings- og innovationspolitikken kan få os i mål med klimaloven. DFiRbrief 27 sammenfatter udfordringer og muligheder ved grønne forskningsmissioner.
Forskningen har en afgørende rolle i at løse de samfundsudfordringer, som vi står overfor. Derfor fortsætter regeringen med at prioritere forskningen højt. Der afsættes i alt cirka 25,3 milliarder kroner i 2022. Det er knap 600 millioner kroner over sidste års niveau.
Uddannelses- og forskningsministeren starter nu processen med at etablere et partnerskab for børneforskning med henblik på at styrke den praksisnære, pædagogiske forskning og vidensunderstøtte pædagoguddannelsen.
158 ansøgere har søgt midler fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsens tilskudsordning EUopSTART, som understøtter dansk deltagelse i international forskning og innovation. Det tegner godt for Danmarks deltagelse i EU’s nye rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe.
Københavns Professionshøjskole (KP) har fået grønt lys til at tilbyde teknologiforståelse som undervisningsfag på læreruddannelsen i Campus Carlsberg i København.
Et tilbageblik på Horizon 2020 viser, at 12 ud af 100 ansøgere fik succes med deres ansøgning, at de grønne budgetmål blev indfriet og at samarbejde om forskning og innovation også inkluderede resten af verden. Det fremgår af Europa-Kommissionens nye årsrapport om forskning og innovation.
Jesper Petersen, ny uddannelses- og forskningsminister, fik fredag officielt overdraget ministerposten. Den tidligere uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen, gav depechen videre med en sweater.
Jesper Petersen får fredag den 20. august officielt overdraget posten som uddannelses- og forskningsminister efter Ane Halsboe-Jørgensen.
Jesper Petersen overtager posten som uddannelses- og forskningsminister efter Ane Halsboe-Jørgensen.
23. august 2021 bliver årets EliteForsk-priser overrakt til fem fremragende forskere. H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen overrækker priserne ved et arrangement i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Knap 67.500 ansøgere får i år tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Det er det næsthøjeste antal nogensinde. Helt forventeligt er tallet dog lavere end 2020-optaget, som var præget af COVID-19-søgning samt ekstra studiepladser som følge af en bred folketingsbeslutning.
2021's første ansøgningsrunde til EUopSTART er veloverstået, og har resulteret i tilskud til 141 ansøgninger i en samlet bevillingspulje på ca. 8,5 millioner kroner.
Nyhedsbrevet fra Uddannelses- og Forskningsministeriet går på sommerferie og udsendes ikke fra 12. juli til 26. juli 2020.
I år har 93.388 søgt ind på en videregående uddannelse. Der er tale om et mindre fald på en procent i forhold til sidste år.
Trods benspænd fra corona-restriktioner er det lykkedes GTS at øge omsætningen til små og mellemstore danske virksomheder i 2020. Det fremgår af GTS-institutternes performanceregnskab for 2020.
I de første arbejdsprogrammer i Horizon Europe for 2021 og 2022 indgår 11 såkaldte partnerskaber. Hele partnerskabsområdet vil i de kommende år udmønte hver femte euro i Horizon Europe – i denne runde er fokus på bl.a. kunstig intelligens, fotonik og emissionsfri transport på veje og have.
Fire nye faglige medlemmer og seks nye suppleanter er udpeget til Nævnet for Videnskabelig Uredelighed. Fire siddende faglige medlemmer og to siddende suppleanter genudpeges.
Ambitionen er at opbygge en internationalt anerkendt sommerskole og partnerskaber med verdens førende forskningsmiljøer samt at udbrede kendskabet til den danske robotklynge og tiltrække de bedste talenter til det danske robotmiljø.
Regeringen har sammen med en række partier besluttet at reducere antallet af engelsksprogede uddannelser. Det sker for at få kontrol med stigende SU-udgifter til EU-studerende. Reduktionen er målrettet uddannelser, hvor kun få engelsksprogede studerende får arbejde i Danmark bagefter
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om flere og bedre muligheder for at tage en uddannelse i hele Danmark. Som en del af aftalen indføres bl.a. et nyt regionalt taxameter og en 2030-målsætning om højere optag uden for storbyerne og lavere optag i de største byer.
På baggrund af Ledelseskommissionens anbefalinger er der gennemført et eftersyn af de offentlige lederuddannelser. Eftersynet er udført af en tværpartlig arbejdsgruppe, der kommer med sine anbefalinger efter sommeren. Allerede nu er det muligt at læse analyserne fra eftersynet.
Antallet af kvindelige ansøgere i Danmark ligger denne gang væsentligt over niveauet i 2008, da ESA sidste gang indkaldte ansøgere til astronautkorpset.
Et værdifuldt samarbejde kræver både tid og kræfter fra mange involverede parter, men kan i sidste ende resultere i store succeshistorier. Et matchmaking event arrangeret af det danske Innovationscenter i München og Bavarian Research Alliance startskuddet til en fælles ansøgning til Horizon 2020.
Nyt webunivers om EU’s nye forsknings- og innovationsprogram Horizon Europe er nu klar til at understøtte ansøgere og rådgivere i Danmark. I udviklingen af det nye univers er der taget højde for brugernes ønsker, og det er tilstræbt at skabe et mere overskueligt univers om det nye store program.
Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier afsætter nu 100 mio. kr. til en genstart af det gode studieliv. Pengene skal gå til faglige og trivselsrettede aktiviteter, sårbare og udsatte studerende samt til øget vejledning. Uddannelsesinstitutionerne er klar med lokale tiltag
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har udpeget Peter Holme Jensen, CEO for Aquaporin A/S, som nyt medlem af Danmarks Innovationsfonds bestyrelse.
I dag lancerer EU de første officielle arbejdsprogrammer og opslag i Horizon Europe. Ambitionerne er store og budgettet lige så. Horizon Europe skal bidrage væsentligt til at løse nutidens store samfundsudfordringer – især inden for klima, sundhed og den digitale omstilling.
Nye resultater for de europæiske landes deltagelse i EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020 er klar. Danmark klarer sig fortsat godt i konkurrencen om midler, og siden programmets start har 3540 deltagere fra danske institutioner og virksomheder kvalificeret sig til at modtage midler.
Studerende og videregående uddannelsesinstitutioner kan vende tilbage til en normaliseret hverdag fra 14. juni. Regeringen har nemlig indgået en aftale med et bredt flertal af Folketingets partier om, hvornår de forskellige corona-restriktioner bliver udfaset
40 nye internationale forskernetværk bliver nu finansieret af organisationen COST, The European Cooperation in Science and Technology. Netværkene skal bane vejen for ny viden inden for udvalgte fagområder. Danske forskere og virksomheder kan søge om at deltage i et af de nye forskernetværk.
Regeringen fremlagde i sidste uge en historisk udflytningsplan for de videregående uddannelser. En række aktører har kritiseret planen. Kritikken rammer imidlertid skævt, da en del af præmisserne hviler på forkerte antagelser.
Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har prioriteret 22,5 mio. til at genstarte studiemiljøerne på de videregående uddannelser. Det er en del af den sommer- og erhvervspakke til sårbare, mennesker med handicap, børn, unge og ældres trivsel, som regeringen har præsenteret d. 4. juni
Regeringen har opdateret Danmarks rumstrategi. Vi skal i højere grad bruge rummet til at løse udfordringerne omkring klima, natur, biodiversitet og miljø – men også øvrige samfundsudfordringer, som sikkerhed og beredskab i bl.a. Arktis.
Det danske innovationscenter i Tel Aviv præsenterer i ny rapport Israels forsknings- og innovationslandskab inden for vedvarende energikilder med fokus på solenergi. Der fremhæves for Danmark relevante aktører og samarbejdspartnere herunder både offentlige myndigheder og private interessenter.
Vil du søge Horizon Europe, eller rådgiver du Horizon Europe-ansøgere? Så lyt til webinarrækken om de programmer i Horizon Europe, der tager livtag med de store samfundsmæssige udfordringer, som Europa står overfor. Webinarrækken består af fem webinarer, og den løber over skærmen i juni måned.
Regeringen og SU-forligskredsen har indgået en aftale om at skabe ligestilling i SU, når SU-modtagere bliver forældre. Samtidig er der indgået aftale om SU og FGU-skoleydelse til unge, der er i støttetilbuddet efterværn på et anbringelsessted.
7.500 nye uddannelsespladser uden for de største byer, ændring af planloven til gavn for de små bysamfund og markant bedre lånemuligheder for borgere og virksomheder i landdistrikterne. Det er nogle af de tiltag, regeringen foreslår i et nyt stort udspil.
Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) offentliggør en undersøgelse af organisatoriske og økonomiske virkemidler, der har til formål at understøtte tværvidenskab og tværfaglighed. Undersøgelsen viser gode hensigter og forskelligartede initiativer, men hvad ligger der bag ordene?
Genåbningsaftalen fra d. 18. maj medførte en fuld genåbning af de videregående uddannelser, og nu er der flere gode nyheder til de mere end 250.000 studerende. Sundhedsstyrelsen er nemlig kommet med nye og mere lempelige anbefalinger for sociale arrangementer og socialt samvær
Opdaterede retningslinjer giver nu nyudklækkede dimittender mulighed for at fejre deres afslutning på uddannelsen.
Der er gode nyheder til de 250.000 studerende på de videregående uddannelser landet over. Fra den 21. maj vil uddannelserne nemlig være fuldt genåbnet. Det kommer som følge af en ny aftale for genåbning af samfundet, der blev indgået natten mellem den 17. og 18. maj.
Fem af Danmarks dygtigste yngre forskere modtager årets EliteForsk-priser. Forskerne bliver hædret for deres fremragende forskningsresultater, som er afgørende for at løse Danmarks og verdens store samfundsudfordringer.
Lyt med, når Uddannelses- og Forskningsstyrelsen stiller skarpt på de politiske forhandlinger om Horizon Europe, programmets grønne visioner og den nye indsats for at løfte innovationen i Europa. I serien kan du møde uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, eksperter og embedsmænd.
PET har i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet udarbejdet en publikation med gode råd til håndtering af udenlandsk indblanding og spionage på forskningsområdet
I hovedstadsområdet, herunder Nord- og Østsjælland, stiger det tilladte generelle fremmøde fra 20 til 30 pct. den 6. maj, ligesom det bliver muligt at anvende udendørsarealer til undervisning. Desuden bliver det fra den 21. maj muligt med 50 pct. fremmøde på de videregående uddannelser.
Professor Lone Simonsen har formået at gøre kompliceret ny viden om corona-pandemien jordnær og relevant for danskerne i en kritisk tid. For den indsats hædres professoren med Forskningskommunikationsprisen 2021.
Vil du søge Horizon Europe, eller rådgiver du Horizon Europe-ansøgere? Så lyt til webinarrækken om ansøgningsskabelonen for forsknings- og innovationsprojekter i Horizon Europe. Webinarrækken består af tre webinarer om henholdsvis excellence, impact og implementation. De tre webinarer holdes i maj.
Tre universiteter i henholdsvis Prag, Paris og Budapest har nu ledige tidsbegrænsede stillinger til besættelse fra 1. september 2021.
Danmark og USA har under klimatopmødet ’Leaders Summit on Climate’ indgået en samarbejdsaftale om forskning i og udvikling af energiteknologiske løsninger. En aftale, der kommer til at styrke Danmarks grønne interesser.
Coronaåret 2020 har givet nyttig læring for dansk forskning og innovation, men også sat vigtige dagsordener på pause. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) opregner i dette brief de vigtigste læringer og dagsordener post 2020.
Hvordan ser klimavenlig mad ud? Hvordan sørger vi for, at bioaffald ender i den grønne skraldespand? Og hvordan mindsker vi madspild? Der er klima på menuen i et nyt skoleprogram, som bliver lanceret i forbindelse med åbningen af Forskningens Døgn.
De opdaterede afstandsanbefalinger betyder, at man fremover altid skal holde mindst én meters afstand til hinanden, og når det er muligt, og der er særlig risiko for smitte, skal afstanden være to meter.
Nu kan danske forskere, der er koordinator for en Horizon Europe-ansøgning, få deres ansøgningsudkast præ-evalueret helt gratis. Tilbuddet er til dig, der står i spidsen for en Horizon Europe-ansøgning. Den kan nu få et grundigt kvalitetstjek af to eksterne evaluatorer – helt gratis.
Fem fremragende forskere modtager årets EliteForsk-priser. Navnene vil blive offentliggjort torsdag den 6. maj, men den festlige prisoverrækkelse bliver udskudt til august.
En ny arbejdsgruppe skal styrke samarbejdet om Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling, som er delt mellem Danmark og Island. Det er aftalt mellem uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og den islandske minister for undervisning, forskning og kultur Lilja D. Alfreðsdóttir.
Hvad ville det hjælpe at have svarene på alverdens problemer, hvis ingen fik dem at vide? Forskning er ofte meget kompleks, men den kan give os løsningerne på nogle af de allervigtigste problemer. Derfor er god forskningskommunikation afgørende, og derfor uddeles Forskningskommunikationsprisen.
Hvad er hadtale, hvordan kan tøj produceres mere bæredygtigt, og hvad sker der, når vi går legende til hverdagens aktiviteter? Det og utroligt meget andet kan du blive klogere på, når vi åbner Forskningens Døgn fredag den 23. april.
Det nye program for Det Europæiske Solidaritetskorps er lanceret. Med programmet følger i 2021 cirka 10 millioner danske kroner, som danske unge og organisationer nu kan ansøge om.
Forskere på de danske universiteter skal have lettere ved at omdanne deres forskningsresultater til konkrete produkter og virksomheder. Derfor får projektet ’Open Entreprenuership’ nu flere midler til øget kommercialisering af ny forskning.
De videregående uddannelser er igen politisk prioriteret i forhandlingerne om genåbning. I landsdele uden for hovedstadsområdet stiger det tilladte generelle fremmøde den 21. april fra 20 til 30 pct. på videregående uddannelser. Desuden bliver det muligt at anvende udendørsarealer til undervisning
I en tid, hvor alles øjne er rettet mod forskere i deres kamp mod pandemier og klimaforandringer, fejres forskningen ved videnskabsfestivalen Forskningens Døgn. Pressen er velkommen.
Uddannelses- og forskningsministeren træffer først endelig afgørelse om ansøgninger af en række nye fuldtidsuddannelser senere på året. Det skal ses i lyset af, at regeringens kommende udspil om uddannelser i hele landet kan ændre rammerne for udbud af uddannelser.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen indkalder hermed forslag til fire medlemmer til Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse og på vegne af Danmarks Frie Forskningsfond ni medlemmer til de faglige forskningsråd under fonden. Fristen er onsdag 19. maj 2021 kl. 16.00.
I genåbningsaftalen fra den 22. marts 2021 er der lagt op til en forlængelse af de eksisterende hjælpepakker til og med den 30. juni 2021. Det omfatter også en forlængelse af SU-lånemulighederne. Forlængelsen skal godkendes af Folketingets Finansudvalg, før den er endeligt vedtaget.
Antallet af videnskabelige artikler fra danske universiteter, der bliver gjort frit tilgængelige på internettet, er stigende. Den seneste måling viser, at 60 procent er Open Access
Der er godt nyt for Horizon Europe-ansøgere. Nu åbner EUopSTART-puljen igen for ansøgninger. Potentielle ansøgere til Horizon Europe kan via puljen få dækket nogle af de udgifter, der er forbundet med at forberede en Horizon Europe-ansøgning.
Europa-Kommissionen vedtog den 15. marts 2021 den første Strategiske Plan for Horizon Europe. Planen dækker rammeprogrammets første fire år og fremsætter de overordnede strategiske linjer for programmets udmøntning af midler i rammeprogrammets søjle II.
Fra i dag og til 28. maj kan du sende din ansøgning om at blive astronaut eller parastronaut hos Den Europæiske Rumorganisation, ESA. Rumrejser er forbundet med mange overraskelser og farer, så erfaring i at håndtere svære situationer er en fordel. Ansøg allerede nu eller forbered dig til senere.
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har udpeget professor Maja Horst som ny bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond. Maja Horst har stor indsigt i det forskningspolitiske område, og tiltræder formandsposten d. 1. april 2021.
Det nye program for Erasmus+ 2021-2027 er lanceret. Med programmet følger 33,9 millioner euro i 2021, som danske institutioner og organisationer kan ansøge om til internationalt uddannelsessamarbejde.
ESA har udvalgt den danske satellitproducent GomSpace til at bygge de første tre små satellitter i en klimamission . Det er første gang, at ESA bruger en konstellation af små satellitter til klimaforskning. Målet er at lave hurtigere og billigere klimaforskning.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder forslag til faglige medlemmer og suppleanter til Nævnet for Videnskabelig Uredelighed. Fristen for indstilling af kandidater er den 25. april 2021.
Der er gode nyheder for de videregående uddannelser. Fra tirsdag d. 6. april vil det blandt andet være muligt for afgangsstuderende på uddannelser med mange praksiselementer at vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde. Studerende på de øvrige uddannelser må vende tilbage med 20 procent fremmøde
Afventer du nyt om den kommende programperiode for EU’s uddannelsesprogram Erasmus+? Tilskudsmuligheder? Ansøgningsfrister i 2021? Uddannelses- og Forskningsstyrelsen inviterer til en række informationsmøder, som du allerede nu kan sætte i kalenderen.
Innovationscenteret i Tel Aviv fortæller i ny ’Outlook’-rapport erfaringer fra start-up-miljøerne i Israel under COVID-19-pandemien. De kommer samtidig med en opfordring til, at danskerne lærer af erfaringerne og indbyder til sparring med ICDK Tel Aviv for at være bedre rustet til økonomiske kriser.
60.718 har valgt at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2, inden ansøgningsfristen udløb i dag. Det er det højeste antal nogensinde og 3.286 flere end sidste år, hvor rekordmange søgte ind på en videregående uddannelse.
Marstal Navigationsskole og Svendborg Søfartsskole kan slå dørene op igen i dag og byde deres afgangselever velkommen tilbage med 50 pct. fremmøde (hver anden uge).
Med en bevilling fra Europa-Kommissionen i bagagen rejser 79 håbefulde internationale forskere til Danmark for at fordybe sig i deres forskning. Over halvdelen sætter kurs mod Københavns Universitet. Bevillingerne er delt ud under Marie Skłodowska-Curie Actions-programmet i Horizon 2020.
På grund af nedlukningen har mange studerende ikke fået undervisning i flere praktiske elementer af deres uddannelse. Problemet er særligt presserende for sidsteårsstuderende. Derfor afsætter regeringen og Folketinget nu 100 mio. kr. til ekstra tiltag og undervisning på praksisrettede uddannelser.
Der er godt nyt for eleverne på Skoleskibet Danmark og Skoleskibet Georg Stage. Skibene genåbner og kan lægge fra kaj i marts.
Innovationscenteret i Seoul kortlægger det nuværende koreanske forsknings- og innovationslandskab inden for det grønne område i en ny ICDK-rapport ”Korea’s Green Transition and Technology Strenghts”.
Nyt om ERC’s ansøgningsrunder i 2021 har været ventet med spænding i de videnskabelige miljøer rundt om i Danmark. Nu er det blevet meldt ud, at i 2021 vil der være tre runder med støtte til fri forskning fra ERC.
Invitér en forsker på besøg gennem skærmen og bliv klog på alt fra det ydre rum over søvn til den grønne omstilling. Du kan nu bestille et gratis foredrag fra en af de mere end 200 forskere, der stiller op via Bestil en Forsker-ordningen og fortæller om deres forskning og svarer på dine spørgsmål.
De udvidede COVID-19-restriktioner for videregående uddannelser bliver forlænget til og med den 5. april med undtagelse af institutionerne på Bornholm.
Innovationscenteret i München præsenterer i ny ICDK-rapport succesfulde partnerskaber og samarbejdsaftaler inden for mobilitet, transport og logistik, som samtidig er med til at understøtte den grønne omstilling både til gavn for Danmark og resten af verden.
Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) arbejder i 2021 med to projekter, der med hver sin tilgang undersøger, hvordan dansk forskning og innovation endnu bedre kan understøtte samarbejde på tværs af forskelle bl.a. mellem fagområder og sektorer.
Torsdag den 18. februar lander NASA’s rover Perseverance i Jezero-krateret på Mars, hvor den har til opgave at udforske et udtørret floddelta. Når Perseverances arbejde går i gang, bliver det med hjælp af dansk udstyr.
De første resultater fra evalueringen af pædagoguddannelsen præsenteres i en ny delrapport. Delrapporten bygger på registeranalyser og ekspertvurderinger.
Har du, hvad der skal til? For første gang siden 2008 søger Den Europæiske Rumorganisation (ESA) nye astronauter, og det er STEM-kvalifikationerne, der bliver efterspurgt.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har afsluttet en tilsynssag og på den baggrund udarbejdet en tilsynsudtalelse vedrørende Innovationsfonden. Styrelsen udtaler kritik af fonden.
Nye tal viser, at der er sket et fald i professionshøjskolernes efteruddannelsesaktivitet i relation til folkeskoleområdet. Det kan skyldes en generel mætning i forhold til den store aktivitet, der har været tidligere. Derudover kan det have betydning, at midlerne er blevet forlænget til 2025.
Regeringen og en række af Folketingets partier har indgået en hjælpepakkeaftale, der også omfatter en forlængelse af de udvidede SU-lånemuligheder.
Seks ud af 10 studerende vurderer, at deres faglige udvikling er dårligere med onlineundervisning end normalt. Underviserne oplever også et fald i kvaliteten. Det viser en omfattende undersøgelse af onlineundervisningen på de videregående uddannelser under forårets corona-nedlukning.
Den gennemgående grønne tråd i forskningsarbejdet fortsætter, når der de næste fire år f.eks. skal indkøbes nyt udstyr og bygges testfaciliteter og forsøgsanlæg til forskningen. Uddannelses- og forskningsministeren giver 150 mio. kr. til forskningsinfrastrukturer, der understøtter grøn omstilling.
Onsdag den 27. januar afholdt Danmarks Innovationscenter i München og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen webinaret ‘Få en flyvende start på Horizon Europe via et samarbejde med Tyskland’ for at give et overblik over, hvorfor og hvordan danske Horizon-deltagere finder deres næste samarbejdspartner.
Både lærer- og pædagoguddannelsen har fået flere studerende i efteroptaget end tidligere. 546 flere har fået plads, især uden for de store byer. Det glæder ministeren, der peger på direkte SMS-kontakt med tilbud om ekstra studievejledning til alle afviste ansøgere som en del af årsagen.
Det skandinaviske institut ved University of California, Berkeley er et af de førende selvstændige institutter for skandinaviske studier i USA. Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har indgået et nyt samarbejde med universitetet, som betyder, at der fra sommeren 2021 oprettes et sendelektorat i dansk
Varigheden af de udvidede COVID-19-restriktioner bliver forlænget i hele landet. Tiltagene forlænges, så de nu gælder til den 28. februar 2021.
Fem innovative danske virksomheder modtager dansk støtte for 21 millioner kroner til udvikling af banebrydende teknologi på rumområdet gennem den europæiske rumorganisation, ESA.
Unges trivsel har taget et stort dyk under COVID-19. Det viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Uddannelses- og forskningsministeren præsenterer nu en række idéer, der er blevet udviklet på et trivselstopmøde, og som kan være med til at styrke trivslen blandt unge under corona.
Rejsevejledningen for hele verden er skærpet, og alle rejser frarådes. Det betyder, at også studieophold og uddannelsespraktik, som ellers er anset som nødvendige rejser, frarådes. Rejsevejledningen gælder foreløbigt frem til den 7. februar 2021. Perioden vil dog kunne forlænges.
Grønne og billigere cementtyper. Opskalering af plastproduktion fremstillet i biomateriale. Miljøvenligt alternativ til bundmaling. Det er grøn innovation made in Denmark, som EU nu støtter udviklingen af. Det fremgår af Europa-Kommissionens seneste opgørelse om Damarks deltagelse i Horizon 2020.
Flere tusinde praktikvejledere får nu mulighed for at blive en del af evalueringen af pædagoguddannelsen. Det sker når Uddannelses- og Forskningsministeriet sender spørgeskemaer til 4.700 praktikvejledere for pædagogstuderende.
Rapporten giver indsigt i den israelske regerings grønne agenda, peger på relevante hovedaktører og fremhæver samarbejdspotentialer Danmark og Israel imellem.
Varigheden af de udvidede COVID-19-restriktioner bliver forlænget i hele landet. Tiltagene forlænges, så de nu gælder til den 7. februar 2021.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har indgået resultatkontrakter med de syv danske GTS-institutter om udvikling af ny teknologisk service til danske virksomheder.
Den mere smitsomme engelske variant af coronavirus spreder sig i Danmark. For at bevare kontrollen med epidemien bliver der derfor indført en række skærpede tiltag og restriktioner i samfundet.
Rapporten fremhæver 11 konkrete forskningsområder med særlig vægtning på de områder, hvor et dansk-kinesisk samarbejde kan udnytte Kinas styrkepositioner inden for disse områder til at løfte den grønne omstilling i Danmark – og på længere sigt – på globalt plan også.
Varigheden af de udvidede COVID-19-restriktioner bliver forlænget i hele landet. Tiltagene forlænges, så de nu gælder til den 17. januar 2021.
Europa-Kommissionen har meldt ud, at der er indgået en politisk aftale om det nye program for Erasmus+ 2021-2027. Med et budget på over 26 milliarder euro vil det nye program være mere inkluderende og internationalt, men også mere digitalt og grønnere.
Regeringen og en række af Folketingets partier har i en ny aftale besluttet, at uddannelsessøgende også i februar 2021 kan få udvidede SU-lån. Desuden videreføres muligheden for forhøjet fribeløb for uddannelsessøgende, der deltager i COVID-19-beredskabet.
26 danske, færøske og grønlandske vidensinstitutioner, virksomheder og myndigheder samler sig nu i et nyt partnerskab - Kongeriget Danmarks Partnerskab for Rum i Arktis. Partnerskabets vision er i fællesskab at anvende, etablere og udvikle rumbaserede løsninger i Arktis.
De udvidede restriktioner, der hidtil har omfattet 69 kommuner, bliver nu udbredt til hele landet. Udbredelsen af tiltag gælder i perioden fra den 16. december 2020 til og med den 3. januar 2021.
Rumøkonomien og dens betydning for samfundet er vokset. EU anslår, at cirka 10 procent af EU’s BNP er muliggjort af satellit navigationsdata. Danmark kan drage fordel af den globale rumøkonomi, og rummet kan fremme danske prioriteter – fra grøn omstilling og digitalisering til sikkerhed.
Tidligt fredag morgen den 11. december blev Rådet og EU-Parlamentet enige om fordelingen af 707 milliarder kroner til visionær forskning og innovation de næste syv år. Aftalen afventer nu blot den formelle vedtagelse i både Rådet og EU-Parlamentet, før den milliardstore julegave kan tages i brug.
Coronatiden har været et ”wake-up call” for Danmark om, hvor vigtigt det er, at vores beslutningstagere understøttes af en velfungerende struktur, der på tværs af fag, institutioner og sektorer kan levere videnskabelig rådgivning til de politiske beslutninger. DFiR ser mulighed for forbedring.
Uddannelses- og forskningsministeren forventer med bred opbakning fra Folketingets partier at have fundet en løsning på det problem, der har betydet, at studerende i lønnet praktik ikke havde mulighed for at gøre fuldt ud brug af de udvidede SU-lånemuligheder.
Yderligere 31 kommuner bliver nu omfattet af COVID-tiltagene, der blev udmeldt den 7. december. Det drejer sig om alle kommuner i Region Sjælland og Region Midtjylland samt kommunerne Aalborg, Vejle, Fredericia og Middelfart. Dermed vil de skærpede restriktioner gælde for i alt 69 kommuner.
41 nye uddannelser og udbud er netop blevet godkendt af uddannelses- og forskningsministeren. Tre ud af fire ligger uden for de store byer. Det betyder endnu bedre mulighed for at uddanne sig i hele landet, og det er med til at skabe bedre balance.
Der skal være bedre muligheder for at få en velfærdsuddannelse uden for de store byer, og uddannelserne skal styrkes. Derfor vil regeringen, sammen med sine støttepartier, give 50 millioner kroner specifikt til velfærdsuddannelser uden for de store byer.
Danske universiteter henter ni eftertragtede forskningsbevillinger hjem fra det Europæiske Forskningsråd på et samlet beløb af 134 mio. kr. De ni topforskere, som modtager en af de prestigefyldte bevillinger, får mulighed for at samle et team og gennemføre forskning på højt, internationalt niveau.
Emilie Qvist Kjærgaard fra Hotel- og Restaurantskolen har været i USA og leveret årets bedste fortælling om et praktikophold i udlandet. Sammen med andre erhvervsskoleelever er hun med til at inspirere og øge kendskabet til mulighederne for praktik i udlandet.
Fra den 9. december bliver der indført yderligere restriktioner på videregående uddannelser i 20 nye kommuner, så restriktionerne gælder for i alt 38 kommuner fordelt over hele landet. Samtidig forlænges de nationale restriktioner på uddannelsesområdet til den 28. februar 2021.
På grund af situationen med coronavirus besluttede Folketingets partier før sommerferien at give penge til at oprette ekstra uddannelsespladser på de videregående uddannelser. Målet var 5.000 ekstra pladser. En ny opgørelse viser, at der er oprettet endnu flere pladser fordelt ud i hele landet.
En ny specialekonkurrence om rigsfællesskabet skal øge kendskabet til rigsfællesskabet, især blandt unge. Tre glade specialeforfattere er blevet hædret på Grønland, Færøerne og Danmark ved en fælles, virtuel prisoverrækkelse.
Innovationscenteret i Tel Aviv har undersøgt mulighederne for øget samarbejde om fødevareteknologi med Israel. Landet har en unik adgang til talent og et særligt aktørlandskab inden for fødevarer og landbrug. I en ny rapport kortlægges indgangsvinklerne for danske aktører.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen indkalder hermed forslag til posten som bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond. Frist torsdag d. 7. januar 2021 kl. 16.00.
Innovationscenteret i München kortlægger det nuværende tyske forsknings- og innovationslandskab inden for det grønne område i en ny grøn rapport ”Germany’s Green Transition: A Research and Innovation Perspective”.
Regeringen skyder nu udviklingsarbejdet med læreruddannelsen i gang. Uddannelsen skal udvikles sammen med dem, der har med den at gøre til dagligt. Læreruddannelsen skal endnu tættere på virkeligheden i klasselokalerne til gavn for dem, det hele handler om: Vores børn.
Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning har netop givet 30,1 millioner kroner til 12 forskellige forskningsprojekter, der skal være med til at styrke læreruddannelsen og folkeskolen.
Siden foråret er antallet af elever fra erhvervsskolerne på Erasmus+-ophold i udlandet styrtdykket. Med det nuværende smittetryk i Europa er der ikke udsigt til, at det billede ændrer sig væsentligt i den nærmeste tid. Men ikke alle elever vælger at blive hjemme.
On 24 November 2020 DFiR was hosting a webinar to debate how research-based knowledge can be used in time of crises like the pandemic – and how it can be converted into decisions, politics, guidelines and restrictions
Regeringen og en bred gruppe af Folketingets partier har indgået en aftale for Innovationsfonden. Fremover skal fonden anlægge en ny tilgang for at bidrage til løsninger på de store samfundsudfordringer inden for eksempelvis grøn omstilling og samtidig bidrage til at skabe vækst og beskæftigelse.
Ny analyse af dansk grøn forskning viser, at der både bliver mere grøn forskning, og at den har høj videnskabelig gennemslagskraft. Mere end hver fjerde danske videnskabelige publikation inden for grøn forskning er på verdensplan blandt de ti procent mest citerede.
Uddannelses- og forskningsministeren og kulturministeren inviterer til topmøde om unges trivsel under COVID-19 den 26. november. Med hjælp fra omkring 80 interessenter, organisationer, eksperter og unge skal mødet føre til nye aktiviteter og tiltag, som kan forbedre unges trivsel under pandemien.
Konferencen ’Danmark i Europa: fælles fremtid – fælles løsninger’ giver forskere, undervisere, studerende, virksomheder m.fl. et indblik i de støttemuligheder, som det europæiske samarbejde giver Danmark. 1.500 personer har allerede tilmeldt sig, men der er plads til flere den 25. og 26. november.
Fire danske universiteter er gået sammen med Industriens Fond og har skabt satellitprogrammet DISCO, der er målrettet studerende. Programmet skal være med til at fastholde Danmarks styrkeposition inden for de såkaldte CubeSats - satellitter, der er bygget op af små kvadratiske moduler.
Forskningens Døgn kører i 2021, men de fleste af ministeriets aktiviteter bliver virtuelle.
Danske forskere og virksomheder modtog i 2019 konkurrenceudsatte forsknings- og innovationsmidler for godt 3,4 milliarder kroner fra Danmarks Grundforskningsfond, Danmarks Frie Forskningsfond og Danmarks Innovationsfond.
DFiR deler i dette brief erfaringer fra corona-håndteringen i Danmark, de nordiske lande og Europa. DFiR peger også på udfordringer med forskningsbaseret rådgivning og kommunikation i samfundskriser - og briefet introducerer DFiR's konference den 24. november kl. 13-16 2020 om netop det emne
En ny prognose for fremtidige SU-udgifter til studerende fra andre EU-lande viser, at stadig flere gør brug af retten til SU. Det bekymrer uddannelses- og forskningsministeren, der nu vil gribe ind.
I dag for 20 år siden ankom de første astronauter til den internationale rumstation. Siden har astronauter fra blandt andet USA, Rusland og Europa – herunder Danmark, samt forskellige rumturister, besøgt rumstationen og gennemført tusindvis af videnskabelige forsøg.
Fra den 1. november 2020 har ansatte, samarbejdspartnere og tidligere ansatte mulighed for at bruge ministeriets whistleblowerordning.
Aftale om forskningsreserven 2021 på 3,1 mia. kr. er på plads. Folketingets partier er enige om at løfte grøn forskning til nye højder med målrettet satsning på 4 grønne missioner. En delaftale uden LA, NB og DF mangedobler Inge Lehmann-programmet, der skal fremme ligestilling i forskningsmiljøerne.
I dette nummer af EUindblik er temaet grønt. Magasinet sætter fokus på mulighederne i det seneste store grønne opslag i Horizon 2020, hvor EU har afsat 7,5 milliard kroner til grøn forskning og innovation. Magasinet præsenterer visionerne bag opslaget og giver tips og tricks til din ansøgning.
På 10 år er Israel blevet en førende nation inden for civil cybersikkerhed. Det er sket gennem en stærk prioritering og massive investeringer. En ny outlook-rapport fra det danske innovationscenter i Tel Aviv analyserer udviklingen og ser på hvordan den kan inspirere cybersikkerhed i Danmark.
Som følge af COVID-19-restriktionerne får studerende og elever en økonomisk håndsrækning. Det sker ved, at de udvidede SU-lånemuligheder genoptages. Desuden får universiteterne et tilskud på 18 millioner kroner til at forlænge ph.d.-forløb. Endelig får Omstillingsfonden tilført 10 millioner kroner.
Fra torsdag den 29. oktober bliver der indført krav om delvist brug af mundbind på alle uddannelsesinstitutioner. Det sker på grund af den seneste tids alvorlige stigning i antallet af COVID-19-smittede herhjemme.
Bestyrelsen for International Arktisk Hub har besluttet at ansætte Anna-Sofie Skjervedal som sekretariatsleder for den nye Internationale Arktiske Hub i Grønland med tiltrædelse den 1. november 2020.
Fra i dag modtager over 250.000 studerende en invitation til spørgeskemaundersøgelsen Uddannelseszoom. Som noget nyt er der i år også spørgsmål om sexisme og corona-nedlukning. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen opfordrer alle studerende til at deltage i undersøgelsen.
På over 60 universiteter verden over foregår der undervisning og forskning i dansk sprog, litteratur og danske samfundsforhold. 26 universiteter har via Lektoratsordningen ansat sendelektorer, der underviser i dansk.
Udenrigsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet har besluttet at lukke innovationscenteret i São Paolo pr. 30. juni 2021.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har i tæt dialog med sundhedsmyndighederne præciseret retningslinjerne for håndtering af COVID-19 på de videregående uddannelser.
Udfordringen med nyuddannede som begynder arbejdslivet med arbejdsløshed er gennem en længere årrække steget. Situationen med Covid-19 kan vise sig at gøre problemet endnu større. Regeringen nedsætter et nyt partnerskab, der skal hjælpe dimittender med hurtigere at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Uddannelses- og forskningsministeren har udpeget en række nye klynger, som fra 2021-2024 skal skabe samarbejde mellem forskere og virksomheder og dermed få mere innovation ud i samfundet. Ministre glæder sig over, at der er skabt geografisk balance med de 14 nye klynger.
Uddannelses- og forskningsministeren har igangsat en opdatering af målsætningerne i Danmarks nationale rumstrategi. De nye målsætninger skal indfange rumområdets betydning for den grønne omstilling og andre aktuelle samfundsudfordringer. Frist for at indsende bidrag er 29. oktober 2020.
Regeringen nedsatte i foråret en ekspertgruppe, der skulle se på fordele og ulemper ved modeller for en ændret karakterskala. Ekspertgruppens rapport er nu klar.
H.K.H Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen uddeler Undervisningsprisen til syv af Danmarks dygtigste undervisere. Underviserne, der i alt modtager 3,5 mio. kr., bliver hyldet for deres evne til at inddrage, inspirere og pirre nysgerrigheden hos de studerende
Regeringen er klar med Danmarks første grønne forskningsstrategi. Strategien indeholder fire konkrete forskningsmissioner, der bidrager mest til den grønne omstilling. En vigtig del af strategien er et tæt samspil med erhvervsliv, der skal få de nye grønne teknologier ud at virke.
Hver fjerde gymnasieelev har større fokus på at få høje karakterer end på gode venner og muligheden for at lære noget nyt. Det viser en undersøgelse blandt elever, der er i gang med sidste år i gymnasiet. Uddannelses- og forskningsministeren er klar til at lave optagelsessystemet om.
Brugerne er godt tilfredse, når det kommer til Styrelsen For Forskning og Uddannelses kommunikation om EU’s forskningsprogram, Horizon 2020. Det viser ny undersøgelse. I undersøgelsen kommer brugerne også med input til den kommende indsats om det nye forskningsprogram, Horizon Europe.
Mange ansøgere til en videregående uddannelse synes, at uddannelser er attraktive, udelukkende fordi det kræver et højt karaktergennemsnit at komme ind. Dermed påvirker selve optagelsessystemet ansøgernes uddannelsesvalg – stik imod hensigten. Ministeren vil lave optagelsessystemet om.
Selvom det regner meget i Sydkorea, er der stor mangel på vand. Så stor, at det kan sammenlignes med flere afrikanske lande. En ny outlook-rapport fra Innovation Center, Seoul undersøger, hvordan danske vandeksperter kan hjælpe Sydkorea med ambitionen om at blive en af verdens smarteste vandnationer
Der er fortsat langt mellem kvindelige forskere på de danske universiteter. Det viser den nye udgave af Danmarks Talentbarometer. Uddannelses- og forskningsministeren vil intensivere arbejdet for en mere ligelig fordeling.
30. september 2020 bliver Uddannelses- og Forskningsministeriets undervisningspris uddelt for første gang. H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen overrækker prisen til syv inspirerende og engagerede undervisere på de videregående uddannelser.
Regeringen vil gå forrest i EU’s grønne omstilling og fremme brint, som fremstilles på vedvarende energi og Power to X-teknologier. Danmark er derfor med i EU’s nye Brintalliance.
Uddannelses- og forskningsministeren har nedsat Udvalg om retningslinjer for internationalt forsknings- og innovationssamarbejde. Udvalget skal gennemgå de eksisterende rammer og risici ved internationalt forsknings- og innovationssamarbejde.
De sidste brikker i det store puslespil om Horizon Europe, EU’s næste store forsknings- og innovationsprogram, er ved at falde på plads. Samtidig lægges brikkerne til de første arbejdsprogrammer og opslag, som skal være klar til ansøgerne i 2021. Sektoren er med til at præge det færdige billede.
Er du i tvivl om dokumentationskrav for projektomkostninger, beregning af personaleomkostninger og betingelserne for at bruge underleverandører i Horizon 2020? Så deltag i vores webinarrække dette efterår og få styr på, hvordan du afrapporterer i praksis.
En kortlægning af væsentlig forskning om læreruddannelse peger på flere interessante pointer i forhold til, hvordan man skaber den bedste læreruddannelse
I DFiRbrief 21 tager rådet fat på erfaringer med forskningsfinansiering og videnberedskab i lyset af corona
Årets udgave af OECD-publikationen Education at a Glance er offentliggjort i dag.
Det er nu muligt for universiteterne at søge opstartstilskud for 2020 til at afsøge relevante fagområder og udvikle 1-årige akademiske overbygningsuddannelser
De videregående uddannelser arbejder på mange forskellige måder med at fremme studerendes arbejdsindsats på studierne. Et nyt inspirationskatalog fra Uddannelses- og Forskningsministeriet giver gode råd til, hvordan institutionerne kan gribe arbejdet an.
12 yngre forskertalenter ved danske universiteter modtager de eftertragtede bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd. Med et samlet beløb på 134,5 millioner kroner kan forskerne med deres Starting Grants nu etablere forskningsgrupper og forfølge deres excellente idéer.
Den ekstraordinære mulighed for at optage forhøjede SU-lån i forbindelse med COVID-19 er udløbet pr. 31. august 2020 ligesom en stor del af de øvrige hjælpepakker.
Forskning er en central del af den grønne omstilling. Derfor ønsker regeringen at hæve de øremærkede midler til grøn forskning i 2021, så de overstiger det historisk høje niveau i 2020. Det sker bl.a. med en ekstra, grøn forskningspulje på 750 millioner kroner.
I ugerne efter optagelsen på de videregående uddannelser har Studievalg Danmark haft 570 procent flere telefonvejledninger sammenlignet med 2019. Uddannelses- og forskningsministeren er glad for, at flere har benyttet dette års udvidede tilbud.
Uddannelses- og Forskningsministeriet lægger ministeriets to styrelser sammen i én ny styrelse, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Samtidig ændrer departementet opbygning.
Igen i 2020 er det lykkedes en række danske videregående uddannelsesinstitutioner at få del i at videreføre eller opstarte et Erasmus Mundus-studieprogram. 5 ud af de i alt 40 bevilgede projekter i 2020 har en dansk partner eller associeret partner.
Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Roskilde Universitet og Copenhagen Business School er nu føjet til rækken af danske videregående uddannelsesinstitutioner, der indgår som partnere i en række nye Europæiske Universiteter.
Regeringen ønsker et højt ambitionsniveau for læreruddannelsen. Det skal ske ved mere praksis, ikke ved mere akademisering. Derfor bliver læreruddannelseskommissionen afviklet. I stedet sætter uddannelses- og forskningsministeren et udviklingsarbejde i gang sammen med praktikere fra uddannelsen.
I forbindelse med den igangværende evaluering af pædagoguddannelsen har Uddannelses- og Forskningsministeriet oprettet en postkasse, hvor interesserede med viden om uddannelsen kan komme med input til evalueringen.
Flere mænd er i år blevet optaget på pædagoguddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen, mens flere kvinder er blevet optaget på STEM-uddannelser, blandt andet it. Uddannelses- og forskningsministeren håber, at det kan være med til at ændre et kønsstereotypt uddannelsesbillede.
Karaktergennemsnittet for at komme ind på de fleste videregående uddannelser falder markant i 2020-optaget. Det sker hovedsageligt, fordi bonussen for hurtig studiestart fra 2020 er afskaffet.
Næsten 70.000 ansøgere får i år tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Dermed sætter optagelsen 2020 rekord. Uddannelses- og forskningsministeren glæder sig især over, at optaget stiger på de store velfærdsuddannelser, hvor man politisk har prioriteret flere pladser.
Nyhedsbrevet fra Uddannelses- og Forskningsministeriet går på sommerferie og udsendes ikke fra 11. juli til 26. juli 2020.
COVID-19-situationen har gjort det sværere for nogle studerende at komme i lønnet praktik. Uddannelses- og forskningsministeren er derfor klar med en midlertidig omlægning fra løn til SU, der skal hjælpe berørte studerende ud i praktik, så de kan fortsætte deres uddannelse uden forsinkelse.
Læreruddannelsens mål for de studerendes læringsudbytte – de såkaldte kompetencemål – bliver 1. august ændret, så de ikke længere indeholder henvisninger til konceptet ”læringsmålstyret undervisning”.
94.604 har søgt om at blive optaget på en videregående uddannelse. Det er 5.850 flere end sidste år, svarende til en stigning på 7 procent. Det glæder uddannelses- og forskningsministeren, der især er glad for, at hver femte ansøger har søgt ind på en af de fem store velfærdsuddannelser.
150 millioner kroner til et nyt forskningsprojekt sætter Danmark i spidsen for udviklingen af fremtidens batteri. Nye tal for Danmarks deltagelse i EU's program for forskning og innovation Horizon 2020 viser bl.a., at danske forskere er med til at skabe fremtidens nye teknologier.
Fra august bliver det muligt for de videregående uddannelsesinstitutioner at fravige den generelle anbefaling om at holde minimum en meters afstand mellem studerende i samme gruppe. Det skal give institutionerne mulighed for at tilrettelægge undervisningen på en mere hensigtsmæssig måde.
Aflyst: Den 25.-26. marts 2021 samler uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen ledelser og beslutningstagere fra forsknings- og innovationsverdenen samt den videregående uddannelsessektor for at drøfte den grønne omstilling.
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har udpeget fire nye bestyrelsesmedlemmer og genudpeget et medlem til Innovationsfondens bestyrelse. De nye bestyrelsesmedlemmer skal bl.a. styrke fondens evne til at medvirke til den grønne omstilling.
Et nyt Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) tiltrådte, da corona-krisen brød ud. Krisen har vist, at forskning og innovation er afgørende for udvikling af nye løsninger. Nu sætter DFiR kurs og retning for de mest centrale emner for dansk FoU
Udsigten til et betydeligt fald i BNP kan sætte dansk FoU under pres. DFiR sætter i dette brief fokus på, hvad det kan komme til at betyde for dansk forskning
Der er god grund til at holde ekstra øje med e-posten, hvis man bliver eller er blevet student her til sommer. Årets studenter kan nemlig forvente brev fra to ministre med en opfordring om at søge mod uddannelse, og hvordan de kan få hjælp.
Danmark skal have størst muligt udbytte af investeringerne i European Spallation Source, når den står færdigbygget i 2025. Derfor har en uafhængig rådgivningsgruppe udarbejdet en ny dansk ESS-strategi, som samler de danske aktører og sætter rammerne for den fortsatte danske indsats.
Under 10 procent af de studerende på de maritime uddannelser er kvinder. En rapport viser, at kvinder blandt andet mangler viden om de mange muligheder, der er med en maritim uddannelse. Det skal der gøres noget ved, mener uddannelses- og forskningsministeren.
Regeringen skærper nu kravene til skoler og uddannelsesinstitutioner, når de skal optage lån.
Nu får studerende mulighed for at bruge læsesale, grupperum, biblioteker og lignende hen over sommeren. De videregående uddannelsesinstitutioner kan nu åbne for flere fysiske faciliteter.
Danmark skal have pædagoger i verdensklasse. Regeringen har allerede ekstraordinært investeret ca. 170 mio. kr. i pædagoguddannelsen. Nu er uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen klar med næste skridt i en ambitiøs kvalitetsplan, som skal højne kvaliteten og løfte prestigen.
Sunde hav- og ferskvandsområder er en ud af fem såkaldte ”missioner” i det næste EU-rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe, der starter i 2021. Men hvilke udfordringer er de største og mest relevante, som missionen bør tage livtag med? Giv dit besyv med via ny brugerundersøgelse.
Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har besluttet at give kompensation til modtagere af Statens Voksenuddannelsesstøtte, der er kommet i klemme som følge af COVID-19.
Regeringen og alle Folketingets partier giver de videregående uddannelser et ekstraordinært COVID-særtilskud til at oprette 4.500 ekstra studiepladser. Partierne har samtidig en ambition om 500 nye pladser på velfærdsuddannelserne. I alt prioriteres 210 millioner kroner til at øge optaget.
Mandag den 15. juni kan alle ansatte på videregående uddannelsesinstitutioner i Østdanmark vende tilbage til deres fysiske arbejdspladser.
Ansøgningerne til de nye erhvervsklynger havde frist 27. maj. En gennemgang af ansøgningerne viser, at en overvægt af klyngerne – stik imod målsætningen – er forankret i hovedstadsområdet. En ommer, mener både uddannelses- og forskningsministeren og erhvervsministeren.
Regeringen er enige med KL og Danske Regioner om at arbejde for at sikre flere hænder på social-, ældre- og sundhedsområdet. Det skal ske på baggrund af anbefalinger fra den task force om social- og sundhedsmedarbejdere, der blev nedsat sidste år, og som nu har fremlagt sine anbefalinger.
Marstal Navigationsskole udbyder fra skoleåret 2020/21 en helt ny uddannelse til færgenavigatør rettet mod sejlads af mindre danske indenrigsfærger. Uddannelsen skal køre som forsøg i to år og appellere til unge, der har særligt mod på en karriere i danske farvande.
Der er nu åbent for årets sidste runde af ansøgninger til EUopSTART, der dækker halvdelen af udgifterne til en EU-ansøgning. Puljen er åben for ansøgninger til bl.a. EU’s fem nye corona-opslag, de kommende Green Deal opslag samt opslag i Horizon Europe, som offentliggøres før 3. november 2020.
Med onsdagens aftale om yderligere genåbning af Danmark gennemføres nu en fuld åbning af offentlig forskning, som kræver fysisk tilstedeværelse. Samtidig vil de videregående uddannelser igen kunne afvikle mundtlige eksamener fysisk samt undervisningsaktiviteter, der kræver fysisk fremmøde.
Uddannelses- og Forskningsministeriets to styrelser flytter ved udgangen af maj fra Bredgade til Haraldsgade i København.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har bevilliget 1 million kroner til at samle op på de aktuelle erfaringer med onlineundervisning på de videregående uddannelser under COVID-19. Målet er at opsamle fælles erfaringer, som kan bruges til at udvikle institutionernes arbejde med onlineundervisning.
Med sidste uges politiske aftale om en gradvis genåbning af det danske samfund, vil der fra mandag den 18. maj blive åbnet for aktivitet på videregående uddannelser, hvor fysisk fremmøde er nødvendig. Nu er retningslinjerne for en ansvarlig og delvis genåbning klar.
Med torsdagens aftale om anden fase af en kontrolleret genåbning åbnes der fra 18. maj for aktivitet på videregående uddannelser, hvor fremmøde er nødvendig. Uddannelses- og forskningsministeren drøftede fredag åbningen med uddannelsessektoren. I den kommende uge får studerende og ansatte besked.
Som en del af den politiske aftale om anden fase af en kontrolleret genåbning er det besluttet, at aktivitet på de videregående uddannelsesinstitutioner, hvor fysisk fremmøde er nødvendig, åbnes fra den 18. maj.
Det mobilitetsfremmende eksamensbevis-tillæg er blevet justeret.
Université de Lille søger danskunderviser til tidsbegrænset stilling fra september 2020
Fra i dag og i de kommende uger kan man på www.bedreinnovation.dk give input til, hvilken ny viden der kan være med til at kickstarte virksomhederne i slipstrømmen på corona. Idéerne spilles ind i de Godkendte Teknologiske Serviceinstitutters arbejde de kommende år.
Lægemidlet Remdesivir ser ud til at kunne hjælpe i behandlingen af coronapatienter. Det viser et internationalt studie, hvor danske forskere er med. Regeringen har, sammen med et enigt Folketing, støttet den danske deltagelse i projektet med 10 millioner kroner.
Danmark og Grønland etablerer en international arktisk hub i Nuuk, Grønland, og har sammensat en fælles bestyrelse, som skal styre den vigtige opgave med at få implementeret hub’en.
Som led i en række tiltag for at sikre økonomisk stabilitet for studerende under COVID-19 vil regeringen og et enigt Folketing give en økonomisk håndsrækning til studerende, som står uden flere SU-klip og slutlån.
For at sikre en ansvarlig genåbning af de videregående uddannelser har uddannelses- og forskningsministeren etableret et sektorpartnerskab sammen med kulturministeren. Formålet er at skabe en fælles forståelse og sørge for en velforberedt genåbning, når den tid kommer.
Som en del af den politiske aftale om at udvide første fase af genåbningen af Danmark, er det besluttet at indlede en delvis genåbning af forskningslaboratorierne på landets universiteter. Nu er retningslinjerne fastlagt.
Regeringen og alle Folketingets partier har indgået en aftale om særlig støtte til sårbare og udsatte grupper i forbindelse med COVID-19. Fem millioner kroner er målrettet indsatser for sårbare studerende.
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen forlænger nu de ekstraordinære SU-lånemuligheder, der giver studerende på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser mulighed for at optage ekstra lån i forbindelse med COVID-19. I første omgang frem til sommerferien.
En taskforce har set på udfordringerne for de studerende på professionsuddannelserne, der har fået afbrudt praktik på grund af Covid-19. Mange vil kunne afvikle planlagt praktik, men forløbene kan blive anderledes end forventet.
Regeringen og alle Folketingets partier er blevet enige om et ekstraordinært løft af Innovationsfondens Innobooster-ordning. Der bliver nu afsat 350 millioner kroner, for at sikre at de gode ideer ikke går tabt blandt landets små og mellemstore virksomheder og iværksættere.
Et bredt flertal bestående af alle Folketingets partier er blevet enige om en udvidelse af den første fase i genåbningen af Danmark. Den udvidelse omfatter en delvis genåbning af landets forskningslaboratorier.
Ved årsskiftet slutter Horizon 2020 og det nye EU-forskningsprogram Horizon Europe starter. I den forbindelse gennemfører Styrelsen for Forskning og Uddannelse (SFU) en brugerundersøgelse af den nuværende kommunikation om Horizon 2020 og input til den fremtidige kommunikation om Horizon Europe.
Regeringen nedsætter nu en ekspertgruppe, som til efteråret skal komme med bud på erstatninger for den nuværende 7-trins-skala.
I forlængelse af regeringens udmelding om at genåbne udvalgte samfundskritiske sundhedsuddannelser for så vidt angår studerende på sidste del af uddannelserne, har uddannelses- og forskningsministeren besluttet, at syv sundhedsfaglige uddannelser kan gennemføre en kontrolleret genåbning.
De videregående uddannelser vil fortsat være fysisk lukkede grundet smitteudviklingen af COVID-19. Regeringen har dog besluttet en genåbning for studerende på visse sundhedsfaglige uddannelser med samfundskritiske funktioner, der står over for at færdiggøre deres uddannelse til sommer.
En stadig større del af den offentlige forskning finansieres med eksterne forskningsmidler. Der er tale om en unikt gunstig situation, hvis vi forstår at udnytte mulighederne. Det netop afgåede DFiR giver i ny rapport sit bud på, hvordan dansk forskning får mest gavn af alle midlerne
Mange studerende får i denne tid afbrudt deres praktik på grund af situationen med Covid-19. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har nedsat en taskforce, der skal finde løsninger.
Hvilke muligheder åbner der sig ved digitalisering af videregående uddannelse og forskning? Og hvilke udfordringer er det forbundet med? Det stiller de danske innovationscentre i Boston og Silicon Valley skarpt på i den nyeste outlook-rapport.
I dag lancerer Uddannelses- og Forskningsministeriet en ny portal for de nationale forskningsinfrastrukturer finansieret af ministeriet. Den skal give forskere, studerende og virksomheder et overblik over, hvordan de kan få adgang til forskningsinfrastrukturerne.
Regeringen afsætter nu, med støtte fra samtlige partier i Folketinget, yderligere 100 millioner kroner til coronarelateret forskning og udvikling. Der er penge på vej til 10 nye forskningsprojekter, som rummer store potentialer i kampen mod coronavirus.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har pr. 1. april budt to nye direktører i departementet velkommen.
Styrelsen for Forskning og Uddannelse har besluttet at udsætte fristerne for forslag til forskningsinfrastrukturroadmaps yderligere. Fristen for afrapporteringer på forskningsinfrastrukturbevillinger er også udsat.
Antallet af videnskabelige artikler, der bliver gjort frit tilgængelige på internettet, er steget med 8 procentpoint - fra 44 procent til 52 procent – på et år
Professor Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitet bliver ny formand for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd. Uddannelses- og forskningsministeren har netop udpeget den nye formand og fire nye medlemmer af rådet.
Uddannelses- og forskningsministeren beder Finansudvalget om at afsætte yderligere 100 millioner kroner til coronarelateret forskning og udvikling. Mange virksomheder har gode ideer, og flere forskningsprojekter har så stort potentiale, at der er behov for flere penge.
Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) konstaterer overraskende i rapport "Viden kender ingen grænser”, at der er et mindre flow af viden ind og ud af Danmark, end forventet.
45 nye internationale forskernetværk bliver nu finansieret af organisationen COST, The European Cooperation in Science and Technology. Netværkene skal bane vejen for ny viden inden for udvalgte fagområder. Danske forskere og virksomheder kan søge om at deltage i et af de nye forskernetværk.
Ni forskningsprojekter får del i de 50 millioner kroner, som regeringen har afsat til coronarelateret forskning. Projekterne skal være med til hurtigt at skaffe ny viden og nye løsninger i kampen mod COVID-19.
Indkaldelse af forslag til 32 medlemmer til Danmarks Frie Forskningsfonds faglige forskningsråd. Frist tirsdag 21. april 2020 kl. 16.00.
Tre universiteter i henholdsvis Vancouver, Poznan og Granada har nu ledige tidsbegrænsede stillinger til besættelse fra efteråret 2020.
Regeringen har besluttet at forlænge de initiativer, der er sat i værk som led i indsatsen mod spredning af COVID-19. Initiativerne forlænges indtil videre til og med 2. påskedag.
56.688 har valgt at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2, inden ansøgningsfristen udløb i dag. Nedlukningen som følge af COVID-19 risikerer at skabe udfordringer i forhold til optagelsesprøver og samtaler, men der arbejdes hårdt for at finde holdbare løsninger.
Som følge af COVID-19 aflyses det planlagte informationsmøde den 1. april om opslaget vedr. Innovationskraft. Se her hvordan spørgsmål kan afklares.
Regeringen vil med et ekstraordinært tilskud på 50 millioner kroner nu hurtigt kunne støtte forskning, som kan fremme for eksempel diagnosticering eller behandling af patienter med coronavirus/COVID-19.
Et eksternt videnskabeligt panel og Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har evalueret European Centre for Minority Issues.
På grund af situationen med COVID-19 har Uddannelses- og Forskningsministeriet besluttet at aflyse aktiviteterne under Forskningens Døgn 2020.
Styrelsen for Forskning og Uddannelse har besluttet at udskyde fristen for indsendelse af forslag frem til onsdag den 15. april kl. 12:00
Uddannelses- og Forskningsministeriet har besluttet at udskyde fristen for at søge om optagelse på en videregående uddannelse via kvote 2 med en uge. Ny frist er søndag den 22. marts 2020 kl. 12.
Set i lyset af smitteudviklingen af COVID-19 i Danmark sender Uddannelses- og Forskningsministeriet efter anbefalinger fra sundhedsmyndighederne studerende på alle landets videregående uddannelsesinstitutioner hjem.
Set i lyset af smitte-udviklingen af COVID-19 i Danmark sender Uddannelses- og Forskningsministeriet efter anbefalinger fra sundhedsmyndighederne studerende og medarbejdere på alle landets videregående uddannelsesinstitutioner hjem.
Regeringen har ambitiøse mål for reduktion af udledningen af CO2 og for en grøn omstilling af det danske samfund. Derfor skal de syv Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter fokusere på at udvikle tekniske serviceydelser, der skal hjælpe virksomheder med at finde nye grønne løsninger.
Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse åbner nu for ansøgninger til at blive én af de nye nationale klyngeorganisationer, der skal styrke innovationskraften.
Det er afgørende, at flere unge er godt klædt på til at vælge uddannelse. Derfor skal Studievalg Danmark nu også vejlede om erhvervsuddannelserne.
Vores velfærdssamfund får brug for flere kompetente hænder i fremtiden. Derfor er der brug for, at flere af de ca. 90.000 unge, der hvert år søger ind på en videregående uddannelse, vælger en professionsbacheloruddannelse.
Invitér en forsker på besøg og få svar på om enzymer kan redde menneskeheden? Eller lær, hvordan man bygger en satellit. Du kan også blive klogere på fædrelandet gennem foredrag som ’Hvornår blev Danmark Danmark? eller ’Dialekt i Danmark i dag’. Forskningens Døgns Bestil en Forsker-katalog er åbent
H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen uddeler EliteForsk-priser til fem af Danmarks dygtigste yngre forskere. De bliver hyldet for deres fremragende forskningsresultater, som er afgørende for at løse Danmarks og verdens store samfundsudfordringer.
Danmarks første nationale robotstrategi bliver lanceret i dag. Strategien skal blandt andet være med til at sikre, at robotindustrien bidrager til den grønne omstilling, og at Danmark udnytter de potentialer, der er i at udvikle og bruge robotter.
27. februar 2020 bliver årets EliteForsk-priser overrakt til fem fremragende forskere. H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen overrækker priserne i Operaen i København.
Et flertal i Folketinget har netop vedtaget at fjerne uddannelsesloftet, som har været med til at begrænse studerendes valg af uddannelse. Uddannelses- og forskningsministeren glæder sig over aftalen, som vil give mere ro for studerende.
Tallene for folkeskolelæreres efteruddannelse i 2017/2018 er nu tilgængelige.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder nu forslag på fire til fem nye medlemmer til bestyrelsen for Danmarks Innovationsfond - fonden for strategisk forskning, højteknologi og innovation.
Ny ordning løfter kvaliteten af koordinatoransøgninger til Horizon 2020. En af dem, der har glæde af ordningen, er Danmarks Tekniske Universitet, som skal udforske klimapåvirkninger af biodiversitet i det Arktiske Ocean.
Formålet er at styrke innovationskraften i virksomheder inden for Danmarks stærkeste og mest lovende erhvervs- og teknologiområder. Det sker gennem samarbejde og videnoverførsel mellem virksomheder, videninstitutioner og andre aktører
En konference sætter torsdag fokus på nogle af de udfordringer, der er omkring efter- og videreuddannelse. F.eks. konkluderer analyser, at der blandt mange medarbejdere og virksomheder ikke er en kultur for at efteruddanne sig.
De seneste fem år er antallet af projekter og produktionen af viden steget markant på landets professionshøjskoler og erhvervsakademier, viser en ny evaluering. Afgørende, at de studerende får undervisning, der er opdateret med relevant viden, siger uddannelses- og forskningsministeren.
Ny OUTLOOK-rapport om IoT og smart cities
Ny OUTLOOK rapport om IoT og AI/Big Data
Uddannelses- og forskningsministeren giver 45 millioner kroner til at styrke digitale kompetencer blandt underviserne på de videregående uddannelser gennem ni nye projekter. Underviserne spiller en vigtig rolle i at klæde vores unge på til at forstå og udnytte teknologi, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Der er nu åbent for ansøgninger til EUopSTART-ordningen, der giver 50 procent i tilskud til udgifter forbundet med at udarbejde forsknings- og innovationsansøgninger til Horizon 2020. Tilskuddet er på 50.000 kroner eller 75.000 kroner alt efter ansøgers rolle i Horizon 2020-projektet.
Forskningsfrihed er en afgørende vigtig forudsætning for kvalitet og integritet i dansk forskning. Forskningsfrihed er ikke frihed fra ansvar. Og rammer for forskning er ikke en begrænsning af forskningsfriheden.
To nye partnerskaber bliver præsenteret i dag på årets rumkonference. Partnerskaberne ”Space Exploration Danmark” og ”Rumrelaterede uddannelser” samler alle danske aktører under et og kan få enorm betydning for arbejdet med den grønne omstilling, lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.
Ny rapport fra Det Tværministerielle Rumudvalg peger på rumområdets betydning for den grønne omstilling og internationale klimaforhandlinger.
Dansk forskning nyder i disse år godt af rigtig mange eksterne forskningsmidler. DFiR ser i dette brief på, hvordan vi får mest muligt ud af denne gunstige situation.
Skiftet fra studie til praktik kan give et praksischok for de studerende på sygeplejerskeuddannelsen, og det er her, der er størst risiko for, at de falder fra. Uddannelses- og forskningsministeren vil derfor styrke praktikforløb og lette overgangen med særtilskud på 44 millioner kroner.
God trivsel og læring er tæt forbundet. En ny analyse, udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet, viser, at de studerende, der trives bedst, har en bedre oplevelse af egen læring end de studerende, der trives dårligst.
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har fastlagt, hvordan resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen ”Læringsbarometer” kobles til uddannelsesbevillingerne. Koblingen følger af aftalen om det nye bevillingssystem for de videregående uddannelser fra 2017.
Universiteterne modtager en del af deres basismidler på baggrund af en måling af deres forskningsaktivitet. Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop offentliggjort de opdaterede lister over tidsskrifter, bogserier, konferenceserier og forlag, der udløser point i BFI.
Danmark har nu et samlet hjemtag på 785 millioner kroner til bioøkonomisk forskning fra EU's program for forskning og innovation, Horizon 2020. Europa-Kommissionens nyeste opgørelse viser, at danske forskere er dygtige til at skabe projekter, der svarer på de bioøkonomiske samfundsudfordringer.
Hanne Meldgaard er udnævnt som ny departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Kravene til de videnskabeligt ansattes undervisningskompetencer øges. Formålet er at styrke forskernes fokus på vigtigheden af at udvikle og prioritere deres undervisningspraksis. Det skal give de studerende mere kvalitet i uddannelsen - til gavn for både den enkelte studerende og hele samfundet.
Uddannelses- og forskningsministeren har udpeget Vigdis Broch-Due, professor ved Institut for Socialantropologi på Universitet i Bergen, Norge, som nyt medlem af Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse. Derudover er tre medlemmer genudpeget.
Hvad får danske virksomheder egentlig ud af at deltage i internationale forsknings- og innovationsprojekter? Det ser vi nærmere på i dette nummer af EUindblik, hvor vi giver stemme til en række erhvervsfolk fra København til Lem om deres Horizon 2020-engagement. Magasinet udkommer digitalt og trykt.
Kvindelige forskere er i undertal på de danske universiteter. Nye tal viser, at der er ansat næsten dobbelt så mange mænd som kvinder med en forskertitel på universiteterne. Uddannelses- og forskningsministeren ser gerne en mere ligelig fordeling, og det skal et nyt talentprogram hjælpe til med.
102 millioner kroner er på vej til en række videregående uddannelsesinstitutioner, så de kan øge optaget på STEM-uddannelserne, som for eksempel en ingeniør- eller it-uddannelse. Ministeren er glad for at imødekomme et stort ønske fra uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet.
Regeringen ønsker, at flere børn og unge trives, og vil derfor afsætte 25 millioner kroner til pilotprojekter, der skal arbejde med trivslen på de videregående uddannelser. Vi skal afprøve for at blive klogere og bruge det til at skabe bedre trivsel, siger uddannelses- og forskningsministeren.
Internationale studerende på danske videregående uddannelsesinstitutioner er en gevinst for det danske samfund, hvis de bliver og arbejder i Danmark efter endt studie. De internationale studerende udgør nemlig vigtig og kvalificeret arbejdskraft og er i gennemsnit en god forretning for Danmark.
Regeringens rådgivende gruppe er klar med handlingsplan for dansk interessevaretagelse i forhold til EU’s Forsvarsfond.
Flere danske virksomheder skal deltage i internationale EU-støttede forsknings- og innovationsprojekter. Det er målet med en ny kampagne, som Styrelsen for Forskning og Uddannelse nu skyder i gang på web, Twitter og LinkedIn.
Ni topforskere fra Danmark er kommet i fornemt europæisk selskab – de har netop modtaget de eftertragtede bevillinger fra det Europæiske Forskningsråd. Forskerne modtager til sammen 135 millioner kroner til banebrydende forskning inden for blandt andet kvantefysik og digitalt demokrati.
Ny rapport giver et fremtidstjek af de maritime uddannelser med bud på de kompetencer og uddannelser, der er brug for. Rapporten viser blandt andet, at de ansatte i Det Blå Danmark bliver højere uddannede end før, og at der er efterspørgsel efter nye og flere kompetencer.
Nyt højteknologisk laboratoriecenter skal medvirke til at udvikle sundere og mere bæredygtige fødevarer og mindske madspild. FOODHAY er et vigtigt skridt mod grønnere fødevarer, siger uddannelses- og forskningsministeren.
Det nye center skal hjælpe dagtilbud, grundskoler, gymnasier og erhvervsuddannelsesinstitutioner i deres arbejde med matematik i undervisningen samt i det pædagogiske arbejde i dagtilbud.
Uddannelses- og forskningsministeren vil afsætte 20 millioner kroner til Skoleskibet DANMARK og GEORG STAGE, så skibene kan sætte kurs mod ekstra togter til næste år. Togterne og uddannelsen som ubefaren skibsassistent er en vigtig del af uddannelserne i det blå Danmark, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Nu investeres der i uddannelse. Finanslovaftalen giver et markant løft af hele uddannelsesområdet. Uddannelses- og forskningsministeren er stolt over aftalen, der stopper planlagte uddannelsesbesparelser på mere end en milliard kroner næste år, og giver mere ro og trivsel for studerende.
Den europæiske rumorganisation, ESA, har netop afsluttet ministerkonferencen Space19+. Her blev der givet samlet tilsagn om et historisk stort budget på i alt ca. 95 milliarder kr. til nye aktiviteter de næste tre år.
Børns lyst til at læse og elevers interesse for naturfag. Det er blandt projekterne, som Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning har uddelt ca. 29 mio. kroner til. Vi skal styrke læreruddannelsen og folkeskolen, og her er ny forskningsbaseret viden vigtig, siger uddannelses- og forskningsministeren.
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har netop godkendt 19 nye uddannelser og udbud. 15 er uden for de fire største universitetsbyer. Godt skridt i den rigtige retning, siger ministeren.
Forskningens Døgn er en videnskabsfestival, der formidler forskningen bredt til befolkningen og engagerer borgerne i forskningen. Forskningens Døgn har været afholdt i 14 år og har udviklet sig markant gennem årene.
Et internationalt panel har evalueret det danske innovationsfremmesystem. Panelet konkluderer, at vi mangler en national strategi. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd er enig.
Departementschef Agnete Gersing har sagt ja til en stilling som kommitteret i Finansministeriets departement. I Finansministeriet skal Agnete Gersing blandt andet løse udviklingsopgaver i relation til organisation, ledelse og kompetencer, samt særligt udvalgte projekter og udvalgsarbejde.
Internationale eksperter har haft det danske innovationssystem under lup og konstaterer, at Danmark har et fantastisk udgangspunkt, men mangler strategisk retning. Uddannelses- og forskningsministeren er enig og vil sætte en ny, ambitiøs grøn kurs for dansk forskning og innovation.
Ny rapport viser, at danske virksomheder tilegner sig både ny viden, får udviklet nye produkter og styrket deres internationalisering, når de deltager i EU’s program for forskning og innovation Horizon 2020.
Uddannelses- og forskningsministeren har udpeget Henrik Jørgen Andersen, Senior Executive R&D Advisor hos Arla Foods Ingredients P/S som nyt medlem af Danmarks Innovationsfonds bestyrelse. Henrik Jørgen Andersen skal særligt dække fødevareområdet i bestyrelsen.
Stigende antal studerende, der tager på udvekslingsophold med Erasmus+, får alle deres udenlandske uddannelsesaktiviteter godkendt, når de er hjemme igen. Men der er stadig plads til forbedring. Det viser en ny undersøgelse af mere end 60.000 udvekslingsophold fra Danmark og fire andre lande.
Kandidatstuderende, der skriver speciale om Færøerne, Grønland eller rigsfællesskabet, kan nu deltage i en ny, national konkurrence.
Hvordan får vi den teknologi, der er brug for til grøn omstilling? Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har seks anbefalinger til regeringsudvalget
Alle Folketingets partier er enige om fordelingen af forskningsreserven for 2020 på 1.925 millioner kroner. Med aftalen prioriteres samlet over 1,5 milliard kroner til grøn forskning inden for blandt andet omstilling af landbruget, miljøvenlig transport og bæredygtige byer.
Tre nye medlemmer med indsigt i videregående uddannelser og lokale og regionale uddannelsesbehov indtræder i Det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser (RUVU).
Fra næste år kan man hos Professionshøjskolen VIA tage en del af sygeplejerskeuddannelsen i Herning. En ny uddannelsesstation er godkendt med 40 studiepladser. Med nyt supersygehus på vej er det helt oplagt at give bedre uddannelsesmuligheder i området, siger ministeren.
I udspillet til næste års finanslov har regeringen sat et grønt aftryk på vækstplan for kreative erhverv og sætter nu gang i udviklingen af initiativerne med samarbejdspartere i blandt andet Aarhus, Kolding og København.
Uddannelses- og Forskningsministeriet efterspørger forslag til ny formand for og medlemmer af Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) for perioden 1. april 2020 til 31 marts 2023.
En ny analyse konkluderer, at ti teknologiområder på energiområdet rummer et betydeligt dansk potentiale.
De samfundsøkonomiske effekter af teknologisk forskning er positive og signifikante. Sådan lyder en af konklusionerne i en ny analyse, der giver viden om dansk forskning i nye teknologiske muligheder og løsninger.
Uddannelses- og Forskningsministeren vil have undersøgt, hvordan man kan skærpe reguleringen af de selvejende institutioners låneforhold.
Hele fem forskerteams fra Danmark modtager millionbevillinger på 212 millioner kroner, når Det Europæiske Forskningsråd belønner 37 internationale forskningsprojekter med de såkaldte ’Synergy Grants’. Forskere fra Danmark deltager i fem projekter, hvor to af dem tager livtag med klimaforandringerne.
Regeringen lægger med finanslovsforslaget for 2020 blandt andet op til at afskaffe omprioriteringsbidraget på uddannelse fra 2020 og afsætte en ny grøn forskningsmilliard.
Regeringen foreslår nu, at besparelser som følge af omprioriteringsbidraget bliver stoppet på hele uddannelsesområdet. På finanslovsforslaget for 2020 annulleres besparelser for cirka 0,3 milliarder kroner i 2020 på de videregående uddannelser.
Andreas Mogensen er med til det hele, og det kan du også komme. 2019 er 50-året for månelandingen, og det fejrer Dansk Selskab for Rumfartsforskning i Rundetårn med Space Days. I Aalborg holdes for anden gang videnskabsmøde, der skal vække interessen for STEM-fagene hos børn og unge.
Danske forskere og virksomheder modtog i 2018 konkurrenceudsatte forsknings- og innovationsmidler for 4 milliarder kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond, Danmarks Innovationsfond og Horizon 2020.
Regeringen vil øremærke én milliard kroner mere til grøn forskning – ud over det, der bliver brugt i dag. Den nye milliard skal bruges til at udvikle ny viden og løsninger på vores massive klima- og miljøudfordringer, siger uddannelses- og forskningsministeren.
De videregående uddannelsesinstitutioner skal opleve en lettelse af processen, når de fornyer deres institutionsakkreditering. Et revideret koncept skal gøre arbejdet enklere og mere smidigt for institutionerne. Justeringerne er sket i tæt dialog med uddannelsesinstitutionerne.
Danmark ligger i toppen, når det gælder hjemtag fra energiprogrammet i EU's program for forskning og innovation Horizon 2020. Danmark skal bruge sin førerposition til at samarbejde og skabe forskningsbaserede bæredygtige og energivenlige løsninger i hele EU, udtaler Ane Halsboe-Jørgensen
12 procent af danske studerende på en videregående uddannelse læser en del af deres uddannelse i udlandet. Det er færre end i Sverige og Finland. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen opfordrer flere danske studerende til at følge trop.
Som følge af en væsentlig økonomisk udfordring, gennemfører Uddannelses- og Forskningsministeriet i dag en række personaletilpasninger i departementet, i Styrelsen for Forskning og Uddannelse og Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte.
Ni lovende forskere ved danske universiteter modtager 100 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd til at forfølge deres banebrydende idéer.
Hvordan spiller basismidler og eksterne forskningsmidler sammen, og hvad betyder den ændrede balance mellem de to finansieringskilder? De spørgsmål sætter Danmarks Forsknings- og Innovationspolitisk Råd til debat på en konference torsdag den 31. oktober 2019
Uddannelses- og forskningsministeren annullerer den tidligere regerings talentprogram og vil i stedet give pengene til et ekstraordinært løft af pædagoguddannelsen. Dermed bliver der mulighed for flere undervisningstimer, mere feedback eller hjælp til de studerende, der mangler studiekompetencer.
21 håbefulde ansøgere har i år benyttet muligheden for at søge om støtte til netop deres spændende idéer til teknologiudvikling på rumområdet. Styrelsen for Forskning og Uddannelse har sammen med Den Europæiske Rumorganisation, ESA, støttet det danske rumerhverv med 23 millioner kr.
Fra Vancouver i vest til Shanghai i øst. Danske lektorer er i årtier blevet sendt ud i verden for at undervise udenlandske studerende i det danske sprog samt vores kultur- og samfundsforhold. Underviserne indstilles af Lektoratsudvalget, som netop har fået to nye medlemmer.
Hovedrolleindehaveren i et Horizon 2020-projekt er koordinatoren. Hvad kræver rollen? Hvad opnår man? Og kan man dele rollen? Det nye nummer af magasinet EUindblik kommer rundt om koordinatorrollen. Magasinet udkommer både i en klassisk papirudgave og digitalt.
Gode undervisere skal anerkendes, fejres og belønnes. Derfor vil uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen uddele en ny national undervisningspris på hver 500.000 kroner til syv fremragende undervisere på de videregående uddannelser.
Osaka Universitet i Japan søger underviser i dansk fra april 2020.
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har ansat David Tarp som særlig rådgiver.
På baggrund af et EU-udbud tildeles fire operatører kontrakt som exit-operatører inden for rammerne af innovationsmiljøordningen og skal i de kommende år administrere og afvikle statens engagement i cirka 300 virksomheder
European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI) skyder den 25. september 2019 processen i gang mod en ny strategi, som skal sætte retning for de europæiske landes fremtidige samarbejde om opbygning af nye store forskningsinfrastrukturer.
65.714 unge får tilbudt en plads på en videregående uddannelse, det er 1 pct. flere end sidste år. Ministeren er især tilfreds med, at flere er kommet ind på sygeplejerskeuddannelsen. Hun opfordrer samtidig unge til at følge deres nysgerrighed - der er brug for hele mennesker på vores uddannelser.
Sådan lyder en af de anbefalinger, som Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd har givet til regeringen og Folketinget. Læs rådets årsrapport for 2018, der bl.a. sammenfatter resultaterne af rådets projekter om forskerkarrierer og målgrupper for den fremtidige innovationsfremmeindsats.
Uddannelses- og forskningsministeren er rigtig glad for, at 88.754 har søgt ind på en videregående uddannelse. Hun havde håbet på, at endnu flere unge havde søgt ind på pædagog-, lærer- og sygeplejerskeuddannelserne og vil stille sig i spidsen for at gøre uddannelserne endnu mere attraktive.
Danske forskere og virksomheder kan nu søge om at blive danske repræsentanter i et af de 40 nye forskernetværk under organisationen COST. Emnerne spænder fra borgerinddragelse i byudvikling over forsknings-samarbejde med Kina til bedre drikkevandskvalitet. Søg senest den 2. september 2019.
Danish Clusters ApS tildeles kontrakt i forhold til drift af Cluster Excellence Denmark, der er supportfunktion for danske innovationsnetværk og klynger. Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte samt Erhvervsstyrelsen (på vegne af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse) har gennemført EU-udbuddet
Har du lyst til at indgå i kvalificerede debatter om videnskabsetik og sundhedsvidenskabelig forskning? Så er der en stilling ledig som medlem af National Videnskabsetisk Komité.
Horizon 2020, EU’s program for forskning og innovation, lakker mod sin afslutning. I 2020 er der dog fortsat millioner af euro, som skal uddeles til europæiske forsknings- og innovationsprojekter. EU har netop offentliggjort de opdaterede arbejdsprogrammer, som nu rummer de konkrete opslag for 2020.
NordForsk har afsat i alt 17 millioner norske kroner, der kan søges af nordiske universitetspartnerskaber med frist den 22. oktober 2019
Københavns Universitet og Aalborg Universitet bliver en del af et nyt samarbejde i 17 nye Europæiske Universiteter, som skal være drivkraft bag et styrket samarbejde om forskning og uddannelse i Europa.
Ane Halsboe-Jørgensen overtager posten som uddannelses- og forskningsminister efter Tommy Ahlers.
Der er en forventning om, at teknologi vil blive en væsentlig del af løsningen på de globale udfordringer. Det store spørgsmål er, hvordan det kommer til at ske. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) konstaterer i DFiRbrief 16, at Danmark har brug for en teknologipolitik.
Skyd en 3-minutters film, eller skriv en god historie om dit praktikophold i udlandet og deltag i Styrelsen for Forskning og Uddannelses PIU-konkurrence. Der er præmier på op til 7.000 kroner til de bedste historier og film.
Horizon Europe, EU’s næste rammeprogram for forskning og innovation rummer blandt andet fem missioner. Udformningen af dem kan du nu blive en del af, da Europa-Kommissionen søger eksperter til at hjælpe med at formulere missionerne. Ansøgningsfrist den 11. juni 2019.
Styrelsen for Forskning og Uddannelse publicerede 1. maj et opslag om projektmidler vedrørende fastholdelse af internationale studerende i Danmark.
Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte og Erhvervsstyrelsen på vegne af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har den 8. maj 2019 offentliggjort et fælles udbud om etablering og drift af "Cluster Excellence Denmark", der skal være en supportfunktion for danske innovationsnetværk og klynger.
De otte internationale faciliteter, som Danmark er medlem af, giver danske forskere adgang til unikke eksperimentelle faciliteter, og der er en meget høj videnskabelig impact knyttet til medlemskaberne.
Uddannelses- og Forskningsministeriet var i 2018 vært for Big Science Business Forum 2018 – BSBF2018. Ved Københavns Kongres og Event Award 2019 i går aftes blev konferencen kåret som "Årets vært for den kongres, der succesfuldt har skabt nye partnerskaber og netværk".
De kreative erhverv skal fortsat være stærke og sætte deres betydelige aftryk på samfundsøkonomien.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder forslag til nyt medlem til bestyrelsen for Danmarks Innovationsfond - fonden for strategisk forskning, højteknologi og innovation.
Nu kan alle videregående uddannelsesinstitutioner søge om støtte til talentaktiviteter under regeringens talentudspil ”Nye muligheder til de dygtigste”.
Forskerne skal i højere grad anerkendes for mere end videnskabelige artikler og citationer. Det mener udvalget for bedre meritering, som nu kommer med 11 anbefalinger til en bedre meriteringsstruktur, så der blandt andet kommer mere fokus på undervisningen.
Professionshøjskolerne, KL og Uddannelses- og Forskningsministeriet er enige om at styrke grundlaget for det gode praktikforløb for de pædagogstuderende. Ambitionen er at løfte kvaliteten i praktikforløbet.
Regeringen og alle Folketingets partier har i dag vedtaget lovforslaget, der giver universitetsstuderende mere frihed og fleksibilitet. Dermed udvides retskravet, og bachelorer får bedre mulighed for at prøve kræfter med arbejdsmarkedet. Over 100 virksomheder ser positivt på at ansætte bachelorer.
Et nyt børnehaveprogram fra Forskningens Døgn giver de yngste en smagsprøve på naturvidenskabelig forskning. Børnenes nysgerrighed, forståelse og interesse for naturvidenskab og teknologi bliver stimuleret, når de i fællesskab med pædagogerne skal udforske hjernen.
Professor i klima og økonomi Kirsten Halsnæs fra DTU får årets Forskningskommunikationspris for sit mangeårige og vedholdende engagement i at få sat klimadebatten på dagsordenen. Prisen bliver overrakt i morgen ved et debatarrangement om udfordringer og løsninger på klimaområdet.
Selvom antallet af civile raketaktiviteter stadig er få, så er omfanget steget, og sikkerhedsrisikoen er for stor. Regeringen indfører derfor nye krav til civile raketopsendelser.
Forskningsprojektet Lyden af Danmark vil have danskerne til at gå udenfor og optage lyde fra deres nærområde på deres mobil. Kunstig intelligens vil analysere lydene, der skal danne et lydkort over Danmark. Både natur- og menneskeskabte lyde i hele det danske landskab skal kortlægges.
For iværksættere og virksomheder er det ikke altid nemt at få adgang til nye opfindelser fra universiteterne. En ny rapport fra Uddannelses- og Forskningsministeriet giver nu en række bud på, hvordan det kan gøres lettere. Det er et stort skridt i den rigtige retning, siger Tommy Ahlers.
Underviserne skal vide mere om teknologi, så de kan løfte de studerende. Regeringen afsætter 81 millioner kroner til en teknologisk upgrade af de videregående uddannelser.
Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte har den 17. april 2019 offentliggjort udbud om at varetage opgaven som exit-operatør, således at staten kan afslutte sit engagement i innovationsmiljøordningen.
Det er lyd, der er i fokus i år ved den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn. Ved åbningen, foretager H.K.H. Kronprinsessen en lydoptagelse til det store citizen science forskningsprojekt ’Lyden af Danmark’, som vil have danskere i hele landet til at optage lyd uden for deres hoveddør.
Nye uddannelser inden for datavidenskab er netop godkendt. Et område, hvor der er stor efterspørgsel efter arbejdskraft. Samtidig er der godkendt en række nye udbud af uddannelser uden for de store universitetsbyer.
Tusindvis af danske skoleelever deltager i årets skoleprogram ’Tæt på lyd’ under Forskningens Døgn. Børn i 4.-6. klasse skal afprøve en forskers metoder. Temaet er lyd, og de skal undersøge, hvordan lyd bevæger sig, hvad lyd gør ved os og hvordan vi kan omsætte lyd til noget, vi kan se.
Danske skoler vil i stigende grad samarbejde om udvekslingsprojekter med skoler i Tyskland, Frankrig eller Spanien. Ved ansøgningsrunden i marts for tilskud til europæiske partnerskaber mellem skoler har Styrelsen for Forskning og Uddannelse modtaget dobbelt så mange ansøgninger som sidste år.
Regeringen vil indføre udmærkelsen 12+ for at motivere de dygtigste til at være modige og levere det ekstraordinære. Derudover skal beskrivelserne af karaktererne fokusere mindre på mangler og mere positivt på, hvad elever og studerende faktisk kan og bidrage til at gøre op med perfekthedskulturen.
Det Nationale Stresspanel har nu afleveret sine anbefalinger til regeringen.
Et nyt europæisk råd for innovation - European Innovation Council (EIC) - vil skabe fremtidens spydspidser inden for innovation. Nu efterlyser Europa-Kommissionen innovationseksperter til et Advisory Board, der kan rådgive dem om udvikling og implementering af EIC. Ansøgningsfrist den 10. maj 2019.
Tre universiteter i henholdsvis Beijing, Beograd og Wien har hver en ledig stilling som underviser i dansk fra efteråret 2019.
Repræsentanter fra uddannelses- og forskningsverdenen var den 4. – 5. april samlet i Kolding for at debattere, hvordan Danmark skaber en stærk innovationskultur. Det handler blandt andet om mindset, passion og samarbejde.
Antallet af videnskabelige artikler, der bliver gjort frit tilgængelige på internettet, er steget med 8 procentpoint - fra 36 procent til 44 procent – på et år. Det viser Open Access Indikatorens 4. måling.
Flere iværksættere har en videregående uddannelse. Det er en god udvikling, for Danmark har brug for flere innovative virksomheder, siger Tommy Ahlers. 4. – 5. april samler han uddannelses- og forskningsverdenen til debat om, hvordan Danmark skaber en stærkere innovationskultur.
Der er stadig en del EU-midler at hente hjem fra rammeprogrammet, som danske forskere kan søge. En ny serie af faktablade skal styrke de danske ansøgninger i slutspurten af Horizon 2020.
Regeringen vil skabe et bedre optagelsessystem til de videregående uddannelser, der sætter både faglighed og motivation i centrum. Derfor var optagelsessystemet til debat ved en offentlig høring på Christiansborg.
Over 100 virksomheder har tilsluttet sig Bachelorløftet, hvormed de sender et klart signal til studerende om, at de ser positivt på at ansætte flere bachelorer. Det skal være med til at skabe en kulturændring på arbejdsmarkedet.
Danmark modtager seks bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) – de såkaldte Advanced Grants – med et samlet boost til fri og excellent forskning på 112 millioner kroner. Emnerne spænder fra forskning i fotoniske komponenter over plantemolekylærbiologi til digitalisering og distraktion.
Et ekspertudvalg har set på, hvordan et resultatbaseret element kan indgå i en ny model, når universiteternes basismidler til forskning skal fordeles, så midlerne giver mest mulig forskningskvalitet. Udvalget peger på flere veje, man kan vælge at gå.
Det internationale panels evalueringsrapport om Danmarks Innovationsfond giver relevante råd til hele den danske innovationsfremmeindsats. Panelets råd er et godt redskab, der flugter med Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds (DFiR’s) anbefalinger for innovationsområdet.
Regeringen vil skabe et bedre optagelsessystem til de videregående uddannelser. Derfor sætter uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers fremtidens optagelsessystem til debat ved en offentlig høring på Christiansborg. Journalister er velkomne til at deltage i hele eller dele af høringen.
Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) ser i DFiRbrief 15 nærmere på, hvordan det står til med den internationale mobilitet for danske forskere.
Kontrakten med Institut Laue-Langevin (ILL) i den franske by Grenoble er blevet fornyet. Det betyder, at danske forskere har adgang til en af verdens førende neutronfaciliteter frem til 2023.
Danmarks Innovationsfond er kommet godt fra start. Den har udviklet sig til en proaktiv fond med fokus på resultater, men der kan gøres mere for at stimulere strategisk forskning. Det er budskabet i en helt ny evalueringsrapport.
Forligskredsen bag læreruddannelsen er enig om, at der er behov for at styrke læreruddannelsen.
En kommission skal se på, hvad læreruddannelsen skal kunne nu og i fremtiden. Målet er at få en læreruddannelse på højt internationalt niveau. Vi har høje ambitioner for læreruddannelsen, og vi skal kunne tiltrække de allerdygtigste til uddannelsen. Det handler om vores børn, siger Tommy Ahlers.
Ny rapport fra Det Tværministerielle Rumudvalg undersøger det danske samfunds afhængighed af positions-, navigations- og tidsstyringssatellitter. Rapporten stiller skarpt på bl.a. finans-, landbrugs- og transportsektoren og på, hvordan nedbrud kan forebygges.
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers lancerer i dag en ny forskningskonkurrence – Green Challenge, hvor forskere skal komme med løsninger på tre centrale samfundsudfordringer inden for klima og miljø. Green Challenge skal skabe en bedre fremtid, og der er i alt 27 mio. kr. på højkant.
Indkaldelse af forslag til 6 bestyrelsesmedlemmer og 9 medlemmer af Danmarks Frie Forskningsfonds faglige forskningsråd. Frist for forslag mandag 29. april2019 kl. 16.00
Årets kvote 2-tal er 51.622. Så mange har valgt at søge ind på en videregående uddannelse, inden fristen for ansøgning i kvote 2 udløb i dag kl. 12. Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers er glad for, at så mange har valgt at søge ind på en videregående uddannelse.
Du kan nu søge tre ledige stillinger som danskunderviser på udenlandske universiteter i henholdsvis Gdansk, Milano og Tartu.
Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) konstaterer, at forskningsmidlerne i dag i højere grad er koncentreret på meget få forskere, og færre end DFiR havde troet. En ny fra DEA udgivelse sætter tal på denne koncentration, som viser omfanget af den såkaldte "timeglas"-effekt.
Tommy Ahlers lancerer Green Challenge – en ny forskningskonkurrence, der skal være med til at løse centrale miljø- og klimaudfordringer. Det sker ved et arrangement mandag den 18. marts kl. 10.00-10.40 på Institut for Fødevarevidenskab.
Med en national strategi for kunstig intelligens lægger regeringen sporene for, hvordan vi får mest muligt ud af de store potentialer, der er i kunstig intelligens. Strategien lanceres i dag på Digitalt Top-møde 2019.
Regeringen sætter 30 millioner kroner af til at udvikle en fælles dansk sprogressource, som både offentlige og private kan bruge frit til at udvikle gode løsninger og styrke forskning med kunstig intelligens på dansk.
Nu kan danske forskere, der er koordinator for en Horizon 2020-ansøgning, få deres ansøgningsudkast præ-evalueret helt gratis. Tilbuddet er til dig, der står i spidsen for en Horizon 2020-ansøgning. Den kan nu få et grundigt kvalitetstjek af to eksterne evaluatorer – helt gratis.
ESA astronaut, Andreas Mogensen, besøger i marts en række danske skoler og gymnasier. Her vil han fortælle om sit arbejde hos NASA i Houston og de nye planer for missioner til Månen og Mars, som ESA (European Space Agency) og NASA samarbejder med Rusland, Japan, Kina mv. om at realisere.
Uddannelses- og Forskningsministeriet er i gang med at undersøge mulighederne for at ændre optagelsessystemet for de videregående uddannelser. Men hvad skal fremtidens optagelsessystem kunne?
Har du en videnskabelig forskningsbaggrund, og er du interesseret i et job inden for EU, inviterer Uddannelses- og Forskningsministeriet nu alle interesserede til et in-formationsmøde om specialist-concour og ansættelse ved EU-institutionerne.
Fem af Danmarks bedste yngre forskere fik overrakt EliteForsk-priser på 1,2 millioner kroner ved en prisfest i Operaen. 20 ph.d.-studerende fik overrakt EliteForsk-rejsestipendier.
Polarsekretariatet i Styrelsen for Forskning og Uddannelse bidrager til Belmont Forums andet arktiske opslag med en mindre pulje på 100.000 kr. til rejsemidler.
Har du nogensinde overvejet, hvorfor vi får cravings og bare ikke kan lade være med at spise en bestemt slags mad? Eller hvorfor vi dør og ikke kan leve for evigt? Er det nogle af de spørgsmål, du godt kan tænke dig svar på, så har du nu muligheden for at bestille et foredrag fra en forsker.
Ny undersøgelse viser, at knap hver 5. studerende på en videregående uddannelse oplever stress. Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers vil gerne sætte perfekthedskulturen og frygten for at fejle til debat.
Som en del af regeringens udflytning af statslige arbejdspladser flytter to enheder med 46 ansatte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til nyrenoverede lokaler i Svendborg.
HKH Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers uddeler EliteForsk-priser til fem af Danmarks bedste yngre forskere. De hyldes for deres fremragede forskningsresultater, som skaber opmærksomhed om dansk forskning på topplan inden for sundhed, naturvidenskab og statskundskab.
Ved 2019’s første ansøgningsrunde til Erasmus+ og Det Europæiske Solidaritetskorps har i alt 190 projekter søgt om tilskud for 30,8 millioner euro.
Københavns Universitet overgår store internationale universiteter i at tiltrække dygtige forskere på EU-stipendier. Det viser tal for de såkaldte Individual Fellowships, hvor Danmark i alt henter cirka 131 millioner kroner.
Styrk dit internationale netværk og din forskning gennem forskerophold ved MIT, Stanford og Berkeley.
Den 28. februar 2019 overrækker H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers årets EliteForsk-priser til fem fremragende forskere i Operaen i København.
Ny rapport peger på en række områder, hvor universiteternes biblioteksbetjening kan understøttes eller forbedres med fælles løsninger, eksempelvis i form af et fælles bibliotekssystem for alle landets universiteter og en styrket strategisk indsats inden for Open Science og data management.
Professionshøjskoler og universiteter kan nu søge om at blive værtsinstitution for et nationalt center for udvikling af matematikundervisning, som Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet står bag.
Styrelsen for Forskning og Uddannelse indkalder hermed forslag til et nyt medlem fra erhvervslivet til Rumforskningsudvalget. Alle danske interessenter inden for rumområdet kan komme med forslag til nyt medlem.
Uddannelses- og forskningsministeren har netop udpeget Tina Fanø, koncerndirektør i Novozymes, til ny formand for Danmarks Innovationsfond. Tina Fanø afløser Jens Maaløe, der har været formand siden 2015.
European Spallation Source i Lund giver en unik mulighed for, at dansk forskning kan opbygge en central position inden for life science og materialeteknologi. Styrelsen for Forskning og Uddannelse har på denne baggrund inviteret de danske universiteter til at indsende forslag til ét fyrtårnsmiljø.
Danmarks nye innovationscenter i Boston skal give danske forskningsinstitutioner og virksomheder adgang til verdensførende universiteter og innovative virksomheder. Innovationscenteret blev åbnet af uddannelses- og forskningsministeren Tommy Ahlers den 28. januar.
Europa-Kommissionens nye portal - Funding & Tenders Portal – giver en samlet indgang for ansøgere og deltagere til EU-programmer, herunder Horizon 2020 og Erasmus+ samt udbud opslået af EU. Portalen understøtter hele processen fra ansøgning til afrapportering og digitaliserer al ’papirarbejdet’.
Regeringen præsenterer i dag en internationaliseringsstrategimed syv indsatsområder, der skal være med at til realisere danske virksomheders internationale vækstpotentiale inden for sundhed og life science.
Regeringen lancerer det mest ambitiøse talentprogram til dato på de videregående uddannelser. Programmet på 190 mio. kr. skal tilbyde de dygtigste studerende ekstra muligheder og flere udfordringer. Målgruppen for programmet er de dygtigste studerende på alle videregående uddannelser i Danmark.
Ekspertudvalget skal opbygge og samle viden om effekterne af SU’en. Eksempelvis hvordan SU påvirker unges tilbøjelighed til at uddanne sig, deres adfærd under studierne og SU’ens betydning for social mobilitet. Udvalget består af eksperter med viden inden for økonomi, sociologi og uddannelse.
Danmark forbereder sig på at få størst muligt udbytte af investeringerne i European Spallation Source (ESS), når denne står færdigbygget i 2025. Derfor går en uafhængig rådgivningsgruppe i 2019 i gang med at udarbejde en ESS-strategi 2.0 for den fortsatte danske indsats.
Danmarks Forsknings- og innovationspolitiske Råd har undersøgt, om flere kunne få gavn af den offentlige innovationsfremmeindsats ved at fokusere på de innovationsmodne virksomheder (IMV’er).
Den offentlige innovationsfremmeindsats har i mange år været målrettet de små og mellemstore virksomheder. DFiR er kommet med ni anbefalinger til, hvordan flere kunne få gavn af indsatsen.
Det nye innovationscenter i Boston vil give danske forskere og virksomheder en unik adgang til et af verdens førende knudepunkter for innovation. Her ligger nogle af USA’s førende universiteter, en række globale virksomheders R&D-afdelinger og et vibrerende start-up miljø.
Handlinger tilknyttet webside